Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αξονες και στόχοι πάλης

Η ανακοίνωση-κάλεσμα στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη δηλώνει την πεποίθηση των μαζικών φορέων που παραβρέθηκαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και των υποστηρικτών της, στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Επίσης, την πρόθεσή τους για το δυνάμωμα της αντιιμπεριαλιστικής πάλης, την αλληλεγγύη στους λαούς και τη διεθνοποίηση της πάλης.

Οι βασικοί άξονες και στόχοι της πάλης, έτσι όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωση, είναι οι εξής:

  • Ενάντια στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις και στους πολέμους που εξαπολύουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τη στήριξη και συμμετοχή της ΕΕ. Ενάντια στη συμμετοχή και οποιαδήποτε εμπλοκή της χώρας μας στα επιθετικά σχέδια και ενέργειες των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Απαιτούμε να φύγουν τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τα Βαλκάνια και να μην εγκατασταθούν νέα με τις ευλογίες της ΕΕ.
  • Για να φύγουν οι βάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ από τη χώρα μας και την Ευρώπη. Ενάντια στα πυρηνικά όπλα, στο νέο «πόλεμο των άστρων», στην ιμπεριαλιστική «νέα τάξη».
  • Για να απομακρυνθεί το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη, και να διαλυθεί. Να μην ενταχθούν νέες χώρες στο ΝΑΤΟ, να απεγκλωβιστεί η χώρα μας από αυτό μέχρι την τελική διάλυσή του.
  • Μόνο οι λαοί έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν και να επιλέγουν κυρίαρχα το κοινωνικο-οικονομικό τους σύστημα και τον τρόπο διακυβέρνησής τους που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Παλεύουμε για πολιτική ειρήνης, φιλίας και ισότιμης συνεργασίας σύμφωνα με τις δυνατότητες κάθε χώρας και το αμοιβαίο όφελος. Να μην αλλάξουν τα εθνικά σύνορα στην περιοχή και οι μειονότητες να γίνουν γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους λαούς.
  • Ενάντια στη στρατικοποίηση της ΕΕ και στα μέτρα περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Λέμε ΟΧΙ στον ευρωστρατό, στην ευρωαστυνομία, στο ευρωένταλμα, στη Συμφωνία Σένγκεν και στους κάθε λογής τρομονόμους. Αγωνιζόμαστε για ίσα δικαιώματα των μεταναστών. Ενάντια στο ρατσισμό και στον εθνικισμό.
  • Διαδηλώνουμε τη θέλησή μας να αγωνιστούμε ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, που δρομολογούνται με βάση τις αντιδραστικές συνθήκες, όπως του Μάαστριχτ και των Συνόδων της ΕΕ από τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών.
  • Ενάντια στα αντιαγροτικά μέτρα σε βάρος της μικρής και μεσαίας αγροτιάς, που προωθούνται με την ΚΑΠ ενόψει των αποφάσεων του ΠΟΕ, και στην ασυδοσία των πολυεθνικών. Η διατροφή των λαών δεν μπορεί να είναι στα χέρια των μονοπωλίων και των υποστηρικτών τους.
  • Για να σταματήσει ο κοινωνικός πλούτος που κατακτήθηκε από την εργασία των εργαζομένων να είναι βορά των μονοπωλίων.
  • Για την εξασφάλιση του δικαιώματος μόρφωσης της νεολαίας, για δωρεάν δημόσια Παιδεία και δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της, για την αποεμπορευματοποίηση της τέχνης και του αθλητισμού, ενάντια στην κοινωνία της αποξένωσης, των εξαρτήσεων, των ναρκωτικών, της ανθρώπινης αλλοτρίωσης.
  • Για δημόσιο και δωρεάν, ισότιμο για όλο το λαό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας, Πρόνοιας.
  • Για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία, για σταθερό ημερήσιο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας (35ωρο-7ωρο-5ήμερο).
  • Ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος και στην υπερεκμετάλλευση του παραγωγικού πλούτου του πλανήτη στο όνομα του κέρδους.

ΛΕΜΕ ΣΤΟΠ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΕ

Το μέλλον μας δεν είναι ο ιμπεριαλισμός. Είναι ο δρόμος για την ανατροπή της ιμπεριαλιστικής «νέας τάξης», για την ειρήνη, για την κατάργηση της κυριαρχίας των μονοπωλίων, της καταπίεσης και της εκμετάλλευσης των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ