Τετάρτη 15 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ
Λαϊκά κινήματα και εργαζόμενοι, η βάση του αγώνα

Σημαντική ήταν η συμβολή των Ελλήνων κομμουνιστών στη μεγαλειώδη διαδήλωση της Γένοβα
Σημαντική ήταν η συμβολή των Ελλήνων κομμουνιστών στη μεγαλειώδη διαδήλωση της Γένοβα
Πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη, στις 10-12 Μάη, η δεύτερη προπαρασκευαστική συνάντηση για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, το οποίο θα γίνει το Νοέμβρη στη Φλωρεντία. Εκεί συμμετείχαν σημαντικές οργανώσεις του λαϊκού κινήματος της χώρας μας όπως η «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003», η ΕΕΔΥΕ, το ΠΑΜΕ, το Αντι ΝΑΤΟικό Βαλκανικό Κέντρο, η ΠΑΣΥ, η ΚΝΕ και βεβαίως το ΚΚΕ.

Η όλη διαδικασία αντικατοπτρίζει τις ίδιες αντιφατικές τάσεις που ήταν εμφανείς και στο Πόρτο Αλέγκρε: από τη μια σημαντικές ριζοσπαστικές τάσεις, σημάδια αφύπνισης και αμφισβήτησης, από την άλλη μια εργώδης προσπάθεια από δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας να μπουν εμπόδια στο ριζοσπαστισμό, και να εγκλωβιστεί σε μια διαχειριστική λογική ή -στην καλύτερη περίπτωση - σε μια ανέξοδη διαμαρτυρία, η αγανάκτηση που υπάρχει σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό το λόγο η ευρωπαϊκή «κεντροαριστερά» επιχείρησε να περιορίσει, ακόμα και να αποκλείσει, ριζοσπαστικές δυνάμεις στο Πόρτο Αλέγκρε, προσπάθεια που δίχως άλλο θα έχει συνέχεια και στην πορεία προς το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, αλλά και προς το Πόρτο Αλέγκρε 3.

Αυτό εκφράστηκε στη συνάντηση της Βιέννης στις θέσεις των διάφορων δυνάμεων που συμμετείχαν από Ευρώπη και Ελλάδα σε μια σειρά ζητήματα:

Στο θέμα της συμμετοχής των κομμάτων. Η θέση του ΚΚΕ, αλλά και άλλων οργανώσεων, ήταν ότι τα κόμματα που αγωνίζονται ενάντια στις δομές και τα συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου συνιστούν αναπόσπαστο τμήμα του λαϊκού κινήματος και δεν μπορούν να εξαιρεθούν. Πολύ περισσότερο, που τη νομιμοποίηση αυτού ή του άλλου κόμματος στα πλαίσια του κινήματος τη δίνει το ίδιο το λαϊκό κίνημα, οι μάζες που αγωνίζονται και κανένας άλλος. Σε αυτό το κομβικό ζήτημα ο ΣΥΝ (που ήταν παρών), αλλά και άλλες δυνάμεις της «κεντροαριστεράς» σιώπησαν, ταυτιζόμενοι στην ουσία με την πρόταση για απαγόρευση της συμμετοχής των κομμάτων ως τέτοια. Καθόλου παράξενο, από τη στιγμή που η δική τους πολιτική έρχεται σε αντίθεση με τους αγώνες και την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος στη χώρα μας και διεθνώς.

Στην προσπάθεια περιορισμού, έως και αποκλεισμού των ριζοσπαστικών δυνάμεων. Προβάλλεται από τη Διεθνή Επιτροπή του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ ως βάση για τη συγκρότηση των Περιφερειακών Φόρουμ όχι η «έκκληση των κοινωνικών κινημάτων» του Πόρτο Αλέγκρε, αλλά η λεγόμενη «χάρτα αρχών». Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση άρθρα αυτής της χάρτας (με τα οποία όλα τα ΚΚ, αλλά και πολλά κινήματα διαφωνούν) αποκλείονται τα κόμματα, στο όνομα αυτής αποκλείστηκαν οι FARC-EP από την Κολομβία από το Πόρτο Αλέγκρε ΙΙ ενώ, βεβαίως, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα για τους υπουργούς της γαλλικής κυβέρνησης και της ευρωπαϊκής «κεντροαριστεράς» να παρελαύνουν σε πάνελ στο Πόρτο Αλέγκρε! Οχι μόνο δεν υπήρχε τοποθέτηση και σε αυτό το ζήτημα από τις δυνάμεις της ελληνικής «κεντροαριστεράς» και των συμμάχων τους, αλλά φτάσανε στο σημείο να πουν ότι σε μια πιθανή επόμενη προπαρασκευαστική συνάντηση, όρος για τη συμμετοχή θα είναι η αποδοχή αυτού του νέου credo (συμβόλου πίστεως), για να συμπληρώσει εκπρόσωπος της «Διεθνούς Δράσης» (στην οποία συμμετέχει ο ΣΥΝ) σε δημόσια τοποθέτηση ότι «το πρόβλημα με το ΚΚΕ είναι ότι δεν αποδέχεται τη χάρτα αρχών». Αποκλεισμός του ΚΚΕ δηλαδή!

Στο θέμα του πολιτικού περιεχομένου του Φόρουμ. Οι κινητοποιήσεις που γίνανε, ιδιαίτερα αυτές στη Βαρκελώνη και εκείνες που προγραμματίζονται για τη Σεβίλλη, ανέδειξαν και κατοχύρωσαν το σύνθημα «Ενάντια στην Ευρώπη του Κεφαλαίου και του Πολέμου», με την υιοθέτησή του από εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτών. Αντίθετα, η σοσιαλδημοκρατία και οι δορυφόροι της επιδιώκουν να αφήσουν στο απυρόβλητο την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζεται και των φορέων της. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι ήταν οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τμήματα του λαϊκού κινήματος της χώρας μας, εκείνες οι οποίες ανέδειξαν τα θέματα του ΝΑΤΟ, του Ευρωστρατού, της πολιτικής της ΕΕ, χωρίς μισόλογα και ευφημισμούς.

Στο θέμα της δομής και λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Οι οργανώσεις του λαϊκού κινήματος πρόβαλαν την ιδέα ότι η διαδικασία οφείλει να στηρίζεται και να εκφράζει τα κινήματα που παλεύουν, τα συνθήματα και τους στόχους που υιοθετήθηκαν από χιλιάδες εργαζομένων και νεολαίας. Γι' αυτό και αντιτάχτηκαν σε ιδέες γραφειοκρατικοποίησής του, μέσα από κάθετες δομές και αδιαφανείς διαδικασίες, οι οποίες θα περιορίζουν και την έκταση των δυνάμεων που συμμετέχουν, αλλά και θα φιλτράρουν το ριζοσπαστισμό. Σκέψεις για «εθνικές επιτροπές» ή «εθνικά φόρουμ» καταλήγουν στο ίδιο εξαγόμενο: στο στένεμα των δυνάμεων που συμμετέχουν, και στην υπαγωγή τους κάτω από την κοινή ομπρέλα της πολιτικής της σοσιαλδημοκρατίας.

Η παρουσία οργανώσεων από το λαϊκό κίνημα της χώρας μας ήταν σημαντική όπως και τα αποτελέσματά της. Ανέδειξαν το θέμα του ΝΑΤΟ, της στρατικοποίησης της ΕΕ, της πολιτικής της ΕΕ. Ηρθαν σε επαφή με δεκάδες οργανώσεις από την Ευρώπη και απεύθυναν μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στις εκδηλώσεις που προγραμματίζει η «Δράση - Θεσσαλονίκη 2003» με αφορμή την ελληνική προεδρία στην ΕΕ, με κορύφωση τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής.

Η προσπάθεια, ώστε το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ να γίνει ένα ακόμη βήμα έκφρασης των αγώνων και συνάντησης των ριζοσπαστικών κινημάτων και δυνάμεων θα συνεχιστεί, σε αντιπαράθεση με απόπειρες χειραγώγησης, γραφειοκρατικοποίησης, ή σκέψεις να οικοδομηθεί ένας ακόμη «κοινωνικός εταίρος» και συνομιλητής με την ΕΕ. Προϋπόθεση γι' αυτό είναι η ένταση των αγώνων και της προσπάθειας συντονισμού των αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Την ερχόμενη Δευτέρα αντιπροσωπεία της ιταλικής επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ θα επισκεφτεί τη χώρα μας, για να διερευνηθούν οι συνθήκες και η δυνατότητα διοργάνωσης νέας προπαρασκευαστικής συνάντησης στη Θεσσαλονίκη. Μια πιθανή συνάντηση στην πόλη των μεγάλων αντιΝΑΤΟικών διαδηλώσεων, στην πόλη που ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους «βαρβάρους» τον Ιούνη του 2003 μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη τέτοια συμβολή.


Ν. Σ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ