Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Χάζευε εξάστηλα, μάζευε επιδημίες

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Κάτσε εσύ και χάζευε εξάστηλα και πολυσέλιδα με γαργαλιστικές λεπτομέρειες για την τάδε και δείνα κυρία της αστικής τάξης. Τρέχα να χειροκροτήσεις το δυνάστη σου, σα να μη πέρασε μια μέρα από τότε - κοντά δυο αιώνες πριν - που υποτίθεται πως ξεσηκώθηκες για να διώξεις ένα σύστημα δυναστείας, που, ανάμεσα στ' άλλα, το ρουσφέτι και το μπαξίσι πήγαιναν αντάμα. Σε κάτι παλιές φωτογραφίες έβλεπες τη φιγούρα του λεβέντη βρακοφόρου κι έλεγες, δεν μπορεί, έτσι θα 'ναι τα πράγματα. Μέχρι που μάθαινες τι πα να πει η παντόφλα σύννεφο όταν έφευγε ο φωτογράφος. Ετσι και με τη σημερινή «λεβεντιά» - ντροπή για έναν πολιτισμό που υπήρξε!

Ενας χάρτης, απ' το μακρινό 1418, αρκεί για να θυμίσει πως η Ιστορία μπορεί να γράφεται από τους νικητές, αλλά παίρνει πάντα την εκδίκησή της, τουλάχιστον στο όνομα ενός πολιτισμού που επίσης υπήρξε πολύ πριν.

Αντεστραμμένο αυτό - στην περίπτωση της επιδιωκόμενης ανάμειξης ανθρώπου με κουνέλι - έρχεται να σου πει πως η πολιτισμένη Δύση δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα συνεχές κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους.

Κάτσε εσύ και μάζευε κότες, όταν ακόμα κι αυτή η επικείμενη τραγωδία με τον ιό των πουλερικών δεν αντανακλά παρά έναν κόσμο, που, ακριβώς γιατί ζει ακόμα στην προϊστορία του, δεν μπορεί παρά να κυνηγά το φαινόμενο και όχι την αιτία.

Εκτός κι αν ακόμα νομίζεις πως μπορείς στον καπιταλισμό να δαμάσεις τη φύση, ξεχνώντας πως το νερό έχει μνήμη που δεν υπακούει στη λογική του κέρδους.

Μάθε, λοιπόν, πως τα πάντα μπορείς να κάνεις και με σύμμαχο τη φύση, αρκεί να 'σαι μέρος της φύσης και με καθαρή αντίθεση σ' ό,τι με την εργατική δύναμη παράγει κέρδος, άρα και από την εκμετάλλευση της γης.

Αυταπάτη η διακήρυξη, του σεβαστού κατά τ' άλλα κυρίου Δεκλερή. Σ' ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται ανθρώπους και περιβάλλον, δε χωρά βιωσιμότητα.

ΥΓ: Είδες πουθενά έστω κι ένα μονόστηλο για τις Θέσεις της ΚΝΕ μπροστά στο συνέδριό της; Αφελής ερώτηση ενός τύπου, που ψάχνει να βρει τα όρια μιας δημοκρατίας στα μέσα μαζικής εξαπάτησης.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ