Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αγωνιστές δεν τρομοκρατούνται
  • Ποινές πολύμηνης φυλάκισης επέβαλε το δικαστήριο σε δύο αγωνιστές που ματαίωσαν επίσκεψη του τότε Αμερικανού πρεσβευτή σε σχολείο
  • Ανακοίνωση - καταγγελία της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ

Αλλη μία γεύση του «αδέκαστου» της δικαιοσύνης και επιβράβευση των διώξεων της αγωνιστικής δράσης αποτελεί η απαράδεκτη πολιτικά απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, να καταδικάσει δύο αγωνιστές επειδή πρωτοστάτησαν σε κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας, ματαιώνοντας επίσκεψη του πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ, σε σχολείο του Αιγάλεω.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο επέβαλε στον Πέτρο Μαρκομιχάλη, σπουδαστή στα ΤΕΙ, και στον Θεόδωρο Κρέπαπα, την ποινή της φυλάκισης ενός έτους με αναστολή με την κατηγορία της «αντίστασης κατά της αρχής». Στον Πέτρο Μαρκομιχάλη επέβαλε επιπλέον ποινή κάθειρξης έξι μηνών με την κατηγορία της «αναίτιας πρόκλησης σωματικής βλάβης». Οι δύο αγωνιστές αρνούνται όλες τις κατηγορίες και άσκησαν έφεση εναντίον της απόφασης του δικαστηρίου.

Να θυμίσουμε ότι η υπόθεση αφορούσε λαϊκή κινητοποίηση που έγινε στις 7 Φλεβάρη 2002 έξω από το 3ο Ενιαίο Λύκειο Αιγάλεω, όπου επρόκειτο να επισκεφτεί ο τότε πρέσβης των ΗΠΑ, Τόμας Μίλερ. Ο Τ. Μίλερ θα έλεγχε πώς προχωράει το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθησίας «Globe», στο οποίο συμμετείχαν και τμήματα του σχολείου. Ο λαός και η νεολαία θεώρησαν πρόκληση την παρουσία του Τ. Μίλερ στο σχολείο και, με μαζική συγκέντρωση που πραγματοποίησαν, κατάφεραν να ματαιώσουν την επίσκεψη. Η δικαιολογημένη λαϊκή αγανάκτηση και κινητοποίηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (αστυνομικούς με πολιτικά, ΜΑΤ). Οπως μάλιστα κατέθεσε μάρτυρας υπήρχαν αστυνομικοί με πολιτικά που κρατούσαν πολυβόλα ακροβολισμένοι στην ταράτσα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρ' όλη την έντονη αστυνομική παρουσία κατά την κινητοποίηση, καμία προσαγωγή δεν πραγματοποιήθηκε εκείνη την ώρα. Οι κατηγορίες απαγγέλθηκαν ένα χρόνο μετά το συμβάν και βασίστηκαν - σύμφωνα με τις καταθέσεις των αστυνομικών - σε ανώνυμο τηλεφώνημα προς τον διοικητή του αστυνομικού τμήματος της περιοχής, το οποίο καταδείκνυε τους κατηγορούμενους. Η απόφαση του δικαστηρίου στηρίχτηκε σε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα και στην αναγνώριση των δύο κατηγορούμενων από αστυνομικούς, ένα χρόνο μετά την κινητοποίηση, μέσα από φωτογραφίες και βίντεο!

Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι τον Πέτρο Μαρκογιαννάκη αναγνώρισε μόνο μια αστυνομικός, ενώ ακόμα και ο υπάλληλος της Ασφάλειας ο οποίος υπήρξε το «θύμα της επίθεσης», δήλωσε ότι τον αναγνώρισε από τις φωτογραφίες, που πάντως δεν αποτελούσαν στοιχείο της δικογραφίας!

Εκείνο που είναι περισσότερο από εμφανές είναι ότι η άρχουσα τάξη και ο ιμπεριαλισμός θεωρούν έγκλημα τη ματαίωση της επίσκεψης του Τ. Μίλερ και προχωρούν στην καταδίκη στελεχών του μαζικού κινήματος, προκειμένου να τρομοκρατήσουν και να στείλουν μήνυμα ευρύτερα.

Ανακοίνωση της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας

Την απόφαση του δικαστηρίου καταγγέλλει με ανακοίνωσή της και η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η απόφαση αυτή δείχνει το φόβο της άρχουσας τάξης και των μηχανισμών καταστολής μπροστά στο λαϊκό κίνημα. Γι' αυτό προσπαθούν με τέτοιες αποφάσεις να εκφοβίσουν το λαό. Οι επιδιώξεις τους θα πέσουν στο κενό».

Στην ανακοίνωσή της η ΚΟΑ τονίζει ότι «την απάντηση θα πάρουν με ένταση του αγώνα και της λαϊκής συσπείρωσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και ΕΕ. Απάντηση θα δώσει ο λαός της Αθήνας ενάντια στα αντιδημοκρατικά μέτρα και τον αντικομμουνισμό και με τη συγκέντρωση στις 19 Γενάρη στα Προπύλαια».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ