Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
«Πόρτα» στον Στρο

Εμμένουν οι Βρετανοί στις προκλητικές τους θέσεις, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, στην Κύπρο στις 24 Γενάρη. Ο Τζ. Στρο θέλει να συναντηθεί και με τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μάλιστα στο γραφείο του στα Κατεχόμενα, στο λεγόμενο «προεδρικό» μέγαρο. Η Λευκωσία δεν αντιτίθεται στη συνάντηση, αλλά αντιδρά έντονα στην πραγματοποίησή της στο γραφείο του Ταλάτ, επειδή αποτελεί «συμβολισμό» του ψευδοκράτους. Η βρετανική πρόθεση έχει οδηγήσει σε ανοιχτή διπλωματική αντιπαράθεση της Λευκωσίας με το Λονδίνο.

Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, χθες το βράδυ ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Στρο. Οπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Ιακώβου, ο Στρο τον ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψή του την ερχόμενη βδομάδα στην Κύπρο και όντως θα συναντήσει τον Ταλάτ στο «προεδρικό» στα Κατεχόμενα.

Πριν από την τηλεφωνική αυτή συνομιλία, η κυπριακή κυβέρνηση είχε πληροφορήσει το Λονδίνο ότι σε περίπτωση, κατά την οποία ο Στρο συναντήσει τον Ταλάτ στο «προεδρικό», δε θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο. Ετσι χθες το βράδυ ο Ιακώβου είπε στον Στρο ότι, υπ' αυτές τις συνθήκες και με αυτές τις βρετανικές θέσεις, η απόφαση του Προέδρου Παπαδόπουλου να μην τον συναντήσει είναι τελεσίδικη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ