Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τύφλα να 'χει ο Λάσκαρης

Γρηγοριάδης Κώστας

Πού 'σαι Λάσκαρη να δεις το τέκνο σου... Που βγήκε μέσα στα άγρια μεσάνυχτα, το βράδυ της Τετάρτης, να δηλώσει: «Το συμφέρον των εργαζομένων ταυτίζεται με το συμφέρον της τράπεζας. Το συμφέρον της τράπεζας ταυτίζεται με το συμφέρον των εργαζομένων»! Φοβερή ατάκα. Την ξεστόμισε ένας γνήσιος εκπρόσωπος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, που αυτή την περίοδο τυγχάνει να κάθεται και στην καρέκλα του υπουργού Εργασίας, ο Δ. Ρέππας! Τι ήταν αυτό που τον έκανε να καταλήξει σ' αυτήν τη διαπίστωση; Αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε αργότερα «ιστορική συμφωνία». Δηλαδή, το ξεπούλημα της κλαδικής σύμβασης των τραπεζοϋπαλλήλων από την ηγεσία της ΟΤΟΕ. Ξεπούλημα, για το οποίο ο εκπρόσωπος των τραπεζιτών βρέθηκε στην ανάγκη να δηλώσει: «Ηταν πολύ σημαντική και θετική η συμβολή του υπουργού». Μετά κι απ' αυτό, δικαιούνται οι πρωταγωνιστές να ...περάσουν απ' το ταμείο. Οπως δικαιούνται και οι τραπεζοϋπάλληλοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να πράξουν αναλόγως με κάθε πρόσφορο τρόπο και μέσο.

Συμπεράσματα...

«Κάθε πολιτικό κόμμα, κάθε κυβέρνηση κρίνεται απ' αυτά που λέει και απ' αυτά που κάνει»! Ορθόν - ορθότατον! Ποιος το είπε; Κρατηθείτε, ο κ. Λαλιώτης, ο «κατασκευαστής» της ...μακέτας της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και αρμόδιος υπουργός, για το περιβάλλον και τα δημόσια έργα, πάνω από δέκα χρόνια!.. Για να μην αναφέρουμε τι έλεγε ο Κ. Λαλιώτης στα τέλη της δεκαετίας του '70.

Συνδυάστε το, τώρα, με το άλλο, που είπε προχτές ο Κ. Σημίτης - περί επικαιρότητας των διαχωριστικών δεξιών και αριστερών γραμμών - και βγάλτε τα συμπεράσματά σας, για την τοποθέτηση του κυβερνώντος κόμματος και της πολιτικής του.

Φωτογραφικό φακέλωμα

Το γεγονός θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, αλλά μια πλευρά του έχει ιδιαίτερη σημασία. Διαβάστε παρακάτω για να καταλάβετε:

Στις 7 Μαρτίου 1996, στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, άγνωστοι νεαροί, ορισμένοι και με κουκούλες στο κεφάλι τους, προπηλάκισαν τον βουλευτή της ΝΔ, Π. Καμμένο. Μετά το επεισόδιο, ο βουλευτής της ΝΔ αναγνώρισε οκτώ νεαρούς, ως δράστες, από φωτογραφίες που του υπέδειξε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Προχτές έγινε η δίκη των οκτώ και αθωώθηκαν. Στην απολογία τους, ορισμένοι εκ των οκτώ αναρωτήθηκαν πώς βρέθηκαν οι φωτογραφίες τους στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, αφού ποτέ δεν έχουν συλληφθεί.

Είναι ένα ερώτημα βάσιμο και σοβαρό, στο οποίο κανείς αρμόδιος δεν έδωσε απάντηση, στη διάρκεια της δίκης. Το επαναφέρουμε, λοιπόν, και το θέτουμε στην ηγεσία της Αστυνομίας και τον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Πώς και γιατί βρέθηκαν οι φωτογραφίες των ανθρώπων αυτών στην Ασφάλεια; Και είναι οι μόνοι, άραγε, που έχουν την... τιμή να διαθέτουν φωτογραφικό φάκελο στα αρχεία των αστυνομικών ή όποιων άλλων υπηρεσιών;

Περιμένουμε τις απαντήσεις...

Η... λεπτομέρεια

«Χι - χι! Φαίνεται ότι ο Πανάγαθος (σπανίως, είναι η αλήθεια) δείχνει το χιούμορ του! Εφθασε στην Ελλάδα ο γόης μεν, ακροδεξιός του κερατά δε και διακεκριμένος Λεπενιστής κ. Αλαίν Ντελόν και τράκαρε με Αλβανό! Το Αλβανό χαίρει άκρας υγείας! Χι - χι! Τώρα, ότι οι γκλαμουριαραίοι και τα πάσης φύσεως λαμέ λαμόγια που θα σέρνουν δώθε - κείθε τον διακεκριμένο σταρ (ου μην και καραακροδεξιό) Αλαίν Ντελόν σε δεξιώσεις μόδας (για φιλανθρωπικούς βεβαίως - βεβαίως σκοπούς), ταυτοχρόνως θα κάνουν αιδημόνως γαργάρα το λεπενιλίκι του σταρ, είναι μια μικρή λεπτομέρεια... Ο Λεπέν ζέχνει καθ' ότι ακροδεξιός και χωριάτης, ενώ ο Αλαίν Ντελόν μοσχοβολάει, καθ' ότι όλοι οι ρωμαίοι κομιλφώ δημοκρατικοί γύρω του φοράνε ακριβές κολόνιες...». Από τον χτεσινό «Ναυτίλο» του Στάθη.

Τα ... ομόψυχα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΩΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ. Πολύ μας καθησύχασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με τη χτεσινή του έκκληση για «ομοψυχία» και «υπεύθυνη στάση» όλων των κομμάτων στα εθνικά θέματα. Ειδικά, αυτό το «υπεύθυνη στάση», όταν είναι ανοιχτό το θέμα του λεγομένου ευρωστρατού μόνο ανησυχία μπορεί να εμπνεύσει.

Από την άλλη, βέβαια, δε λέμε, είναι εντυπωσιακές αυτές οι εκκλήσεις για συστράτευση των πάντων στα λεγόμενα εθνικά θέματα, με την εξής όμως απλή διάφορα: Τέτοιες εκκλήσεις κάνει κάποιος σε εκείνους με τους οποίους συναποφασίζει ή, τέλος πάντων, μ' αυτούς, με τους οποίους συμπάσχει.

Η κυβέρνηση, όμως, συναποφασίζει δυστυχώς με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και όχι με τον ελληνικό λαό. Ο δε τελευταίος είναι ο μόνος, που πάσχει από τις όποιες αποφάσεις και πολιτικές της πρώτης...

Εκτός και ισχυριστεί κανείς ότι η εξωτερική πολιτική που ασκείται σε όλα τα θέματα, από τα Ελληνοτουρκικά, μέχρι το Γιουγκοσλαβικό και τον πόλεμο στον Κόλπο και το Αφγανιστάν είχε καμιά σχέση με αυτά που ήθελε ο Ελληνας πολίτης; Πρέπει να είναι κανείς πολύ εκσυγχρονιστής, για να ισχυριστεί κάτι τέτοιο.

ΝΕΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ στα «καταλυτικά» αυτοκίνητα ετοιμάζεται να επιβάλει η ΕΕ, προκειμένου λέει να ενισχυθεί η αγορά αυτοκινήτων με περισσότερο σύγχρονη και φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία. Περιττό, να σημειώσουμε, βέβαια, ότι τα νέα μοντέλα δε θα μας τα χαρίσουν. Θα τα πληρώσουμε...


Γρηγοριάδης Κώστας

Και μπορεί, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ενωση να θέλει να φτιάξει ένα καταναλωτικό πρότυπο, που θα αλλάζει αυτοκίνητο κάθε τρία χρόνια (να βολευτούν και οι κατασκευάστριες εταιρίες). Μόνο που στην ελληνική αγορά, για να πάρεις το καινούριο, πρέπει να έχεις ξεχρεώσει το παλιό. Κι απ' όσο ξέρουμε, τα τωρινά πωλούνται με δάνεια διάρκειας μέχρι και πέντε χρόνων...

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΟ σοκ προκαλούν ορισμένες εγκληματικές ενέργειες που σημειώνονται τελευταία στην Ελλάδα. Το φαινόμενο είναι πράγματι ανησυχητικό. Δικαιολογούν, όμως, όλ' αυτά την καθιέρωση ...ώρα θρίλερ, στα καθημερινά τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων των 8.00;

Γιατί, βέβαια, οι ...μουσικές επενδύσεις των σχετικών δημοσιογραφικών θεμάτων και οι «μαρτυρίες», οι περιγραφές και οι ...μεταφυσικές προεκτάσεις μόνο σε ταινίες τρόμου ταιριάζουν.

Κλέβουν με το «έτσι θέλω»

Αποτελεί κοινό... μυστικό, ότι οι τράπεζες ποτέ δε λειτούργησαν ούτε θα λειτουργήσουν ως «φιλανθρωπικά» ιδρύματα. Οι επικεφαλής κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών έχουν έναν και μόνο σκοπό: Να βγάζουν όσο γίνεται μεγαλύτερα κέρδη από το εμπόριο χρήματος. Πρόκειται για κοινές αλήθειες, που και να θέλει κανείς να τις αμφισβητήσει, δεν τον αφήνουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες με την καθημερινή τους πρακτική πείθουν και τον πιο αδαή για την τοκογλυφική τους μανία. Η ληστρική διάθεση των τραπεζιτών εντάθηκε τα τελευταία χρόνια, όταν, με την πλήρη απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, τα ονομαστικά επιτόκια καταθέσεων ταμιευτηρίου άρχισαν να υπολείπονται όλο και περισσότερο από τον επίσημο πληθωρισμό. Αντίθετα, καθώς η μακροχρόνια λιτότητα ανάγκαζε όλο και περισσότερους εργαζόμενους να προσφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό, οι τραπεζίτες -- και ενώ ο πληθωρισμός μειωνόταν -- διατήρησαν τα επιτόκια των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων αμετάβλητα, μεγαλώνοντας έτσι την ψαλίδα επιτοκίων- πληθωρισμού, και φυσικά τα κέρδη και υπερκέρδη τους.

Ομως, το τελευταίο διάστημα, το κακό «παράγινε». Η απόφαση της -- διορισμένης από την κυβέρνηση -- διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να μειώσει ΟΛΑ τα επιτόκια καταθέσεων σε ποσοστά ακόμη πιο κάτω από τον επίσημο πληθωρισμό και να διπλασιάσει (από 500 σε 1.000 ευρώ) το ποσό των καταθέσεων ταμιευτηρίου που θα είναι ΑΤΟΚΑ (θα τοκίζονται με ΜΗΔΕΝ επιτόκιο) είναι πέρα για πέρα ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ. Μαρτυρά την πρόθεση των τραπεζιτών -- που μεθυσμένοι από τα υπερκέρδη κλέβουν πια φανερά με το «έτσι θέλω» τους εργαζόμενους και γενικότερα τους ανθρώπους του μόχθου ή τους απόμαχους της δουλιάς -- να εντείνουν την τοκογλυφία. Εχοντας αρωγό την κυβερνητική πολιτική, οι τραπεζίτες δεν περιορίστηκαν μόνο στο πλιάτσικο των λαϊκών αποταμιεύσεων (υποχρεώνοντας τους μικροκαταθέτες να πληρώνουν «φύλακτρα» για τα «πέντε» φράγκα που βάζουν στην άκρη για τις δύσκολες ώρες). Καταληστεύουν και όλους εκείνους (τους οικονομικά ανίσχυρους), που αναγκάζονται να προσφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό διατηρώντας πανάκριβα τα στεγαστικά ή καταναλωτικά δάνεια.

Σ' αυτό συνηγορούν και οι χτεσινές αποφάσεις των διοικήσεων των ιδιωτικών τραπεζών Eurobank και Πειραιώς, που αύξησαν (στη «ζούλα») τα επιτόκια στεγαστικών δανείων, με πρόσχημα την αύξηση του πληθωρισμού στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη. Και είναι βέβαιο, πως το δρόμο που χάραξε η ελεγχόμενη από το κράτος Εθνική Τράπεζα, δηλαδή να αναβαθμίσει τη ληστεία των λαϊκών αποταμιεύσεων, είναι θέμα χρόνου να τον ακολουθήσουν και οι άλλες εμπορικές τράπεζες. Οπως επίσης είναι θέμα χρόνου, όλες οι άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Eurobank και της Πειραιώς, που αναβάθμισαν την τοκογλυφία, αυξάνοντας τα επιτόκια των στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων.

Με δεδομένη την κυβερνητική πολιτική και την επιθυμία των τραπεζιτών να εντείνουν το γιουρούσι σε βάρος των οικονομικά ανίσχυρων, η μόνη λύση να μπει φρένο στα ληστρικά και τοκογλυφικά επιτόκια των τραπεζών βρίσκεται στη μαζική και αποφασιστική ανάπτυξη των αγώνων των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, για την οριστική ανατροπή αυτής της πολιτικής, την τελική ανατροπή της εξουσίας του μονοπωλιακού και τραπεζικού κεφαλαίου.


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Πληθαίνουν τα ερωτήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουν περάσει οκτώ μήνες και κάτι μέρες από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και όλα τα κρίσιμα και σοβαρά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα. Δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα το παραμικρό στοιχείο από τις πολύμηνες έρευνες των αμερικανικών μυστικών και μη υπηρεσιών. Αυτά σημειώναμε τις προάλλες. Και τα θυμίζουμε, γιατί οι επισημάνσεις αυτές αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη σημασία, καθώς είδε το φως της δημοσιότητας, προχτές, ένα απόρρητο μνημόνιο του FBI, το οποίο συντάχθηκε το καλοκαίρι του 2001, στο Φοίνιξ της Αριζόνας, λίγους μήνες πριν από τα χτυπήματα. Το μνημόνιο ανέφερε ονομαστικά τον Οσάμα Μπιν Λάντεν, προειδοποιούσε ότι μέλη του δικτύου του αξιοποιούσαν τις σχολές πιλότων για εκπαίδευση και πιθανολογούσε ότι σκοπεύουν να διεισδύσουν σε αεροπορικές εταιρίες και υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας, ζητώντας, βέβαια, τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας.

Το γεγονός αυτό, όμως, δεν κάνει μόνο πιο επιτακτικά τα ερωτήματα, σχετικά με το πώς έγινε δυνατό το σύνθετο και τρομοκρατικό αυτό εγχείρημα κάτω από τη μύτη των παντοδύναμων αμερικανικών υπηρεσιών. Προσθέτει και καινούρια. Γιατί το απέκρυψαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και δήλωναν, ότι δεν είχαν την παραμικρή προειδοποίηση, πριν από τις 11 Σεπτέμβρη; Εγιναν ή όχι οι έρευνες, που ζητούσε το μνημόνιο, γιατί και ποια ήταν τα αποτελέσματά τους;

Θυσία στον χρηματιστηριακό τζόγο

«Με τονωτική ένεση 800 δισ. δραχμών (που αντιστοιχεί στο 13,8% του συνόλου των αποθεματικών των 6 τρισ. δραχμών), η κυβέρνηση επιχειρεί να κινητοποιήσει το Χρηματιστήριο και να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που κυριαρχεί στην οικονομία. Το πράσινο φως δόθηκε χθες σε ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΘΟ υπό την προεδρία του γ.γ. κ. Γ. Ζανιά και τη συμμετοχή των διοικητών 12 ασφαλιστικών ταμείων». Ετσι ξεκινά το χτεσινό ρεπορτάζ της «Καθημερινής» για το σχετικό θέμα και το αναδημοσιεύουμε, γιατί καθρεφτίζει σωστά το γεγονός.

Με απόφαση της κυβέρνησης και, πάντως, χωρίς να ρωτηθούν οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι, άλλα 800 δισ. δραχμές οδηγούνται στο χρηματιστηριακό τζόγο. Στόχος; Να τονωθεί η κίνηση του χρηματιστηρίου. Με άλλα λόγια, να μαζέψουν ακόμη περισσότερα χρήματα οι μεγαλοκαρχαρίες, πουλώντας χαρτιά (μετοχές), ψεύτικες προσδοκίες και τεχνητές ελπίδες. Και ποιος θα πληρώσει τις ζημιές; Ποιος άλλος, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Αλλωστε, δικά τους είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως και τα χρήματα, που θα πέσουν στον τζόγο... Αυτή είναι η λογική και η πολιτική της κυβέρνησης. Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό.

Ξεπούλημα...

Μπορεί η διεθνής καπιταλιστική οικονομία να βρίσκεται μεταξύ ύφεσης και ανάκαμψης. Μπορεί, το... επενδυτικό ενδιαφέρον των μεγάλων πολυεθνικών να στρέφεται προς τη λεηλασία των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Μπορεί οι διάφοροι αναλυτές να σημειώνουν ότι οι καιροί δεν ευνοούν τις πωλήσεις. Η κυβέρνηση Σημίτη, όμως, δεν πτοείται. Σώνει και καλά, θέλει να ξεπουλήσει και, μάλιστα, μέσα στους επόμενους μήνες, μια σειρά δημόσιες επιχειρήσεις (ΕΛΠΕ, ΔΕΠΑ, Σκαραμαγκά, ΕΛΤΑ, Καζίνο, Εμπορική, μαρίνες και διάφορες άλλες).

Αφού, λοιπόν, καίγεται τόσο πολύ, θα τη συμβουλεύαμε να οργανώσει μια διεθνή διαφημιστική εκστρατεία, με κεντρικό σύνθημα «Ξεπούλημα, λόγω κατεδάφισης», υποσχόμενη, ταυτόχρονα, σοβαρά πριμ και δώρα σε όποιες πολυεθνικές ...μας κάνουν τη χάρη να μας απαλλάξουν από τη δημόσια περιουσία. Ας κάνει μια βόλτα ο Χριστοδουλάκης σ' ένα παζάρι, την τελευταία μέρα της λειτουργίας του, για να δει πώς ξεπουλάνε οι «ειδικοί»... Δε θα χάσει...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Την Κυριακή όλοι στην πορεία

Μήνας έντασης της φιλειρηνικής αντιιμπεριαλιστικής δράσης τούτος που διανύουμε και, μεθαύριο Κυριακή, η μεγάλη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα κορυφώσει τις δραστηριότητες του φιλειρηνικού κινήματος της χώρας και, ταυτόχρονα, θα αποτελέσει το έναυσμα για ένταση της δράσης, για νέους αγώνες. Αυτή τη φορά, το κάλεσμα «Ολοι στη μαραθώνια πορεία», σε κάθε πορεία, σε κάθε δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, αποτελεί ένα κάλεσμα ζωής, ένα προσκλητήριο αγωνιστικής μαχητικής υπεράσπισης του υπέρτατου αγαθού της ειρήνης. Προσκλητήριο σε έναν αγώνα, που έχει νόημα τότε μόνον όταν στρέφεται εναντίον όσων το επιβουλεύονται, εναντίον του ιμπεριαλισμού, των εγχώριων και διεθνών οργανισμών και μηχανισμών του.

Ενα κάλεσμα, που απευθύνεται κάθε χρόνο, σε κάθε φιλειρηνιστή, σε όλους τους μαζικούς φορείς και τις οργανώσεις, μέσα από τις οποίες ο λαός, οι εργαζόμενοι, η νεολαία εκφράζονται συλλογικά και δραστηριοποιούνται. Και κάθε χρόνο η ανταπόκριση σ' αυτό γίνεται ακόμα πιο επιτακτικά αναγκαία, ακριβώς γιατί, χρόνο με το χρόνο, λαοί και κινήματα έρχονται αντιμέτωποι με τη διογκούμενη βαρβαρότητα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων. Αντίστοιχη της βαρβαρότητάς της πρέπει να είναι η απάντηση κάθε λαού, η απάντηση και του ελληνικού λαού. Η μόνη απάντηση που καταλαβαίνει, αυτή που δίνεται στους δρόμους της αντιιμπεριαλιστικής πάλης.

Χίλιοι λόγοι θα οδηγήσουν και φέτος χιλιάδες διαδηλωτές στον Τύμβο του Μαραθώνα, την αφετηρία της μαραθώνιας πορείας. Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, χιλιάδες θα διαδηλώσουν εναντίον της «αντιτρομοκρατικής» εκστρατείας, που πολιορκεί και κουρσεύει λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, βομβαρδίζει λαούς, επιδιώκει να καταπνίξει κάθε φωνή αντίστασης, για να στεριώσει πιο στέρεα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Θα διαδηλώσουν για την Παλαιστίνη και το λαό της, τα παιδιά της που δολοφονούνται από την ισραηλινή πολεμική μηχανή με τη στήριξη και την ανοχή των ΗΠΑ και της ΕΕ. Θα διαδηλώσουν για την απύθμενη υποκρισία και το απαράμιλλο θράσος αυτών, που χτες, στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βομβάρδιζαν το λαό της Γιουγκοσλαβίας, αυτών που σήμερα σιωπούν για τα εγκλήματα στην Παλαιστίνη. Θα διαδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς της Βενεζουέλας, της Κολομβίας, της Κούβας. Θα διαδηλώσουν, ακόμα, εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, της συμμετοχής και συνευθύνης της για το ότι προστρέχει να στοιχηθεί και να δώσει χείρα βοηθείας, όση της αναλογεί, στις ιμπεριαλιστικές επιλογές και στοχεύσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, χιλιάδες θα πορευτούν και φέτος στα βήματα του μάρτυρα Γρηγόρη Λαμπράκη. Γι' αυτούς και πολλούς ακόμα λόγους, επιβάλλεται χιλιάδες περισσότεροι να πλαισιώσουν τις γραμμές του φιλειρηνικού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, να δώσουν ώθηση στην πάλη του. Αυτήν την πάλη, με αυτό ακριβώς το περιεχόμενο, χωρίς ταλαντεύσεις και παλινωδίες, αλλά σταθερά αντιιμπεριαλιστικά. Αυτήν την πάλη, που μπορεί να εγγυηθεί την καταστροφή της ιμπεριαλιστικής μηχανής, που κινείται μόνο με αίμα, το αίμα των λαών, κάθε φορά περισσότερο.

Ζήτω το ρουσφέτι!

Μια θέση

στο δημόσιο

ζητάει, χρόνια,

να πάρει,

έχει πτυχία

μ' «άριστα»

και δυο γλώσσες

σπικάρει,

αλλά δεν είναι

«ημέτερος»,

κάποιου, βρε,

μπαγαπόντη

κι άντε να βρεις

ποτέ δουλιά,

άμα δεν έχεις

«δόντι»!

* * *

Δεκάξι χρόνια

σπούδαζε,

δεκάξι εν όλω έτη,

μα σε αυτό

το σύστημα

που ανθίζει

το ρουσφέτι,

τίτλοι, πτυχία

δε μετρούν,

το ξέρετε υποθέτω,

άχρηστα είναι

όλ' αυτά

αν λείπει

το... μπιλιέτο!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ