Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΟΣΕ και «Hellenic Train» αρνούνται κάθε υπαιτιότητα

Ξεκίνησε η πρώτη δίκη για το έγκλημα των Τεμπών στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου συζητείται η αγωγή συγγενών θύματος στο φονικό σιδηροδρομικό δυστύχημα, με την οποία ζητούν αποζημίωση ύψους 1 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του ΟΣΕ και της «Hellenic Train» επικαλούνται το βολικό σενάριο του ανθρώπινου λάθους, ακολουθώντας κατά πόδας την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Οι δικηγόροι των δύο εταιρειών υποστήριξαν προκλητικά ότι δεν έχουν την υπαιτιότητα για το έγκλημα με τους 57 νεκρούς, γιατί «αυτός που έσφαλε ήταν ο σταθμάρχης Λάρισας που δεν προέβη στην αυτόματη χάραξη, όπως όφειλε». Πρόσθεσαν ακόμα πιο κυνικά ότι «υπάρχει συνυπαιτιότητα των δύο μηχανοδηγών, που δεν έπραξαν όσα έπρεπε να πράξουν για να εμποδίσουν την εξέλιξη».

Εκ μέρους της οικογένειας του θύματος κατέθεσε ο πραγματογνώμονας Ε. Μπούρας. Σε ό,τι αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε μετά τη μετωπική σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, ο μάρτυρας διατύπωσε με βεβαιότητα ότι υπήρχε κάποια εύφλεκτη ύλη. «Είμαι σίγουρος ότι στην εμπορική αμαξοστοιχία υπήρχε κάποια εύφλεκτη ύλη. Δεν είναι μια τυχαία έκρηξη. Ηταν σαν "μανιτάρι". Από όσο γνωρίζω έχουν γίνει κάποιες αναλύσεις και πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστούν», είπε.

Για τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες σημείωσε: «Υπάρχει ένα κενό, από τη στιγμή που φεύγει το τρένο και παραβιάζει το φωτόσημο. Εγώ δεν ξέρω ποιος είναι στις απομαγνητοφωνήσεις. Από εκεί δεν υπάρχει καμία απομαγνητοφώνηση. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει. Δεν υπάρχει μία συνομιλία εκεί. Δεν υπάρχει στις απομαγνητοφωνήσεις που έλαβα εγώ γνώση». Απαντώντας σε ερωτήσεις δικηγόρων των εταιρειών τόνισε ότι δεν γνωρίζει αν έγινε εξαρχής κατάσχεση των συνομιλιών επισημαίνοντας πως «θα έπρεπε να γίνει. Δεν ξέρω εάν έχει γίνει».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ