Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Βιάζεται και ο Κ. Ανάν

Πιέσεις για αποτελέσματα μέχρι το τέλος Ιούνη ασκεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ που επισκέπτεται την Κύπρο

Αποτελέσματα των συνομιλιών μέχρι το τέλος του Ιούνη ζητά από τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ρ. Ντενκτάς ο ΓΓ του ΟΗΕ που επισκέπτεται από χτες την Κύπρο.

Στις δηλώσεις του, αμέσως μετά την άφιξή του στο νησί ο Κ. Ανάν, εξέφρασε την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό, με τον οποίο διεξάγονται οι συνομιλίες και σημείωσε ότι η ανησυχία δεν είναι μόνο δική του, αλλά και των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αποστολή του στην Κύπρο, τόνισε, είναι να προσπαθήσει να υπογραμμίσει τις ευθύνες που έχουν αναλάβει οι δύο ηγέτες. Είπε, επίσης, ότι θα τους ενθαρρύνει, για να προχωρήσουν συμμεριζόμενοι την ανάγκη του επείγοντος και της προθυμίας για συμβιβασμό.

Ο Κόφι Ανάν είπε ότι θέλει να συζητήσει μαζί με τους δύο ηγέτες τους τρόπους, με τους οποίους θα μπορέσει να συνεχιστεί η διαδικασία αποτελεσματικά, ώστε να επιλυθούν τα κύρια ζητήματα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Σήμερα ο Κόφι Ανάν θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς, χωρίς τη συμμετοχή των υπολοίπων που απαρτίζουν τις διαπραγματευτικές ομάδες των δύο πλευρών. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού εισαγγελέα στο ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παρευρεθεί μόνος του σε όλες τις επαφές. Θα παρευρίσκεται μόνο ο κ. ντε Σότο, είπε. Ο κ. Μαρκίδης είπε ακόμη ότι δε γνωρίζει τι ωθεί τα Ηνωμένα Εθνη να ζητούν να βρίσκονται μόνοι τους με τους δυο ηγέτες και να αποκλείουν άλλα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας. Το αίτημά τους, είπε ο γενικός εισαγγελέας, έγινε δεκτό και από τις δύο πλευρές.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου χαρακτήρισε «πολύ σημαντική την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, διότι, είναι σε ιδιαίτερα αποφασιστική και κρίσιμη φάση, οι συνομιλίες. Επομένως, και η ίδια η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ σε μια τέτοια φάση, είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός».

Ο εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης υποστήριξε ότι εξ αιτίας της πορείας του Κυπριακού παρατηρούνται τριβές στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

«Είχαμε και ενόψει αυτής της επίσκεψης, ίσως, εκδηλώσεις αδιαλλαξίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά και μερίδα της τουρκικής πλευράς και μάλιστα από ιδιαίτερα επίσημα χείλη», είπε ο Χρ. Πρωτόπαππας και πρόσθεσε ότι παράλληλα «υπήρξαν και άλλες διαφορετικές αντιδράσεις από πλευρές της τουρκικής πολιτικής, οι οποίες επισήμαναν ότι τυχόν συνέχιση της αδιαλλαξίας, ουσιαστικά θα δυσχεράνει σημαντικά την ευ-ρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Αυτό που εμείς έχουμε να κάνουμε, είναι να μείνουμε σταθεροί στη θέση μας. Θέλουμε για το Κυπριακό μια λύση βιώσιμη και δίκαιη, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Πάντως, παρά τα όσα επισήμως δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Αθήνα, η εκτίμηση που επικρατεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τη Λευκωσία, είναι ότι η επίσκεψη και οι πιέσεις του Κ. Ανάν, δεν πρόκειται να μεταβάλουν τη γραμμή πλεύσης που ακολουθεί ο Τουρκοκύπριος ηγέτης. Σύμφωνα με αυτή τη γραμμή, η τουρκική πλευρά δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί κανένα μοντέλο λύσης, ούτε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν την αναγνώριση του τουρκοκυπριακού κράτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναμένεται η απάντηση στην επιστολή Ανάν(2002-12-05 00:00:00.0)
Διερευνώνται τρόποι επιτάχυνσης της διαδικασίας των συνομιλιών(2002-05-16 00:00:00.0)
Δε φαίνεται «φως»(2002-03-30 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(1999-06-24 00:00:00.0)
ΟΧΙ Ντενκτάς στις διακοινοτικές συνομιλίες(1998-07-04 00:00:00.0)
"Χλιαρή" η θέση του ΟΗΕ για το ναυάγιο του Μοντρέ(1997-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ