Πέμπτη 19 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Σε αναζήτηση επιχειρηματικών κερδών

Στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων αποσκοπεί πρωτίστως η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Κ. Καραμανλή στην Κίνα, προσδοκώντας ότι θα μετατρέψει τη χώρα μας σε «πύλη εισόδου» των κινεζικών προϊόντων προς τις αγορές της ΕΕ και των Βαλκανίων.

Επιδίωξη του Ελληνα πρωθυπουργού, που αναχώρησε χτες για το Πεκίνο, είναι η υπογραφή μιας «κοινής δήλωσης» με τον Κινέζο ομόλογό του μέσω της οποίας θα προσδιορίζονται το πλαίσιο και οι τομείς της συνεργασίας, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι μεταφορές και το εμπόριο. Η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών, η προσέλκυση των επενδύσεων και η ενίσχυση της ελληνικής ναυτιλίας (διάβαζε εφοπλιστικού κεφαλαίου) είναι οι διακηρυγμένοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης. Ειδικά για τον τελευταίο στόχο, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδης, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό, δήλωσε ότι «ζητάμε να πάρουμε τις μεταφορές των κινεζικών προϊόντων για τις διεθνείς αγορές και να καταστήσουμε τα λιμάνια μας πύλες εισόδου για τη βαλκανική και ευρωπαϊκή αγορά» και μάλιστα ως αντάλλαγμα για το ότι οι εφοπλιστές έχουν παραγγείλει την κατασκευή 100 πλοίων σε κινεζικά ναυπηγεία.

Παράλληλα, η πολυπληθής ομάδα των επιχειρηματιών που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό ήδη δραστηριοποιούνται στην Κίνα και θα αναλάβουν να «κλείσουν δουλιές». Μεταξύ των επιχειρηματιών είναι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδ. Κυριακόπουλος, ο πρόεδρος των εφοπλιστών Ν. Ευθυμίου, ο πρόεδρος του Ελληνοκινεζικού Συνδέσμου Θ. Φέσας (Infoquest), ο Δ. Κουτσολιούτσος (Folli Follie), ο εφοπλιστής Π. Τσάκος, οι Χρ. Δαυίδ (Leventis Group), Αθ. Βιλδιρίδης, Μ. Ευφορφίδης (Coco Mat), Ι. Μπουτάρης, Μιλ. Κωνσταντινίδης (Φωσφορικά Λιπάσματα), Γ. Μυλωνάς (Αλουμίλ), Β. Ρέστης, Ι. Οικονόμου (Bung Hellas), Π. Κοντομίχαλος (Profex), Γ. Κωστιάνης (Minerva), ενώ συμμετέχουν και εκπρόσωποι φορέων κυρίως από τον τουρισμό και τη ναυτιλία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ