Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Συμφωνίες τρόμου

Η υπόθεση των Πακιστανών που επιμένουν στις καταγγελίες τους για την απαγωγή και την ανάκρισή τους, το περασμένο καλοκαίρι, από Βρετανούς και Ελληνες πράκτορες, αλλά και οι «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας κατά παραγγελία της CIA, κατέδειξαν πού οδηγεί η εφαρμογή των Συμφωνιών που συνομολογήθηκαν μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας». Συμφωνίες, το περιεχόμενο των οποίων αποκάλυψε ο «Ρ» και οι οποίες δίνουν το δικαίωμα στις ξένες υπηρεσίες να αλωνίζουν τη χώρα, ενώ μετατρέπουν την κυβέρνηση και την Ελληνική Αστυνομία σε εντολοδόχους της βρετανικής ή της αμερικανικής πρεσβείας.

Χτες, στην Ουάσιγκτον, υπογράφηκε από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ελλάδας το κυρωτικό πρωτόκολλο, σε εφαρμογή αυτών των Συμφωνιών που είχαν εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2003, υπό την Προεδρία της ελληνικής κυβέρνησης, τότε του ΠΑΣΟΚ. Με τη χτεσινή υπογραφή επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η συνενοχή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην επιχείρηση περιστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».

Η χτεσινή υπογραφή του πρωτοκόλλου σηματοδοτεί μια νέα περίοδο στην «αντιτρομοκρατική» εκστρατεία, με εντονότερη καταστολή, με ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση δράσης των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, φανερών και μυστικών υπηρεσιών και της μεταξύ τους συνεργασίας για το χτύπημα του λαϊκού κινήματος σε κάθε χώρα, με ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ, ως ηγέτη στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, και των ισχυρών κρατών συμμάχων τους σ' αυτή τη δράση. Σηματοδοτεί επίσης και την ένταση στην άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις άλλων χωρών, όπως και της Ελλάδας, απ' αυτά τα ισχυρά κράτη, στο όνομα της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής συνεργασίας, με βάση τις Συμφωνίες τις οποίες όμως αποδέχονται και εφαρμόζουν, αφού τις υπέγραψαν.

Υπενθυμίζουμε ότι με τις Συμφωνίες για τη δικαστική συνδρομή και την έκδοση υπόπτων, οι ΗΠΑ αποκτούν το δικαίωμα, με μια απλή αίτηση, να έχουν στα χέρια τους οποιονδήποτε θεωρούν «ύποπτο». Για μια τέτοια εξέλιξη ισοπεδώνονται κυριαρχικά δικαιώματα των λαών, ανατρέπονται θεμελιώδεις αρχές όπως το τεκμήριο της αθωότητας, οι μυστικές υπηρεσίες ισχυρών καπιταλιστικών κρατών αποκτούν το δικαίωμα εγκατάστασής τους στα κέντρα των μηχανισμών ασφαλείας, με δυνατότητα να χειραγωγούν τις πολιτικές εξελίξεις και να ενισχύουν την κρατική κατασταλτική δράση κατά του λαϊκού κινήματος και της κοινωνικοπολιτικής πάλης, της διεκδίκησης των δικαιωμάτων, της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, των λαϊκών ελευθεριών, έστω και αυτών που κατακτήθηκαν στο αστικό σύστημα.

Αυτή λοιπόν είναι η «νομιμότητα» την οποία επικαλείται η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τόσο τις συγκεκριμένες υποθέσεις, όσο και τη γενικότερη πολιτική της στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας». Η «νομιμότητα» ενίσχυσης του κράτους των εκμεταλλευτών και της υποταγής των λαών. Αυτή η «νομιμότητα» πρέπει να ανατραπεί με την κατάργηση αυτών των Συμφωνιών και άλλων παρόμοιων, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων. Μόνο που αυτό απαιτεί αντίσταση και πάλη ενάντια σ' αυτά τα μέτρα και συμφωνίες, ενάντια στην εφαρμογή τους. Πάλη για διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών στην κατεύθυνση ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας των μονοπωλίων, που πέρασαν ανεπίστρεπτα στην αντίδραση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ