Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ευρωστρατίτιδα»...

Η ασθένεια που επικαλέστηκε χτες ο Γ. Παπανδρέου για να μην παραστεί στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όπου εξετάστηκε το θέμα του Ευρωστρατού, πιθανώς να μην ήταν ...«διπλωματική». Αλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι, πράγματι, ο υπουργός του ήταν άρρωστος και πως δεν επρόκειτο για «διπλωματική ασθένεια». Κατά τη γνώμη μας, λίγη σημασία έχει αν το γεγονός της απουσίας του Γ. Παπανδρέου οφείλεται όντως σε κλασική ίωση ή στον ιό της ...«ευρωστρατίτιδας». Αυτό που κυρίως έχει σημασία είναι ότι η υπόθεση του Ευρωστρατού δηλώνει περίτρανα το πόσο «βαριά άρρωστη» είναι η κυβερνητική πολιτική.

***

Κατ' αρχάς, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι εδώ και αρκετό καιρό, και κυρίως από τη στιγμή που φάνηκε ότι το θέμα του Ευρωστρατού οδηγείται σε μια οφθαλμοφανώς αρνητική κατάληξη για την Ελλάδα, έχει ξεκινήσει η διαρροή μιας υπόγειας φημολογίας περί «διαφωνιών» μεταξύ πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών για τους χειρισμούς που προηγήθηκαν.

Το φαινόμενο δεν είναι πρωτότυπο. Κάθε φορά που μια επιλογή της κυβέρνησης αναδεικνύει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της πολιτικής της, αρχίζουν τα μεταξύ τους υπόγεια μαχαιρώματα και τα «δε φταίω εγώ, φταίει ο άλλος». Το ζήσαμε με το Ασφαλιστικό, όταν όλοι τους είχαν υπερψηφίσει τα μέτρα, αλλά μετά ο καθένας ήθελε «να βγάλει την ουρά του απέξω», λέγοντας ότι το πρόβλημα οφειλόταν - αποκλειστικά - στον κ. Γιαννίτση... Το ζήσαμε με την υπόθεση Οτσαλάν, όταν έφταιγαν όλοι - από υπουργείο Εξωτερικών και Δικαιοσύνης μέχρι υπουργείο Δημόσιας Τάξης - πλην, βεβαίως, του πρωθυπουργού (σ.σ.: κατά σύμπτωση, τις μέρες του Οτσαλάν ο κ. Σημίτης ήταν κι αυτός άρρωστος, όπως είναι τώρα ο υπουργός του...). Το ζήσαμε με την υπόθεση των «S-300», όταν πάλι «έφταιγε» η Κύπρος, αλλά όχι τα δικά μας «ξεφτέρια»...

Σε κάθε περίπτωση, η αρνητική κατάληξη όλων των παραπάνω θεμάτων είναι ενδεικτική για το πού οδηγούνται τα πράγματα (και) με τον Ευρωστρατό, αφού και στην περίπτωση αυτή οι αλληλοκατηγορίες δίνουν και παίρνουν. Εντούτοις οι Ελληνες πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να παραπλανηθούν από τα ιδιοτελή κηρύγματα του ενός ή του άλλου κυβερνητικού ιθύνοντα, που, γαλουχημένοι με το «εγώ απλώς προήδρευα» του Α. Παπανδρέου, προσπαθούν να αναδείξουν την ...ανευθυνότητά τους σε πολιτική αρετή. Οι Ελληνες πολίτες ξέρουν: Ευθύνονται όλοι τους.

***

Το δεύτερο και σημαντικότερο ζήτημα που αναδεικνύει το θέμα του Ευρωστρατού είναι ότι αυτή καθ' αυτή η πολιτική της κυβέρνησης (και συνακόλουθα όλων των αστικών πολιτικών κομμάτων) πλήττει καίρια τα συμφέροντα της χώρας και τούτο δεν είναι θέμα «χειρισμών», αλλά θέμα στρατηγικής και προσανατολισμού.

Θυμίζουμε: Επί τρεις δεκαετίες, η θεωρία με την οποία συνοδεύτηκε η είσοδος της χώρας στην τότε ΕΟΚ και σημερινή ΕΕ ήταν πως, μέσω της ένταξης στις δομές της «ευρωενωσιακής οικογενείας», η Ελλάδα θα έλυνε τα προβλήματα εξωτερικής ασφάλειας που αντιμετωπίζει. Οτι τα σύνορά της, ως σύνορα της ΕΕ, θα ήταν «θωρακισμένα». Οτι τα κυριαρχικά της δικαιώματα θα ήταν «εξασφαλισμένα». Με προπέτασμα αυτή τη φενάκη, ο λαός κλήθηκε να καταβάλει θυσίες επί θυσιών για να μη χάσει το «τρένο» της ΕΕ. Μας έλεγαν, δε, ότι η ΕΕ ήταν το «αντίπαλο δέος» έναντι των ΗΠΑ και πως, ποντάροντας στις Βρυξέλλες, τότε και το Κυπριακό θα λυνόταν και η Τουρκία «θα συμμορφωνόταν»...

***

Η ζωή αποκαλύπτει ότι όλα τα παραπάνω, μαζί με εκείνα τα περί «ισχυρής Ελλάδας» του κ. Σημίτη, είναι, απλώς, παραμύθια. Η πολιτική είναι αναμέτρηση ταξικών συμφερόντων και ειδικά στην εξωτερική πολιτική αυτή είναι μια αναμέτρηση, που λαμβάνει αδυσώπητο χαρακτήρα, καθώς οι ιμπεριαλιστές δε λογαριάζουν ούτε δίκαιο ούτε δικαιώματα.

Οσοι διακινούσαν - και συνεχίζουν να τα διακινούν - τα από τριακονταετίας παραμύθια περί του ρόλου της ΕΕ είναι υπόλογοι. Είναι οι ίδιοι, που χορεύουν ζεϊμπέκικα με τον Τζεμ και τον συνοδεύουν στην Τζενίν, την ώρα που οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο έχουν αυξηθεί κατά 500% σε σχέση με πέρσι, είναι οι ίδιοι που μιλούν για «ελληνοτουρκική φιλία» με ευρωενωσιακή «ούγια», είναι οι ίδιοι που κατέστησαν σημαία τους την «ευρωπαϊκή προοπτική» της Αγκυρας και διθυραμβολογούσαν για το Ελσίνκι, προφητεύοντας ότι «οι μονομερείς τουρκικές αξιώσεις θα πεθάνουν σιωπηρά ως το 2004»!

Αυτά έλεγαν και ο κ. Παπανδρέου και ο κ. Σημίτης. Μόνο που οι προφητείες τους αποδείχτηκαν ακριβώς αντίστοιχες της «οξύνοιας» των προφητών. Μόνο που η διαρκής τακτική του «βήμα προς βήμα» ραγιαδισμού τους έχει ως αποτέλεσμα την εφαρμογή μιας πολιτικής, που καθιστά το Αιγαίο και την Κύπρο μια ακόμα «παράπλευρη απώλεια», στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για έναν ιμπεριαλιστικό στρατό, όπως είναι ο Ευρωστρατός. Ο οποίος είναι πλέον πασίδηλο ότι «μας προστατεύει», όπως ακριβώς «μας προστατεύει» και το ΝΑΤΟ εδώ και 50 χρόνια...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ