Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απορρίφθηκε η πρόταση της ισπανικής προεδρίας για τον ευρωστρατό

...και ξαφνικά ο πρωθυπουργός ...όρθωσε το ανάστημά του αρνούμενος να αποδεχτεί τις αμερικανοβρετανικές προτάσεις για την Κοινή Ευρωπαϊκή Ταυτότητα Αμυνας και Ασφάλειας, κοιτώντας, ταυτόχρονα, ...λοξά στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό και αναζητώντας τρόπους αξιοποίησης της «σθεναρής στάσης» που φαίνεται να υιοθετεί.

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει τις τελευταίες μέρες ο πρωθυπουργός και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, το πρόβλημα του «ευρωστρατού» δε φαίνεται να βρίσκει τη λύση του μέχρι τη λήξη της ισπανικής προεδρίας και ως εκ τούτου αναμένεται να αποτελέσει κορυφαίο θέμα της ελληνικής ατζέντας, καθώς η Αθήνα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας από την 1η Ιουλίου.

Κατά τα φαινόμενα, οι τελευταίες προσπάθειες, προκειμένου να βρεθεί τρόπος που να επιτρέπει στην ελληνική κυβέρνηση να αποδεχτεί μια συμφωνία, απέτυχαν. Η ισπανική προεδρία κατέθεσε μια πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτή η πρόταση χαρακτηρίστηκε από το ελληνικό υπουργείο «διαδικαστικού χαρακτήρα» και κατ' επέκταση δεν καλύπτει τις ελληνικές απαιτήσεις για ουσιαστικές μεταβολές στο κείμενο της Αγκυρας, το οποίο συνοψίζει τις αμερικανοβρετανικές ιδέες για την ευρωπαϊκή ταυτότητα άμυνας και ασφάλειας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός, και χτες, υπογράμμισε μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί το κείμενο της Αγκυρας. Ομως αυτό που «έμεινε» από τη χτεσινή κυβερνητική επιτροπή δεν ήταν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού και η «σθεναρή» του στάση, αλλά η απουσία του υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος επικαλέστηκε ασθένεια και δεν παραβρέθηκε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού οργάνου. Αυτή η απουσία τροφοδότησε φήμες για διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών και του πρωθυπουργού. Φήμες που έσπευσαν να διαψεύσουν πάραυτα και οι δυο πλευρές. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ παρενέβη σε δελτίο ειδήσεων του ραδιοφωνικού σταθμού ΦΛΑΣ, που στο ρεπορτάζ του για το θέμα έκανε λόγο για διπλωματική ασθένεια του Γ. Παπανδρέου.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε την απουσία του υπουργού από τη συνεδρίαση, λέγοντας ότι «ο κ. Παπανδρέου ήρθε άρρωστος από το Ρέικιαβικ χθες το βράδυ. Με τον κ. Παπανδρέου είχα μια μακρά συνομιλία από το τηλέφωνο σήμερα το πρωί».

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, στην παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΦΛΑΣ, έκανε λόγο «για κατασκευασμένη σεναριολογία», η οποία έχει στόχο να πλήξει την εικόνα της «απόλυτης συνεργασίας και ταύτισης απόψεων που υπάρχει» ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών για το θέμα του ευρωστρατού.

Πάντως, παρά τα όσα επισήμως λέγονται, διπλωματικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι το ζήτημα του ευρωστρατού έχει αποτελέσει πεδίο τριβών ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών, οι οποίες τριβές άρχισαν να γίνονται έντονες και αισθητές τον τελευταίο χρόνο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ