Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΛΗΡΙΔΗΣ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
Δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν την προσπάθεια με γνήσιο πνεύμα πάρε - δώσε

Αναχώρησε χτες από την Κύπρο ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει, χτες το μεσημέρι, από την Κύπρο, ο Κ. Ανάν είπε ότι έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να επικεντρώσουν την προσοχή τους στα κύρια θέματα της διακυβέρνησης, της ασφάλειας, του εδαφικού και της περιουσίας, κατά τις απευθείας τους συνομιλίες. Ο Κ. Ανάν στη δήλωσή του είπε ότι χτες (σ.σ. προχθές) συναντήθηκε με «την α.ε. Γλαύκο Κληρίδη, τον Ελληνοκύπριο ηγέτη και την α.ε. Ραούφ Ντενκτάς, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη» και ότι «οι τρεις μας συναντηθήκαμε χτες(σ.σ. προχτές) το βράδυ και είχα την ευχαρίστηση να τους παραθέσω δείπνο».

«Συνολικά, είχα συζητήσεις αρκετών ωρών για την ουσία και τη διαδικασία των συνομιλιών».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ ανέφερε πως είναι «ακόμα πιο βαθιά πεπεισμένος ότι αυτή είναι η στιγμή να προχωρήσουμε και να αρθούμε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» και πρόσθεσε ότι «υπάρχει τώρα μια ιστορική ευκαιρία να φτάσουμε σε συνολική διευθέτηση».

Σημείωσε πως «δεν υπάρχει αμφιβολία στο μυαλό μου ότι αυτό θα ήταν προς το συμφέρον και των δυο πλευρών και της περιοχής και αυτή η ευκαιρία πρέπει να αρπαχτεί».

«Εχω υπενθυμίσει τους δυο ηγέτες για την ευθύνη που φέρουν στους ώμους τους και για την προθυμία μου να τους βοηθήσω να φθάσουν στο στόχο που έχουν θέσει, για να επιτύχουν, στο τέλος του περασμένου χρόνου», πρόσθεσε.

Είπε, επίσης, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ρ. Ντενκτάς «μου έχουν δηλώσει την ετοιμότητά τους να εντείνουν την προσπάθειά τους» και σημείωσε ότι «φεύγω από την Κύπρο με τη δέσμευση των δυο ηγετών να συνεχίσουν την προσπάθειά τους με γνήσιο πνεύμα πάρε - δώσε».

«Παρά τις διαφορές τους στην ουσία και το χρονοδιάγραμμα, είμαι ακόμα πεπεισμένος ότι από τώρα και μέχρι το τέλος Ιουνίου μπορούν να επιλύσουν τις κύριες πτυχές, δεδομένου ότι θα προχωρήσουν με αποφασιστικότητα στην εργασία τους και με την απαραίτητη πολιτική βούληση».

Ο Κ. Ανάν σημείωσε ότι «οι κύριες πτυχές στις οποίες τους έχω ζητήσει να εστιάσουν την προσοχή τους είναι η εξουσία, η ασφάλεια, το εδαφικό και η περιουσία».

«Φυσικά οι δυο ηγέτες συμφώνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο ότι όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι. Τους καλώ να κάνουν ακριβώς αυτό και προσβλέπω στις μητέρες πατρίδες, την Ελλάδα και την Τουρκία, για συνεχή και εποικοδομητική στήριξη» κατέληξε ο Κ. Ανάν στην εναρκτήρια δήλωσή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ