Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εχει θέση όποιος αντιστέκεται στη νέα τάξη

Αποσπάσματα της εισήγησης, που παρουσίασε ο Γ. Πέρρος εκ μέρους του Συντονιστικού Σωματείων της Αθήνας

Στη Σύνοδο Κορυφής, το καλοκαίρι του 2003 στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε ο Γ. Πέρρος στην αρχή της ομιλίας του, οι ηγέτες της ΕΕ θα δρομολογήσουν νέα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των λαών, των χωρών της ΕΕ, των Βαλκανίων και της ευρύτερης περιοχής, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας και της διείσδυσης. Νέα μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους μετανάστες, τη νεολαία, τους ΕΒΕ. Μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των λαών και των μεταναστών. Επιδιώκουν να επεκταθεί ο ευρωενωσιακός ιμπεριαλισμός στα Βαλκάνια, στις παρευξείνιες χώρες και στη Μέση Ανατολή, σχεδιασμοί που είναι ενταγμένοι μέσα στα γενικότερα σχέδια της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης.

Ακόμα, τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπονήσει «σχέδιο ασφάλειας» της Συνόδου «δηλαδή, έχουν φαίνεται κατά νου να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε μια πόλη σιδερόφραχτη».

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, είπε, οι εργαζόμενοι, η φτωχή και μεσαία αγροτιά, οι ΕΒΕ, η νεολαία, οι μετανάστες, οι άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης «είναι αναγκαίο να αντιτάξουμε ένα ρωμαλέο μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμό, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, την ελληνική κυβέρνηση και όσους υποστηρίζουν τις επιλογές τους».

Οσο για τις πολιτικές δυνάμεις που συμβουλεύουν τη συνδιαλλαγή και τη διαπραγμάτευση με τον ιμπεριαλισμό ή συμβουλεύουν τα λαϊκά στρώματα να στηρίξουν τον ιμπεριαλισμό της ΕΕ, ο συνδικαλιστής επισήμανε ότι δεν προσφέρουν στο λαϊκό κίνημα και συνέχισε: «Οι κεντροαριστερές και κεντροδεξιές προτάσεις διαχείρισης του συστήματος και ιδιαίτερα η συμμετοχή στους πολέμους των ιμπεριαλιστών αποδείχτηκαν ολέθριες για τους λαούς της Ευρώπης και γενικότερα». Επίσης, αναφερόμενος στο ρόλο της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι «η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ενώ στηρίζει τις πολιτικές της κυβέρνησης και της ΕΕ, τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις», κυκλοφόρησε «ένα κείμενο όπου εμφανίζονται κάποιοι - όπως ο κ. Παναγόπουλος, οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, ο κ. Μίχας, ο κ. Στρατούλης από το ΣΥΝ - που προτρέπουν την εργατική τάξη της χώρας να φτιάξει ένα κοινωνικό φόρουμ. Ενα κείμενο που όμως δε λέει κουβέντα για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και την κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι οι σοσιαλδημοκράτες και η συμβιβασμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ επιδιώκουν να παραπλανήσουν τους εργαζόμενους και το λαό».

Συνεχής αγώνας


«Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι παντοδύναμος», επισήμανε και τόνισε πως υπάρχει δυνατότητα στην Ελλάδα, στον κόσμο, να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση υπέρ των λαών. Γι' αυτό καλούμε σε συνεχή αγώνα ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο και επίθεση του ιμπεριαλισμού και των υποστηρικτών του. Σταθμός στον αγώνα μας μπορεί να αποτελέσει η Σύνοδος της ΕΕ στη Θεσσαλονίκη 20-21 Ιούνη του 2003, με πανελλαδική κινητοποίηση και αμφισβήτηση, το τριήμερο των νέων αντιλαϊκών μέτρων της ΕΕ και της νέας τάξης.

Καλούμε σε κοινή δράση, συνέχισε, τα κινήματα των εργατών, της νεολαίας, των ΕΒΕ και όλων όσοι αμφισβητούν τη νέα τάξη, να δώσουμε μήνυμα απειθαρχίας και αντεπίθεσης. Μέσα από ένα πολύμορφο κίνημα να γίνει ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος. Σε αυτό το κίνημα έχουν θέση όλοι όσοι δεν ανέχονται τη νέα τάξη, παρά τις όποιες διαφορές σε επιμέρους εκτιμήσεις. ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ τον ΙΟΥΝΗ ΤΟΥ 2003 μπορούν να συναντηθούν τα αντιιμπεριαλιστικά κινήματα της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης γενικότερα.

Επιδίωξή μας είναι, ανέφερε, μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητα να συμβάλουμε και εμείς εδώ στην Αθήνα, για να μεγαλώσει το κίνημα αμφισβήτησης της νέας τάξης. Τα στρατόπεδα που θα συγκρουστούν στη Θεσσαλονίκη το 2003 να είναι δύο: Των ηγετών του ευρωενωσιακού ιμπεριαλισμού από τη μια και των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων της Ελλάδας, των Βαλκανίων, της Ευρώπης, των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, των μεταναστών, των καταπιεσμένων από την άλλη. Κάνουμε δεκτό και προσυπογράφουμε, γι' αυτό, το πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003», που συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα ο Γ. Πέρρος υπογράμμισε ότι απέναντι στην επίθεση των ιμπεριαλιστών η αντίσταση των λαών μπορεί και πρέπει να αναπτυχτεί και σημείωσε: «Οι χιλιάδες νεκροί της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, οι στρατιές των ανέργων, των μεταναστών, η πείνα, η φτώχεια, η ανέχεια επιβάλλουν τη ρήξη με το καπιταλιστικό ιμπεριαλιστικό σύστημα. Αυτό το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται, δεν παίρνει φτιασιδώματα. Δυναμώνουμε και ενισχύσουμε την αντιμονοπωλιακή, αντιιμπεριαλιστική πάλη στη χώρα μας. Συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις, συντονιζόμαστε με άλλα λαϊκά κινήματα στους κοινούς αγώνες.

Στη συνέχεια, πρότεινε μέσα από τη σύσκεψη να αναδειχτεί η Επιτροπή της Αθήνας, που θα είναι ανοιχτή για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή και συντονισμό και με άλλους μαζικούς φορείς.

Επιτροπές παντού

Καταλήγοντας, κάλεσε όλους, όσοι ευαισθητοποιούνται από το κίνημα αφύπνισης των λαών, να πάρουν μέρος σ' αυτή την προσπάθεια και να «δημιουργήσουμε ένα αρραγές μέτωπο αφύπνισης των λαών. Να συγκροτήσουμε τώρα στις γειτονιές, στα σχολεία, στους κλάδους δουλιάς αντίστοιχες Επιτροπές. Να δράσουμε τώρα, να κινητοποιηθούμε από τώρα ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο που δρομολογούν το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και η κυβέρνηση. Η Αθήνα της Καισαριανής, της ηρωικής Εθνικής Αντίστασης, η Αθήνα που έκανε το βήμα μπροστά στους σιδερόφραχτους φύλακες του Κλίντον μπορεί να δώσει ένα μεγάλο μήνυμα τώρα ενόψει της Συνόδου της ΕΕ. Είμαστε ένας λαός που ξέρει να αγωνίζεται. Δε συναινούμε. Δεν πειθαρχούμε στον ιμπεριαλισμό. Με το κεντρικό μας σύνθημα "ΣΤΟΠ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ", σας καλούμε σε συστράτευση σ' αυτό το συνεχή και όμορφο αγώνα. Οι θέσεις μας δεν είναι ουτοπία. Είναι ο μόνος ρεαλιστικός και σίγουρος δρόμος για τους εργαζόμενους. Ο αιώνας που ζούμε μπορεί να γίνει αιώνας αφύπνισης και νίκης των λαών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στα Προπύλαια, στην Αθήνα, το πρώτο συλλαλητήριο(2002-12-01 00:00:00.0)
Συλλαλητήριο ενάντια σε ΕΕ και ΝΑΤΟ(2002-11-27 00:00:00.0)
Ενιαία, συντονισμένη απάντηση στον ιμπεριαλισμό(2002-11-10 00:00:00.0)
Ανοίγει αύριο τις πύλες του(2002-07-18 00:00:00.0)
Συγκρότηση Επιτροπής Αγρινίου «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003»(2002-07-09 00:00:00.0)
Κοινή δράση με νεολαίες των Βαλκανίων(2002-07-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ