Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θα προσφέρει συναίνεση

Η χτεσινή συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με τον Κ. Καραμανλή επικύρωσε τη δικομματική συμφωνία

Πίσω από φραστικές κορόνες και ασκώντας μια «βολική» κριτική προς την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου επιχείρησε να κρύψει τη συναίνεση που είναι έτοιμο να προσφέρει το ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τις αντιδραστικές αλλαγές που μέσα από αυτή θα προωθηθούν.

Μπορεί χτες ο Γ. Παπανδρέου μετά από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου να δήλωσε «αντίθετος σε μία άτολμη και διορθωτική αναθεώρηση του Συντάγματος» και να σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δε θέλει να εμπλακεί σε μία ανούσια συζήτηση που αποπροσανατολίζει», αλλά δεν άσκησε ίχνος κριτικής στις αντιδραστικές προτάσεις που ήδη έχει καταθέσει η κυβέρνηση, εκφράζοντας την πλήρη συναίνεση του κόμματός του.

Ακριβώς με στόχο να κρύψει τη δικομματική συναίνεση ο Γ. Παπανδρέου επέλεξε να ...κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι προχωρά στην αναθεώρηση για «επικοινωνιακούς» λόγους και για την εξυπηρέτηση «μικροκομματικών» σκοπιμοτήτων. Οταν οι στρατηγικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται με την αντιδραστική «ατζέντα» της κυβέρνησης, η οποία στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος μεταξύ άλλων προτείνει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την άρση της μονιμότητας στο δημόσιο, ο Γ. Παπανδρέου επιχειρεί να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα δηλώνοντας δημαγωγικά: «Για μας η αναθεώρηση πρέπει να είναι για τη δημοκρατία και όχι για τις δημοσκοπήσεις»...

Εξάλλου, σε πρόσφατη συνέντευξή του στη ΝΕΤ ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, προεξοφλώντας τη δικομματική συμφωνία, είχε δηλώσει «βέβαιος» ότι το ΠΑΣΟΚ θα συμφωνήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος. Μάλιστα, ο ίδιος, μεταφέροντας το διάλογο που είχε με τον Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τις Ενοπλες Δυνάμεις, ανέφερε: «Του είπα: "Βρε Γιώργο, είναι δυνατόν να μην είσαι σύμφωνος;", "Οχι, μου λέει, είμαστε σύμφωνοι". Αν είστε σύμφωνοι, να κοιτάξετε να προχωρήσουμε, διότι εκτός του ότι χρειάζεται η αναθεώρηση, εκείνο το οποίο εμένα με ενδιαφέρει είναι ο ελληνικός πολιτικός κόσμος να αρχίζει να κουβεντιάζει μεταξύ του». Στην ίδια συνέντευξη ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα υποχρεωθεί να συμφωνήσει» με την αναθεώρηση.

Το ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να σταθεί ...εμπόδιο στις αντιδραστικές αλλαγές που θα προωθήσει η κυβέρνηση αλλά, αντίθετα, με τις προτάσεις του θα πλειοδοτήσει σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση ήρθε να επιβεβαιώσει με συνέντευξή του στην «Καθημερινή» και ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη θέσπιση ενός «δημοσιονομικού Συντάγματος» που θα εξασφαλίζει τη ...«δημοσιονομική πειθαρχία», ώστε η δημοσιονομική πολιτική, όπως ισχυρίστηκε, να μη γίνεται «έρμαιο συντεχνιακών σκοπιμοτήτων»!

Από την άλλη πλευρά, εντελώς υποκριτικά ο Γ. Παπανδρέου υποστήριζε, χτες, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «το βλέμμα του στραμμένο και στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα» και ανέφερε ότι τα θέματα της οικονομίας, της ανεργίας, της Υγείας και της γραφειοκρατίας μπορούν να λυθούν «με το υπάρχον Σύνταγμα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ