Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Οι εργαζόμενοι να κάνουν το βήμα

«

Οχι σύγκρουση»! Μ' αυτό το σύνθημα απαντάει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στις προκλητικές αξιώσεις των βιομηχάνων, όπως αυτές διατυπώθηκαν στις δύο πρώτες διαπραγματευτικές συναντήσεις για την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Τι ζήτησαν οι βιομήχανοι; Επί της ουσίας, την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ, με πρώτο βήμα την εξαίρεση τεσσάρων νομών από τα κατώτερα μισθολογικά όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής και των κλαδικών συμβάσεων, νέα επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και μείωση των μισθών για την πρόσληψη ανέργων. Στο όνομα πάντα της «ανταγωνιστικότητας» και του υποκριτικού της ενδιαφέροντος για τους εκατοντάδες χιλιάδες άνεργους, θύματα της ίδιας της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας και της πολιτικής που την ενθαρρύνει και τη θεριεύει.

Απέναντι σ' αυτή την ολομέτωπη επίθεση, ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός επιλέγει για μια ακόμα φορά να σηκώσει λευκή σημαία, έτοιμος να διαπραγματευτεί εφ' όλης της ύλης τα εργοδοτικά αιτήματα στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή της πλειοψηφίας, απόλυτα ευθυγραμμισμένη με το ρόλο της σαν δεκανίκι του κεφαλαίου και της εκάστοτε κυβέρνησης, παρά τις κατά καιρούς δημαγωγικές κορόνες για να θολώνει τα νερά. Η παραπομπή των βαθιά αντιδραστικών εργοδοτικών προτάσεων στην Εθνική Επιτροπή για την Απασχόληση είναι ελιγμός που κάνει η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αποδεχόμενη στην ουσία τον «καημό» των βιομηχάνων να απαλλαγούν από τις Συλλογικές Συμβάσεις, χάριν της «ανταγωνιστικότητας» και της δήθεν μείωσης της ανεργίας.

Η τακτική της ΓΣΕΕ είναι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους. Βγάζει λάδι τους βιομηχάνους και την πολιτική τους, αποσυνδέοντας συνειδητά το πρόβλημα της ανεργίας από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και αποδεχόμενη την ανάγκη να παρθούν νέα μέτρα πριμοδότησης των θυτών - εργοδοτών σε βάρος των θυμάτων - ανέργων και εργαζομένων. Πρόκειται για απροκάλυπτη στήριξη των αξιώσεων του ΣΕΒ, ενδεικτική του πώς η πλειοψηφία αντιμετωπίζει και τη μάχη των συλλογικών διαπραγματεύσεων: Σαν μια ακόμα διαδικασία μειοδοσίας πάνω στα συμφέροντα των εργαζομένων, με αιτήματα που δε θίγουν ούτε στο ελάχιστο τους βιομηχάνους και την αποδεδειγμένη κερδοφορία τους. Αυτή η τακτική της συναίνεσης ανοίγει διάπλατα το δρόμο ώστε το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του με ακόμα μεγαλύτερη ορμή να οξύνουν την επιθετικότητά τους.

Οι εργαζόμενοι, οι χιλιάδες άνεργοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Το αντίθετο μάλιστα. Οσο δεν παίρνουν την υπόθεση στα χέρια τους, όσο δεν κάνουν τη μάχη των Συλλογικών Συμβάσεων δική τους μάχη, με αιτήματα που να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες τους, τόσο κάθε χρονιά θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, κυρίως για τους νέους εργάτες και υπαλλήλους. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα είναι το μόνο που μπορεί να δώσει απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του. Να ορθώσει αναχώματα και να ανοίξει το δρόμο για πιο ριζοσπαστικές αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και των ανέργων. Σ' αυτή την κατεύθυνση, οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να κάνουν τώρα το βήμα.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ