Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Θεσμοθετείται η «διαπλοκή» ΜΜΕ και προμηθειών του Δημοσίου
  • Υποκριτικό και ψευδεπίγραφο το νομοσχέδιο για «τον βασικό μέτοχο», που συζητείται από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή
  • Τις διατάξεις του κατήγγειλε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης
  • Σκανδαλώδης τροπολογία που ευνοεί εφτά «εκλεκτούς» ραδιοσταθμούς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τη «διαπλοκή» ιδιοκτητών ΜΜΕ και προμηθειών του Δημοσίου, αποτελεί το συζητούμενο από χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τον υποκριτικό τίτλο «περιορισμοί στη σύναψη δημοσίων συμβάσεων με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης». Μάλιστα, περιέχει -με τη μορφή τροπολογίας- και διάταξη που σκανδαλωδώς ευνοεί εφτά «εκλεκτούς» της κυβέρνησης ραδιοσταθμούς σε βάρος των υπόλοιπων και πολύ περισσότερων. Η υποκρισία της κυβέρνησης φαίνεται με την εφεύρεση της έννοιας του «βασικού μετόχου» μιας επιχείρησης (ορίζεται στο 5%), στον οποίο απαγορεύεται η σύναψη σύμβασης με το Δημόσιο, αντί για τη θέσπιση της απαγόρευσης αυτής σε οποιονδήποτε έχει έστω και μία μετοχή σε επιχείρηση ΜΜΕ.

Στη διαιώνιση της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης, που επικρατεί με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ και τις προμήθειες του Δημοσίου και την επικύρωσή της με τη βούλα του Κοινοβουλίου, οδηγεί το συζητούμενο νομοσχέδιο, τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης.

Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε τέτοιο νομοσχέδιο, είπε, στο οποίο επικρατεί η υποκρισία, η αναλγησία και η υποτίμηση της νοημοσύνης των βουλευτών. Ο Σπ. Στριφτάρης υπενθύμισε ότι κατά τη συζήτηση της αναθεώρησης του Συντάγματος από κανέναν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ δεν είχε αναφερθεί ο όρος «βασικός μέτοχος», ο οποίος ήρθε ξαφνικά στην τελική συζήτηση στην Ολομέλεια και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία.

Η μόνη δυνατότητα, είπε, για την αντιμετώπιση της κατάστασης -αν και με επιφυλάξεις - είναι να υπάρξει πρόβλεψη ότι όποιος κατέχει έστω και μία μετοχή Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης να μην μπορεί να αναλαμβάνει έργο ή προμήθειες του Δημοσίου. Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε, βέβαια, ότι οι ιδιοκτήτες βρίσκουν διάφορα τερτίπια, για να παρακάμπτουν τις όποιες απαγορεύσεις και έτσι θα μπορεί κάποιος να εμφανίζεται τεχνητά μέτοχος κάτω από το 5% μιας επιχείρησης, αλλά να την ελέγχει ουσιαστικά με συνεργάτες και συγγενείς.

Το νομοσχέδιο, κατήγγειλε, ο εισηγητής δε στέκει στην κοινή λογική και βέβαια ούτε καν προσεγγίζει όσα αναφέρει στην εισηγητική έκθεση ότι «θα προστατευτεί η διαφάνεια και οι θεσμοί». Αυτό που στην ουσία επιχειρείται με τις διατάξεις του, είπε, είναι να κρατάει η κυβέρνηση ομήρους τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, αλλά ταυτόχρονα και οι ιδιοκτήτες να κρατούν όμηρο την κυβέρνηση. Αλλωστε, κάτι τέτοιο φάνηκε και στις τελευταίες εκλογές, όπου όλα τα μεγάλα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης στήριξαν ξεκάθαρα το ΠΑΣΟΚ που ήταν στην κυβέρνηση όπως ενδεχομένως αύριο - μεθαύριο θα κάνουν με τη ΝΔ.

Οσον αφορά τη σκανδαλώδη τροπολογία που ευνοεί εφτά «εκλεκτούς ραδιοσταθμούς» δίνοντάς τους δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής, ο Σπ. Στριφτάρης την κατήγγειλε, τονίζοντας ότι έτσι θίγονται όλοι οι υπόλοιποι ραδιοσταθμοί που είναι και οι περισσότεροι. Πρόκειται, είπε, για τροπολογία που ευνοεί συγκεκριμένους σταθμούς που θέλει η κυβέρνηση. Καταλήγοντας, είπε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα είναι υπόλογοι για τα όσα πράττουν τα ΜΜΕ και θα δείξουν ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η στήριξη των ΜΜΕ για την αποχαύνωση του ελληνικού λαού.

Από την πλευρά του ο εισηγητής της ΝΔ Δ. Κωστόπουλος τόνισε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και κατήγγειλε την ανακάλυψη της έννοιας του «βασικού μετόχου». Απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στην τροπολογία που ευνοεί τους επτά «εκλεκτούς» ραδιοσταθμούς και ζήτησε οι μετοχές των ΜΜΕ να είναι ονομαστικές και ο έλεγχος να φτάνει μέχρι φυσικού προσώπου.

Εκ μέρους του ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης είπε ότι η έννοια του «βασικού μετόχου» είναι υποκριτική και ζήτησε να μην υπάρχουν ξένες ή παράκτιες εταιρίες στη σύνθεση των ΜΜΕ. Τάχτηκε δε κατά της τροπολογίας, λέγοντας ότι περιέχει επιλεκτικές διατάξεις υπέρ κάποιων ραδιοφωνικών σταθμών.

Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Τύπου Χ. Πρωτόπαππας απέσυρε διάταξη του νομοσχεδίου, στην οποία προβλέπονταν ότι οι σταθμοί που «δικτυώνονται μπορούν να μεταδίδουν το πρόγραμμα του συνεργαζόμενου με αυτούς σταθμούς για δώδεκα το πολύ ώρες κάθε μέρα». Οπως είπε την απέσυρε μετά από διαμαρτυρίες επαρχιακών σταθμών και ενώσεων εργαζομένων σε αυτούς και αφού προηγηθεί διάλογος θα ξανακατατεθεί σε έναν περίπου μήνα.

Ο υπουργός Τύπου

Μιλώντας αργά το βράδυ, ο υπουργός Τύπου υπερασπίστηκε το νομοσχέδιό του, κάνοντας λόγο για θετικό βήμα στην αντιμετώπιση της διαπλοκής ενώ αποκαλυπτικός ήταν ο τρόπος που δικαιολόγησε τη σκανδαλώδη τροπολογία. Είπε συγκεκριμένα ότι όσοι «έκαναν μεγάλες επενδύσεις» θα πρέπει να ακούγονται, αφού η πληροφόρηση είναι «όπλο για τη δημοκρατία». Ετσι, οι συγκεκριμένοι εφτά «εκλεκτοί» της κυβέρνησης σταθμοί στο όνομα των «μεγάλων επενδύσεων» (σ.σ. συγκεκριμένων επενδυτών) πριμοδοτούνται με διευκολύνσεις σε βάρος των υπόλοιπων που κατάφωρα αδικούνται.

Κατά τα άλλα ο Χ. Πρωτόπαππας ισχυρίστηκε ότι ο έλεγχος των εταιρειών μέχρι φυσικού προσώπου και η συνακόλουθη απαγόρευση σύναψης συμβάσεων με το Δημόσιο είναι «ανεφάρμοστος και υποκριτικός» και δεν μπορεί να ισχύσει σε καθεστώς «ελεύθερης οικονομίας». Ανακοίνωσε δεν ότι στο επόμενο διάστημα θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδια για τον κώδικα δεοντολογίας των ειδησεογραφικών εκπομπών και τις δημοσκοπήσεις.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ