Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Σάπιες αξίες, σάπια ιδανικά, φρικιαστικά εγκλήματα το σύστημα γεννά»

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία έγινε την Πέμπτη για τη δολοφονία της 28χρονης

Το γιγαντοπανό μπροστά από τη Βουλή
Το γιγαντοπανό μπροστά από τη Βουλή
Με τα μέλη της ΚΝΕ να ξεδιπλώνουν ένα τεράστιο πανό που ανέγραφε «Ηταν μία από μας, δεν έψαχνε ταξί, του κράτους η ευθύνη δολοφονική», την Πέμπτη το βράδυ πραγματοποιήθηκε μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, την οποία ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Μοναστηράκι.

Η κινητοποίηση ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και του κράτους για τη μη προστασία των γυναικών, με αφορμή μία ακόμα δολοφονία νέας κοπέλας, της 28χρονης Κυριακής στους Αγίους Αναργύρους την περασμένη Δευτέρα από τον πρώην σύντροφό της που την κακοποιούσε, λίγα μέτρα από το Αστυνομικό Τμήμα όπου είχε αναζητήσει βοήθεια, και μάλιστα σε ζωντανή ακρόαση από το κέντρο της Αμεσης Δράσης.

Νέα παιδιά, μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι βροντοφώναξαν τα συνθήματα «Σάπιες αξίες, σάπια ιδανικά, φρικιαστικά εγκλήματα το σύστημα γεννά» και «Σύστημα απάνθρωπο που προκαλεί οργή, στα σάπια ιδανικά καμιά υποταγή», ενώ παράλληλα κατήγγειλαν την προκλητική παρουσία της αστυνομίας, αλλά και τον αντιλαϊκό προσανατολισμό της, με το σύνθημα «Τόση αστυνομία σε κάθε μας πορεία, κανένας σας δεν βρέθηκε στη γυναικοκτονία».

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, και ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ως εδώ! Κανένας συμβιβασμός με το έγκλημα

Στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλονίκη
Την κεντρική ομιλία στην πλατεία Συντάγματος έκανε η Αφροδίτη Μπόμπολη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε:

«Ως εδώ! Δεν αντέχουμε άλλο με αυτήν τη βαρβαρότητα. Δεν συμβιβαζόμαστε να είμαστε καθημερινά έρμαια της κρατικής αδιαφορίας και οι ζωές μας να κρέμονται από μια κλωστή, γιατί η προστασία τους δεν θεωρείται προτεραιότητα για το κράτος».

Αναφερόμενη στη «γύμνια» των δομών για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών, τόνισε: «Οι ίδιοι που χωρίς ίχνος ντροπής και με τόση ευκολία παραδίδουν "μαθήματα" στις γυναίκες ότι είναι ατομική τους ευθύνη να "σπάσουν τη σιωπή" και να φύγουν από μια βίαιη, παθογόνα διαπροσωπική σχέση, οι ίδιοι δεν βγάζουν τσιμουδιά ότι το κράτος δεν έχει εξασφαλίσει την άμεση, επείγουσα φιλοξενία ούτε για τις ίδιες ούτε για τα παιδιά τους. Ούτε το εισιτήριο του ΚΤΕΛ δεν χρηματοδοτεί το κράτος, για να φύγουν από την πόλη όπου βρίσκεται ο κακοποιητής τους.

Αντίθετα, πρέπει να ολοκληρώσουν μια σειρά ιατρικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές Υγείας, δηλαδή στα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Κέντρα Ψυχικής Υγείας, για να μπορέσουν να μπουν στον ξενώνα. Μέχρι τότε ζουν την ανασφάλεια για τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους, παραμένοντας στο βίαιο - κακοποιητικό περιβάλλον».

Η πορεία μέσω Ερμού κατέληξε στο Μοναστηράκι
Η πορεία μέσω Ερμού κατέληξε στο Μοναστηράκι
Τελικά η όποια "ευαισθησία" της κάθε κυβέρνησης για τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας αρχίζει και τελειώνει στα όρια της "αντοχής της οικονομίας". Με το ζόρι εξασφάλισαν την οκταετία 2015 - 2023 τη χρηματοδότηση αυτών των δομών με λιγότερο από 1,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή δίνουν λεφτά με το τσουβάλι για τις πολεμικές ανάγκες του ΝΑΤΟ, για οπλισμό στην Ουκρανία».

Και κατέληξε: «Απέναντι σ' αυτή τη δυσωδία, η μόνη ανάσα βρίσκεται στην αγωνιστική διεκδίκηση και αλληλεγγύη, όπως εκφράστηκε στις γειτονιές των Αγίων Αναργύρων και πιο πριν στις γειτονιές στον Κολωνό και στα Σεπόλια, με αφορμή τον βιασμό και τη σεξουαλική εκμετάλλευση της 12χρονης.

Το σύνθημα "Σάπιες αξίες, σάπια ιδανικά, φρικιαστικά εγκλήματα το σύστημα γεννά" είναι οδηγός στη δράση μας. Απέναντι στο σάπιο οικονομικό και κοινωνικό υπόβαθρο που γεννά τους δράστες - τέρατα. Για να ξεριζώσουμε το αγκάθι της εκμετάλλευσης, της βίας, της γυναικείας ανισοτιμίας.

Ο Μενέλαος Λουντέμης έγραφε: "Πώς μπορείς να ζεις σ' έναν κόσμο με τόσην αδικία και να μην το ξεφωνίζεις κάθε ώρα, κάθε μέρα; Φυσικά, αν θέλεις, μπορείς να μείνεις ήσυχος... Να κοιτάξεις τον εαυτούλη σου... Μα τότε πώς θα 'χεις το δικαίωμα να λέγεσαι άνθρωπος;".

Δίνουμε λοιπόν μια υπόσχεση: Οπου βρισκόμαστε χτίζουμε εμείς, με τον συλλογικό μας αγώνα, τη στάση και τη δράση μας, πραγματική ασπίδα προστασίας απέναντι στην πολύμορφη βία. Για να δίνουμε θάρρος, αντοχή και δύναμη σε κάθε γυναίκα να παλέψει μαχητικά για να αλλάξει τη ζωή της».

«Δεν είμαστε ταξί...»

Εξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων
Εξω από το ΑΤ Αγ. Αναργύρων
Νωρίτερα το απόγευμα η ΚΝΕ πραγματοποίησε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων. Νεολαίοι κατέθεσαν και λίγα λουλούδια, κρατώντας ένα πανό που έγραφε «Σε αγώνες για το δίκιο, ΜΑΤ και καταστολή - Στη γυναικοκτονία, "δεν είμαστε ταξί"».

Παρέμβαση και μαζική εξόρμηση στην πλατεία Αριστοτέλους, με την ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Πέμπτης τα μέλη της ΚΝΕ και στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ