Τρίτη 17 Γενάρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Συγκεκριμένα μέτρα εξειδικευμένα κατά περιοχή

Στη στήριξη της πτηνοτροφίας στη χώρα μας σε σχέση και με το πρόβλημα της γρίπης των πτηνών, που έχει προκύψει στη γειτονική Τουρκία, αναφέρθηκε στη συνέντευξη Τύπου η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα
Από τη συνέντευξη Τύπου της Αλέκας Παπαρήγα
Αναφερόμενη στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη γρίπη των πτηνών στη γειτονική Τουρκία και πλήττει ήδη, οικονομικά, και την πτηνοτροφία της χώρας μας, καθώς και στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συνέντευξή της τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:

«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να υπογραμμίσουμε είναι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ήδη η Ηπειρος και βεβαίως όλη η πτηνοτροφία στην Ελλάδα με τις εξελίξεις που υπάρχουν γύρω από τον ιό των πτηνών. Είμαστε έτοιμοι - άλλωστε το κάναμε και τον προηγούμενο Οκτώβρη - να προβάλουμε και να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα μέτρα και εξειδικευμένα κατά περιοχή, π.χ., για την Ηπειρο όπου η πτηνοτροφία είναι ένας βασικός κορμός της οικονομίας, να προτείνουμε και να διεκδικήσουμε συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν: Την αντιμετώπιση όλων των ζημιών που δέχεται ο κλάδος της πτηνοτροφίας και οι συγκεκριμένες μονάδες που υπάρχουν. Βεβαίως, εμάς μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα οι συνεταιριστικές μονάδες, οι μικρές πτηνοτροφικές μονάδες, και αυτό γιατί ξέρουμε ότι, συνήθως, όταν δίνονται είτε αποζημιώσεις είτε επιδοτήσεις είτε υπάρχουν απαλλαγές, τις απολαμβάνει ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων και δεν παίρνεται υπόψη η κοινωνική θέση της κάθε μιας μονάδας. Εμείς μιλάμε συνολικά για τον κλάδο της πτηνοτροφίας και ιδιαίτερα τις συνεταιριστικές μονάδες, όπως η "ΠΙΝΔΟΣ", τις μικρές πτηνοτροφικές μονάδες και τους πτηνοτρόφους.

Ταυτόχρονα, θα διεκδικήσουμε μέτρα υπέρ των εργαζομένων ώστε να μη χάσουν τη δουλιά τους, να μη μειωθούν τα μεροκάματά τους και τα δικαιώματά τους παραπέρα, γιατί γενικότερα είμαστε σε μια φάση αρπαγής και μείωσης των κατακτήσεων των εργαζομένων. Αλλά και μέτρα προστασίας της υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

Παράλληλα, διεκδικούμε εξειδικευμένα μέτρα στις παραμεθόριες περιοχές, π.χ., Αιγαίο, Εβρος, λόγω του ότι βρίσκονται σε άμεση γειτονία με την Τουρκία, η οποία έχει εκτεταμένα, από ό,τι φαίνεται, προβλήματα. Πρέπει να ληφθούν επίσης μέτρα, παίρνοντας υπόψη και το βαθμό συγκέντρωσης, π.χ., στα στρατόπεδα.

Υπάρχουν δυνατότητες να αποτραπούν αρνητικές προεκτάσεις στην Ελλάδα

Το ΚΚΕ δε βρίσκεται σε καμιά κατάσταση πανικού γύρω από αυτό το θέμα. Ως Κόμμα, παίρνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, τα διεθνή και τα τοπικά, ανησυχούμε για την επέκταση του προβλήματος, αλλά, ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι υπάρχουν δυνατότητες σοβαρές να αποτραπούν οι αρνητικές προεκτάσεις στην Ελλάδα. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει ταχύτατα να περάσουμε από την πολιτική των "μπαλωμάτων" που γίνονται από την κυβέρνηση, να περάσουμε στη φάση εκείνη όπου, έστω με αφορμή αυτό το γεγονός, να διαμορφωθεί ένα σύστημα σε πλάτος και σε βάθος προστασίας της δημόσιας υγείας. Προστασίας όχι μόνο από τα προβλήματα που ξέρουμε αλλά ακόμα και από τη μετάδοση άλλων πιθανών ασθενειών.

Προστασία της δημόσιας υγείας σημαίνει προσλήψεις γιατρών - στην προκειμένη περίπτωση κτηνιάτρων - την εξειδίκευσή τους, τη διαμόρφωση ενός τακτικού προσωπικού, την ολοκλήρωση των εργαστηρίων που χρειάζονται στην Ελλάδα. Δεν υποτιμούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν μέσα από διεθνή συνεργασία να αντιμετωπίζονται και να γίνονται διερευνήσεις για το πρόβλημα. Αλλά, ωστόσο, π.χ., δεν μπορούμε να μείνουμε με ένα εργαστήριο στη Θεσσαλονίκη, το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα. Αν στην Ευρώπη έχουμε όξυνση του φαινομένου, τότε η Ελλάδα πρέπει να έχει και να διεκδικήσει τη δική της επάρκεια και αυτάρκεια σε αυτά τα ζητήματα.

Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στο ζήτημα της πτηνοτροφίας που δε θα ήθελα να τις απαριθμήσω. Εχουμε το υπόμνημα που μας έδωσε η διοίκηση του συνεταιρισμού της "ΠΙΝΔΟΥ". Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα πρακτικά ζητήματα. Δεν είναι απλώς μια χρηματοδότηση των ζημιών γιατί οι ζημιές πιθανόν να είναι σε βάθος μέχρι να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού απέναντι στα προϊόντα. Π.χ., με τα προϊόντα που θα μπουν στην κατάψυξη μετά τι θα γίνει; Θα υπάρχει καινούρια παραγωγή, θα μειωθεί η παραγωγή; Εμείς φοβόμαστε, π.χ., και τη διαπλοκή του προβλήματος με τις πολιτικές που ακολουθούνται στην ΕΕ και βεβαίως έχουν συμφωνηθεί από τα κόμματα εξουσίας στην Ελλάδα για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, για την εισαγωγή προϊόντων, για την παραπέρα διείσδυση των πολυεθνικών σε τομείς που η Ελλάδα μπορεί να έχει μια θετική επίδοση.

Μέτρα θωράκισης της χώρας

Η κατανάλωση του κοτόπουλου δεν πρόκειται να καταργηθεί στην Ελλάδα. Είναι ένα φθηνό και υγιεινό προϊόν, είναι ένα φαγητό του λαού και επομένως λύση δεν είναι να μην αγοράζει ο κόσμος κοτόπουλα. Θα φέρουν από έξω και ο έλεγχος θα είναι ακόμη δυσχερέστερος.

Επομένως, χρειάζονται μέτρα θωράκισης της χώρας με όλα τα μέσα, επιστημονικά, ιατρικά, με προσωπικό με ενημέρωση, ούτως ώστε να μην υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο πλήγμα στον τομέα της πτηνοτροφίας, μακροπρόθεσμο πλήγμα σε βάρος των μικρομεσαίων παραγωγών, των συνεταιριστικών μονάδων και των εργαζομένων σ' αυτές. Διότι ό,τι μειώνεται στην Ελλάδα το καταλαμβάνουν κάποιοι ξένοι».

Τέλος, η Αλ. Παπαρήγα έθεσε και το ζήτημα γιατί δεν πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα για τη μη επέκταση της αρρώστιας, από τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, καθώς το πρόβλημα εντοπίστηκε από το 1997 στη Ν/Α Ασία και συγκεκριμένα στην Ινδονησία. Ούτως ώστε να χτυπηθεί το πρόβλημα στην εστία του... Γιατί στη μια περίπτωση γίνεται μεγάλος ντόρος και στην άλλη περίπτωση αποσιωπάται. Ας μην υποτιμούμε ότι παρεμβαίνουν και πολιτικοί παράγοντες.

Υπάρχει και ένα άλλο ζήτημα, τόνισε: Τι έρευνες έχουν γίνει από το 1997 για την ανεύρεση του φαρμάκου της πρόληψης, ανέφερε, για να σημειώσει πως οι έρευνες πραγματοποιούνται από τις ίδιες εταιρίες παραγωγής των σκευασμάτων είτε από πανεπιστήμια που είναι υποταγμένα σ' αυτές τις εταιρίες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ