Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ MNIMIA.KKE.GR
Μια μοναδική ψηφιακή περιήγηση σε τόπους και μνημεία άφθαστου ηρωισμού

Θα παρουσιαστεί στην ημερίδα του Κόμματος και θα βγει στον «αέρα» την Πέμπτη 18 Απρίλη

Από την εικονική περιήγηση της Γυάρου. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει το σύνολο του χώρου (360ο) και να περιηγηθεί σε δεκάδες σημαντικά σημεία του νησιού. Ταυτόχρονα μπορεί να δει όλες τις σημαντικές πληροφορίες και φωτογραφίες για το κάθε σημείο πατώντας στα «εικονίδια ενδιαφέροντος»
Από την εικονική περιήγηση της Γυάρου. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει το σύνολο του χώρου (360ο) και να περιηγηθεί σε δεκάδες σημαντικά σημεία του νησιού. Ταυτόχρονα μπορεί να δει όλες τις σημαντικές πληροφορίες και φωτογραφίες για το κάθε σημείο πατώντας στα «εικονίδια ενδιαφέροντος»
Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τους Ηλία Διαμαντάκο, φωτογράφο, σχεδιαστή εικονικών περιηγήσεων, μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Τάσο Αντωνίου, μέλος του Τμήματος Προπαγάνδας, για τον νέο ιστότοπο mnimia.kke.gr, με εικονικές περιηγήσεις από ιστορικούς τόπους, μνημεία και μουσεία του Κόμματος από όλη την Ελλάδα. Η ιστοσελίδα βγαίνει στον «αέρα» την Πέμπτη 18 Απρίλη.

* * *

-- Η νέα ιστοσελίδα θα φιλοξενεί μνημεία και μουσεία που έχει δημιουργήσει το ΚΚΕ σε ιστορικούς τόπους μαρτυρίων και άφθαστου ηρωισμού... Μπορείτε να μας την περιγράψετε;

Τάσος Αντωνίου: Ο νέος αυτός ιστότοπος καταγράφει, συγκεντρώνει και παρουσιάζει τη διαχρονική προσπάθεια του Κόμματος να τιμήσει την Ιστορία των ταξικών αγώνων του ΚΚΕ δημιουργώντας μνημεία και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Αυτή η προσπάθεια διάσωσης και ανάδειξης ιστορικών τόπων είναι μία ακόμα πλευρά της επαφής με την Ιστορία του ΚΚΕ, μια πλευρά που παρακινεί για μελέτη και συμπεράσματα.

Το mnimia.kke.gr θα έχει τη δική του συμβολή σε αυτήν τη σύνδεση με την Ιστορία, καθώς ο κάθε χρήστης θα έρθει σε επαφή με το σύνολο των μνημείων και μουσείων που έχει δημιουργήσει η ΚΕ του ΚΚΕ, ιδιαίτερα στο πλαίσιο του εορτασμού των 100χρονων του Κόμματος. Με την ψηφιακή αποτύπωση και τις εικονικές τρισδιάστατες περιηγήσεις αυτή η προσπάθεια ολοκληρώνεται παίρνοντας νέα χαρακτηριστικά και δυνατότητες.

-- Αυτή η προσπάθεια ψηφιακής καταγραφής και περιήγησης έχει πολλά στοιχεία πρωτοτυπίας. Εξήγησέ μας τι θα δούμε στις εικονικές περιηγήσεις;

Ηλίας Διαμαντάκος: Είναι ίσως η μεγαλύτερη προσπάθεια δημιουργίας τόσων συγκεντρωμένων εικονικών περιηγήσεων που έχει γίνει έως σήμερα στη χώρα μας. Με τον χρήστη να μπορεί να περιπλανηθεί στον εκάστοτε χώρο, σε δεκάδες σημεία της Μακρονήσου, στη Νοσοκομειούπολη του ΔΣΕ στον Γράμμο, να δει μουσεία και εκθέσεις, να δει από κοντά τα μνημεία και ό,τι άλλο υπάρχει σε καθέναν από αυτούς τους χώρους. Παράλληλα, να έχει τη δυνατότητα μέσα από την περιήγηση να έρθει σε επαφή με το ιστορικό υλικό που συγκεντρώθηκε από το Αρχείο του ΚΚΕ, φωτογραφίες από drone κ.ά.

Τ. Α.: Η αλήθεια είναι πως από χρόνια είχε εκφραστεί η διάθεση να αναδείξουμε καλύτερα όλα αυτά τα μνημεία και μουσεία, να τα συγκεντρώσουμε και να τα προβάλουμε. Πολλά μέλη και φίλοι του Κόμματος το ζητούσαν, οι συγγενείς των νεκρών του αγώνα το περίμεναν. Εγιναν αρκετές συζητήσεις για τον τρόπο και τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει το εγχείρημα.

Οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, μας έδωσαν νέες δυνατότητες να μεταφέρουμε όλους αυτούς τους ιστορικούς τόπους, τα μνημεία, τις εκθέσεις στον ψηφιακό κόσμο και να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά όλοι: Από τον μαθητή που κάνει εργασία για το σχολείο έως τον συγγενή ενός εκτελεσμένου αγωνιστή από στρατοδικείο της Τρίπολης ή ενός μαχητή του ΔΣΕ από τη Μάχη της Φλώρινας.

Αρκεί να σκεφτούμε ότι αρκετοί από τους συγγενείς όσων «έπεσαν για τη ζωή» βρίσκονται σε διάφορα σημεία της υφηλίου. Είναι χαρακτηριστικό πως κάθε νέα έκδοση του Κόμματος για τόπους μαρτυρίου και εκτελέσεων ζητιέται και αποστέλλεται σε δεκάδες χώρες. Ειδικότερα για όλους αυτούς που ζουν στο εξωτερικό και δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα μνημεία μας, οι εικονικές περιηγήσεις είναι μια νέα πολύτιμη δυνατότητα.

-- Ποιες είναι οι πιο δυνατές στιγμές που αποκομίσατε φτιάχνοντας τη σελίδα; Πώς οργανώθηκε η δουλειά;

Η. Δ.: Η επίσκεψη σε έναν τόπο θυσίας ή τόπο μεγάλων μαχών είναι από μόνη της μια δυνατή στιγμή, πόσο μάλλον το να περάσεις ώρες ολόκληρες σε έναν τόπο εξορίας, να τον περπατήσεις απ' άκρη σ' άκρη και να τον καταγράψεις φωτογραφικά είναι συγκλονιστικό. Στο επάγγελμά μου δύσκολα δίνονται τέτοιες ευκαιρίες. Πολύ περισσότερο που σε όλους αυτούς τους τόπους, από το Βίτσι μέχρι τη Γυάρο και τον Ταΰγετο, δεν ήμουν μόνος. Ημουν μαζί με συντρόφους που είχαν ζήσει τα γεγονότα ή τα είχαν μελετήσει τόσο αναλυτικά που η διαδικασία της καταγραφής ήταν ένα ζωντανό μάθημα Ιστορίας για εμένα προσωπικά. Και γενικότερα, όμως, για όλους τους συντρόφους που βοήθησαν στη δημιουργία των εικονικών περιηγήσεων και στη συλλογή των στοιχείων που τις εμπλουτίζουν, η όλη διαδικασία ήταν ένα μάθημα δύναμης, αντοχής και πίστης. Ολοι μας νιώθουμε ένα μπόι πιο πάνω τώρα πια.

-- Η προσπάθεια αυτή αποκτά έναν ακόμα πιο ιδιαίτερο ρόλο, σε μια εποχή που η παραχάραξη της Ιστορίας και η απόπειρα ξαναγραψίματός της είναι «επίσημη» πολιτική της ΕΕ...

Τ. Α.: Σε όλη την ΕΕ, στο όνομα της διαμόρφωσης «ευρωπαϊκής ιστορικής συνείδησης» και αξιοποιώντας το ανιστόρητο ιδεολόγημα της εξίσωσης φασισμού και κομμουνισμού, γκρεμίζονται σοβιετικά και αντιφασιστικά μνημεία. Το Κόμμα μας έμπρακτα απάντησε σε αυτήν την προσπάθεια πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, δημιουργώντας πολλά νέα μνημεία και μουσεία, παράλληλα με τη συλλογική δουλειά που αναπτύχθηκε για την εξαγωγή ιστορικών συμπερασμάτων.

Οι δεσμοί αίματος του ΚΚΕ με τον ελληνικό λαό περιφρουρούν αυτά τα μνημεία και η ψηφιακή αποτύπωσή τους είναι μια ακόμα δυνατότητα να γίνουν γνωστά, ένα ακόμα κίνητρο ειδικά για τους νεότερους, να επισκεφθούν αυτούς τους ιστορικούς τόπους, να μελετήσουν καλύτερα και βαθύτερα την Ιστορία των αγώνων του λαού και του ΚΚΕ.

Εχοντας αυτές τις πλευρές στο μυαλό μας δομήθηκε το mnimia.kke.gr με τις εικονικές περιηγήσεις σαν ένα ακόμα μέσο ενάντια στην παραχάραξη. Ο χρήστης δεν θα δει μόνο ένα μνημείο αλλά και όλες τις απαραίτητες γύρω από αυτό πληροφορίες, ενώ ταυτόχρονα θα έρθει σε επαφή με προτάσεις για μελέτη και εμβάθυνση καθώς υπάρχει πλούσιο υλικό από εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», καθώς και τα Δοκίμια Ιστορίας του Κόμματος.

-- Η σελίδα θα εμπλουτίζεται και με νέα στοιχεία; Πώς θα προχωρήσετε από εδώ και πέρα;

Τ. Α.: Η Επιτροπή Μνημείων και Μουσείων της ΚΕ έχει οργανώσει μια σημαντική δουλειά συλλογής στοιχείων που το επόμενο διάστημα θα εμπλουτίσουν τον ιστότοπο με μια μεγάλη βάση δεδομένων εκατοντάδων μνημείων που έχουν δημιουργήσει το ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε όλη την Ελλάδα καθώς και επιλεγμένα μνημεία που έγιναν σε συνεργασία με άλλους φορείς. Ταυτόχρονα θα συνεχιστεί η δημιουργία εικονικών περιηγήσεων.

Αυτός ο όγκος περιεχομένου κάνει την ιστοσελίδα μοναδική στο αντικείμενό της. Ευελπιστούμε το mnimia.kke.gr να γίνει σημείο αναφοράς για τους ιστορικούς, μελετητές, γλύπτες και γενικά εικαστικούς, μαθητές και φοιτητές. Για κάθε άνθρωπο που θέλει να μάθει την Ιστορία από την πλευρά των πολλών, από την πλευρά του λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ