Παρασκευή 17 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Φαγωμάρα για την «κουτάλα» της εξουσίας

Σοβαρές αντιδράσεις προκαλεί η «επιχείρηση χρισματοδότησης» υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών των κομμάτων του δικομματισμού

Μια από τις πολλές εκδηλώσεις συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες (30/1/02) όπου έλαμψαν διά της απουσίας τους -όπως και σε πολλούς άλλους λαϊκούς αγώνες - οι πολιτευτές που σήμερα θέλουν την ψήφο του λαού
Μια από τις πολλές εκδηλώσεις συμπαράστασης στους αγωνιζόμενους αγρότες (30/1/02) όπου έλαμψαν διά της απουσίας τους -όπως και σε πολλούς άλλους λαϊκούς αγώνες - οι πολιτευτές που σήμερα θέλουν την ψήφο του λαού
Σοβαρές εσωκομματικές, αλλά και... εξωκομματικές αντιδράσεις προκαλεί στη Θεσσαλία η προσπάθεια των κεντρικών ηγεσιών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να επιβάλουν τον «αρεστό» τους ως υποψήφιο δήμαρχο ή νομάρχη. Οι αντιδράσεις αυτές, εκτός των άλλων, δείχνουν ότι δεν «περνάει» η «επιχείρηση νομιμοποίησης» των κομματικών επιλογών υποψηφίων, μέσα από δήθεν διαφανείς, «δημοκρατικές» εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες, σε αρκετές περιπτώσεις, συνοδεύτηκαν από τα σχετικά γκάλοπ, τ' αποτελέσματα των οποίων, όμως, δε φαίνεται να ελήφθησαν πάντα υπόψη.

Το γεγονός, βεβαίως, ότι είναι πάρα πολλοί αυτοί που εμφανίζονται πρόθυμοι και πιεστικοί, μάλιστα, να διεκδικήσουν και να πάρουν το κομματικό «χρίσμα», αποδεικνύει πρώτον ότι δεν ισχύουν τα περί «ακομμάτιστων κι ανεξάρτητων υποψηφίων» και δεύτερον ότι πρέπει να υπάρχει «πολύ ψωμί» στις δημαρχίες και τις νομαρχίες, για να ενδιαφέρονται τόσοι πολλοί.

Πάμπολλες από τις μέχρι τώρα επίσημες «χρισματοδοτήσεις» στη Θεσσαλία έχουν εγείρει τ' αντανακλαστικά των αποκλεισμένων στελεχών των δυο κομμάτων, που δεν είχαν κρύψει τις φιλοδοξίες τους να ηγηθούν δημοτικών ή νομαρχιακών ψηφοδελτίων και θεωρούν ότι ο αποκλεισμός τους είναι άδικος και, εν πολλοίς, ύποπτος, καθότι - όπως υποστηρίζουν - η ηγεσία του κόμματός τους επέλεξε, αντ' αυτών, κάποιους από τους «κολλητούς» της. Αλλα κομματικά στελέχη διαμαρτύρονται εντόνως, επειδή αποκλείστηκε από υποψήφιος κάποιος συγγενής ή πολιτικός φίλος τους κι άλλα επειδή θεωρούν ότι ο «κεχρισμένος» δεν είναι ό,τι το καλύτερο ως «ποιόν» πολιτικού και δεν έχει «υψηλή εκλογιμότητα», υστερώντας σε σχέση με τον βασικό αντίπαλό του στις ερχόμενες εκλογές.

Αντιδράσεις, όμως, εκδηλώνονται και από διάφορους τοπικούς παράγοντες - εκπροσώπους οικονομικών και πολιτικών «τζακιών» και κατόχους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - οι οποίοι θεωρούν ότι, εκ της θέσεώς τους, δικαιούνται να έχουν «λόγο» και «ρόλο» στην επιλογή των υποψηφίων. Είναι αυτοί που αρέσκονται στο ρόλο του «πολιτικού μέντορα», προθυμοποιούμενοι ν' αναλάβουν «χορηγοί» υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών, τους οποίους, αν εκλεγούν, θα τους αξιοποιήσουν, καταλλήλως κι αποδοτικώς, προς ίδιον, φυσικά, συμφέρον.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις

Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των αντιδράσεων σε επίσημες «χρισματοδοτήσεις» του ΠΑΣΟΚ, που προέρχονται από τους Γ. Φλώρο και Γ. Αδαμόπουλο στη Λάρισα και τον Δ. Πιτσιώρη στο Βόλο.

Ο Γ. Φλώρος, νυν νομάρχης Λάρισας, πρώην υπουργός και, επί πάρα πολλά χρόνια, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, εκδήλωσε εντόνως την αντίδρασή του στην απόφαση της τοπικής και της κεντρικής ηγεσίας του κυβερνώντος κόμματος να δώσει το «χρίσμα» του υποψηφίου δημάρχου Λάρισας στον Χριστόδουλο Καφφέ, πρώην δήμαρχο της πόλης, αποτυχόντα στις τελευταίες δημοτικές εκλογές. Κι όχι μόνο αντέδρασε, αλλά απειλεί να κατέλθει ως «ανεξάρτητος» υποψήφιος, προκαλώντας σύγχυση, αμηχανία και οργή στο ΠΑΣΟΚ. Ως δικαιολογία για τη στάση του επικαλείται τη θέλησή του να συνεχίσει να προσφέρει στα κοινά - παρά το προχωρημένο της ηλικίας του - και παραπονείται ότι το κόμμα του μη υποδεικνύοντας αυτόν ως υποψήφιο δήμαρχο Λάρισας και τον αδικεί - δεν αναγνωρίζει την προσφορά του - αλλά και μειώνει τις πιθανότητες νίκης του ΠΑΣΟΚ, καθότι ο ίδιος θεωρεί πως η δική του υποψηφιότητα έχει πολύ μεγαλύτερη εκλογιμότητα. Κάποιοι, όμως, από τους «άσπονδους φίλους» του, ισχυρίζονται ότι με τη στάση του αυτή επιχειρεί να «πιέσει» την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για αξιοποίηση στην κυβέρνηση του γιου του Ν. Φλώρου, που είναι βουλευτής κι άλλοι υποστηρίζουν ότι θέλει πράγματι ν' αναδειχτεί δήμαρχος Λάρισας, για να χρησιμοποιήσει, επί μια τετραετία, το δημαρχείο ως «πολιτικό γραφείο» για τη στήριξη του βουλευτή γιου του, όπως έγινε και στα 8 χρόνια που είναι νομάρχης.

Με την ανακοίνωση της επίσημης στήριξης του ΠΑΣΟΚ στην υποψηφιότητα του Β. Εξαρχου για τη Νομαρχία Λάρισας, άμεση και έντονη ήταν η αντίδραση του Γ. Αδαμόπουλου, μέλους της ΚΕ του κυβερνώντος κόμματος, πρώην υφυπουργού και πρώην βουλευτή, ο οποίος είχε βγει πρώτος στη σχετική εσωκομματική ψηφοφορία και φερόταν να προηγείται σε δημοτικότητα, στο γκάλοπ που διενεργήθηκε. Με οργισμένες δηλώσεις του, μάλιστα, ο αποκλεισθείς είχε υποσχεθεί ότι γρήγορα θα μιλήσει και «θα βγάλει πολλά στη φόρα» για το ρόλο και τις ενέργειες κάποιων από τους συντρόφους του κι είχε αφήσει να εννοηθεί ότι σκέφτεται σοβαρά να κατέβει υποψήφιος με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Ανάλογη είναι η περίπτωση του Δ. Πιτσιώρη - πρώην υπουργού και πρώην δημάρχου Βόλου - την εκ νέου υποψηφιότητα του οποίου υποστηρίζουν και με υπογραφές τους, που δημοσιεύονται στον τοπικό Τύπο, πολλοί παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να δώσει το «χρίσμα» σε άλλο τοπικό στέλεχος.

Αντιδράσεις εκδηλώνονται και για πολλές από τις «χρισματοδοτήσεις» της Ρηγίλλης και είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα δεν ανακοινώθηκε επισήμως ποιον στηρίζει η ΝΔ για τις Νομαρχίες Λάρισας, Μαγνησίας και Τρικάλων. Μάλιστα, στη Λάρισα φαίνεται το πρόβλημα να είναι πιο έντονο, καθώς ο Λουκάς Κατσαρός έχει ήδη ανακοινώσει την υποψηφιότητά του, πιέζοντας μ' αυτόν τον τρόπο τη Ρηγίλλης να πάρει θέση. Να σημειωθεί ότι ο Λ. Κατσαρός είναι συγγενής του βουλευτή Ν. Κατσαρού και μια εκλογή του στη Νομαρχία Λάρισας, μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του συγγενή του στις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, γεγονός που προκαλεί τις αντιδράσεις του Γ. Σουφλιά, που πολιτεύεται στη Λάρισα και των άλλων τοπικών βουλευτών της ΝΔ.

Υποσχέσεις και ταξίματα

Οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και ο κομματικός μηχανισμός τους κάνουν ό,τι μπορούν, προκειμένου να «τιθασεύσουν» και, ει δυνατόν, ν' απορροφήσουν όλες αυτές τις αντιδράσεις, καθώς γνωρίζουν ότι αν «φτάσουν» μ' αυτές μέχρι τις εκλογές, δεν είναι μακριά και η ήττα. Το πρώτο «μέσο» για την επιτυχία αυτού του σκοπού φαίνεται να είναι οι υποσχέσεις «καλού βολέματος» σε μια άλλη θέση εξουσίας, που δίνουν αφειδώς ο Κ. Λαλιώτης και ο Κ. Καραμανλής στους «αποκλεισμένους». Και φαίνεται να πετυχαίνει η «επιχείρηση κλεισίματος στομάτων», αν πάρει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι όσο περνάει ο καιρός κάποιες από τις αντιδράσεις μειώνονται. Είναι, π.χ. χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο Γ. Αδαμόπουλος μόλις κλήθηκε σε συνάντηση με τον Λαλιώτη, άλλαξε στάση και δήλωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Β. Εξαρχου. Οτι ο Λαλιώτης του υποσχέθηκε «υψηλή θέση» προκειμένου να μην κατέλθει ως υποψήφιος δήμαρχος Βόλου, ανέφερε δημοσίως και ο Δ. Πιτσιώρης.

Χωρίς προβλήματα

Σε αντίθεση με τις αντιδράσεις που προκαλούνται λόγω των «χρισματοδοτήσεων» των κομμάτων του δικομματισμού, χωρίς προβλήματα προχωρούν οι διαδικασίες επιλογής και παρουσίασης των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών που υποστηρίζει το ΚΚΕ - σε πάρα πολλές περιπτώσεις μαζί με το ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση κι άλλες δυνάμεις - στη Θεσσαλία. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες των Χρ. Τέγου, Αγι Παπαστεργίου, Αχ. Κανταρτζή για τους δήμους Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικκαίων αντιστοίχως - υπολείπεται η ανακοίνωση του υποψήφιου δημάρχου Βόλου - και οι υποψηφιότητες των Μπ. Μπακούλα, Β. Μπούτα, Απ. Νάνου και Γ. Παπασίμου για τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Λάρισας, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Τρικάλων, αντιστοίχως, οι οποίες βρίσκουν μεγάλη λαϊκή απήχηση. Και είναι κι αυτή η αντίθεση μια διαφορά επί της ουσίας, ανάμεσα στους συνδυασμούς που υποστηρίζει ο δικομματισμός κι εκείνους που στηρίζει το ΚΚΕ...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ