Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαφαίνεται το εύρος των αντιδραστικών αλλαγών
  • Στη συνεδρίαση σήμερα της ΚΟ της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής παρουσιάζει τις βασικές προτάσεις του κόμματός του
  • Γ. Αλογοσκούφης: Να κατοχυρωθεί συνταγματικά η διαρκής λιτότητα(!), και «η προστασία του περιβάλλοντος κατά τρόπο φιλικό προς τις επενδύσεις»...

Το εύρος της ενσωμάτωσης και ευθυγράμμισης του Ελληνικού Συντάγματος με το αντιδραστικό έκτρωμα του ευρωσυντάγματος αναμένεται να φανεί από τη σημερινή ομιλία του Κ. Καραμανλή στην ΚΟ της ΝΔ.

Βασική επιδίωξη όμως του πρωθυπουργού είναι να εξωραΐσει τη συνταγματοποίηση των βαθιά αντιδραστικών αλλαγών που προωθούνται, επικαλούμενος εκτός των άλλων και τη συναίνεση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, όπως αβίαστα προέκυψε από τις δηλώσεις που έκανε ο Γ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχαν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στα σημαντικότερα θέματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είπε ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου δεν τον απογοήτευσε. Στην ομιλία του στη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ ο πρωθυπουργός θα αναφέρει, αν και σκόπιμα γενικόλογα, ορισμένες βασικές αλλαγές που θα προτείνει το κυβερνών κόμμα, όπως την καθιέρωση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την τροποποίηση επί το πιο δασοκτόνο της διάταξης για την «προστασία» των δασών, τη δημιουργία συνταγματικού δικαστηρίου, την κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίστου των βουλευτών κ.ά.

Ολα αυτά όμως κρύβουν «το δάσος», που είναι η απόλυτη συμμόρφωση στις επιταγές του ευρωσυντάγματος, το οποίο αν και «κλινικά νεκρό» από τα ηχηρά «όχι» των λαών της ΕΕ, η κυβέρνηση της ΝΔ το θεωρεί περίπου σε ισχύ, αφού εξάλλου ήδη το έχει επικυρώσει στη Βουλή μαζί με το ΠΑΣΟΚ.

Τις κυβερνητικές επιδιώξεις εκφράζει με πιο σαφή τρόπο ο Γ. Αλογοσκούφης, οι προτάσεις του οποίου όμως «χάνονται» μέσα από τον ορυμαγδό των προτάσεων άλλων κυβερνητικών στελεχών που αφορούν επιμέρους προτάσεις. Ο υπουργός Οικονομίας ζήτησε χτες να διασφαλιστεί μέσα από το Σύνταγμα η «δημοσιονομική ισορροπία» (διάβαζε αιώνια λιτότητα, περικοπές κοινωνικών δαπανών, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας), προτείνοντας μάλιστα και τον τρόπο που θα γίνει αυτό: «Με το να περιλάβουμε στο Σύνταγμα τη διάταξη που έχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ, που το έχουμε προσυπογράψει, που λέει ότι ο κανόνας θα είναι ότι το δημόσιο θα έχει ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς»(!). Αξίζει να σημειωθεί ότι προχτές ο εκσυγχρονιστής προκάτοχός του Ν. Χριστοδουλάκης είχε καταθέσει πρώτος την ιδέα, κάνοντας λόγο για θέσπιση ενός «δημοσιονομικού συντάγματος». Μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο Γ. Αλογοσκούφης επανέλαβε την πρότασή του για τη συνταγματική προστασία των επενδύσεων (σ.σ. των μονοπωλίων): «Θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο η προστασία του περιβάλλοντος θα εφαρμόζεται με ένα τρόπο φιλικό προς τις επενδύσεις. Οι επενδύσεις είναι το βασικό ζητούμενο στη νέα εποχή», αποφάνθηκε.

Θετικά αντιμετωπίζει και το ζήτημα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά ως όχι ως άμεσης προτεραιότητας. «Δεν είναι από τα πρωτεύοντα να ανοίξει ο διάλογος για το στενό δημόσιο τομέα», είπε, ρίχνοντας το βάρος του στο ότι «η μονιμότητα, η οποία είναι ένα πολύ μεγάλο δικαίωμα, θα πρέπει να συνεπάγεται και κάποιες υποχρεώσεις, αυτό είναι το βασικό».

Υπέρ της σταδιακής άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων στο στενό δημόσιο τομέα τάχθηκε και ο Κ. Μητσοτάκης, ενώ συμφώνησε με την πρόταση του υπουργού Οικονομίας για κατάργηση του «μισθοδικείου». Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ επέμενε ιδιαίτερα στην κατάργηση κάθε είδους προστασίας στα δάση, ζητώντας διαχωρισμό μεταξύ της έννοιας του δάσους και της δασικής έκτασης και κατάργηση του τεκμηρίου ιδιοκτησίας του Δημοσίου. Ο Κ. Μητσοτάκης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της συνταγματικής πρόβλεψης για το «βασικό μέτοχο», κατά του διαχωρισμού Κράτους - Εκκλησίας και συμφώνησε με τη δημιουργία Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Στην κατεύθυνση του εξωραϊσμού της συνταγματικής αναθεώρησης κινείται ο Πρ. Παυλόπουλος, ο οποίος σε συνέντευξή του στην «Απογευματινή της Κυριακής» υποστήριξε ότι «η γενική κατεύθυνση είναι ο εις βάθος έλεγχος του πολιτικού χρήματος για την αποκατάσταση της διαφάνειας και την υπεράσπιση του κύρους του πολιτικού κόσμου». Στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης ανέδειξε ως βασικούς άξονες τα οικονομικά των κομμάτων, όπου, όπως είπε, «η αναθεώρηση θα πρέπει να ευνοεί τη χρηματοδότηση των κομμάτων κατά κύριο λόγο από τον προϋπολογισμό και να περιορίζει την ιδιωτική χρηματοδότηση». Οι άλλοι άξονες αφορούν τον έλεγχο των προεκλογικών δαπανών των υποψηφίων βουλευτών και το «πόθεν έσχες».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε στο υπό αναθεώρηση Σύνταγμα μια διάταξη που να λέει ότι το κοινοτικό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου διότι πρώτον το προβλέπει το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος και δεύτερον διότι δεν είναι αναγκαίο νομικά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλυψε πλήρως την πλειοδοσία των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών σε αντιδραστικές προτάσεις στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και του διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό ο Θ. Ρουσόπουλος δεν αποδοκίμασε ούτε καν τις προτάσεις για άρση της μονιμότητας στο στενό δημόσιο τομέα, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ