Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΤΗΜΑ ΘΩΝ
Αποκαλύπτεται σωρεία παρατυπιών

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» στηλίτευσε τη στάση της κυβέρνησης και του δήμου, που δίνουν το «πράσινο φως» στο μεγαλοεργολάβο Βωβό

Οι «παρατυπίες» όπου πατά ο μεγαλοεργολάβος Βωβός για να οικοδομήσει το κτήμα Θων, αποκαλύφθηκαν χθες, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Η περίπτωση είναι ενδεικτική του πώς μεγαλοεργολάβοι στηρίζονται στις σχέσεις τους με κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές, στην έλλειψη ουσιαστικού ελέγχου, για να κερδοσκοπούν και με τη γη.

Ο Βωβός, με την άδεια του ΥΠΕΧΩΔΕ και της Δημοτικής Αρχής της Αθήνας, οικοδομεί στη συμβολή των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας άλλο ένα μεγαθήριο, αν και η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» ζητά, έστω και τώρα, να ανακληθεί η διάτρητη οικοδομική άδεια.

Ο Στ. Δημητριάδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Περιβαλλοντικού Συλλόγου Κέντρου Αμπελοκήπων και ο Φ. Παπαθεοδώρου, αντιπρόεδρος του Συλλόγου, πολεοδόμος και μέλος της Επιτροπής Σχεδίου Πόλης του Δήμου Αθηναίων, ενημέρωσαν το δημοτικό συμβούλιο ότι ο Βωβός, στο μεγαθήριό του στη λεωφόρο Κηφισίας 7 (πρώην έδρα του ΑΘΗΝΑ 2004) αν και βάσει νόμου έπρεπε να εξασφαλίσει 800 τετραγωνικά μέτρα πράσινο, τα χρησιμοποίησε για γκαράζ. Το χαρακτήρισαν αφερέγγυο και πρόσθεσαν ότι ο Βωβός ενώ υποσχόταν να οικοδομήσει στα 4.200 τ.μ. του κτήματος, 2.200 τ.μ. και τον υπόλοιπο χώρο να τον παραχωρήσει ως κοινόχρηστο πράσινο, στο μεταξύ ειδοποίησε την κυβέρνηση ότι θα το πράξει μόνο αν τον αφήσουν να μεταφέρει αλλού το συντελεστή δόμησης, από όσο δεν κτίσει στο ΘΩΝ, κάτι που δεν επιτρέπεται νομικά. Οι εκπρόσωποι των κατοίκων προειδοποίησαν ότι θα «πατήσει» στη μη μεταφορά και θα οικοδομήσει όλο το χώρο.

Εκ μέρους της Συμπαράταξης, ο δημοτικός σύμβουλος, Μ. Δανδουλάκης, στηλίτευσε τη στάση των επικεφαλής της πολεοδομίας και της νομικής υπηρεσίας του Δήμου. Αναρωτήθηκε αν έλεγξαν πράγματι το ιδιοκτησιακό καθεστώς και πώς εξέδωσαν άδεια οικοδόμησης. Σημείωσε το γεγονός πως εκεί μέσα υπάρχει δημόσια έκταση κατ' αρχάς της ΕΥΔΑΠ πιθανώς και του δήμου.

Τόνισε την ανάγκη να αποκαλυφθεί ο αβανταδόρικος στο Βωβό, ρόλος του ΥΠΕΧΩΔΕ, να εξετάσει η πολεοδομία όλες τις λεπτομέρειες της υπόθεσης και να ανακληθεί η άδεια. Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης στο ΔΣ, Στ. Λάμπρου, χαρακτήρισε το ζήτημα το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην Αθήνα, τα τελευταία χρόνια. Τόνισε τις ευθύνες της δημοτικής αρχής και της κυβέρνησης, που συμφώνησαν να τσιμεντοποιηθεί ο χώρος. Κατέκρινε δε, και τη Χρ. Κατσαράκη, διευθύντρια της πολεοδομίας, που απαντώντας σε ερωτήσεις του Σώματος, γέννησε ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά για τη στάση της.

Το ΔΣ ομόφωνα αποφάσισε να συγκληθεί η διαπαραταξιακή επιτροπή που εξετάζει το θέμα, να συνεργαστεί με το ΥΠΕΧΩΔΕ, να παρακολουθήσει στενά τις εργασίες στο Θων και αν χρειαστεί να εισηγηθεί στο ΔΣ την ανάκληση της οικοδομικής άδειας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ