Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Συνάντηση σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, προάγγελος εξελίξεων

Σε πλαίσιο ΝΑΤΟ έγινε, μεσoβδόμαδα, άλλη μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ επιταχύνεται η προσπάθεια για επώδυνες, ευρωατλαντικής κοπής διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, βάζοντας στο κρεβάτι του Προκρούστη ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Γεραπετρίτης και ο Χ. Φιντάν συναντήθηκαν «κατ' ιδίαν» στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος ο Γεραπετρίτης δήλωσε σχετικά την επομένη ότι συζήτησαν «τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του ΝΑΤΟ, καθώς και ζητήματα τα οποία αφορούν στις σχέσεις των δύο χωρών και ιδιαιτέρως ενόψει της συνάντησης που θα έχουν οι δύο ηγέτες τον επόμενο μήνα στην Τουρκία» (βλ. συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Αγκυρα).

Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως από ό,τι φαίνεται δεν ανατρέπονται από τις εξελίξεις στην Τουρκία (αποτελέσματα δημοτικών εκλογών) ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα που έχουν καταληχθεί από τις δύο κυβερνήσεις.

Θυμίζουμε ότι προηγήθηκε, στις 11/3, η συνάντηση των υφυπουργών Εξωτερικών, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου και Μπ. Ακσαπάρ, στο πλαίσιο του περιλάλητου «πολιτικού διαλόγου», όπου επιβεβαιώθηκε πως η τουρκική αστική τάξη δεν κάνει βήμα πίσω από τις απαράδεκτες αξιώσεις, π.χ. στο Κυπριακό. Στο μεταξύ, πριν από τη συνάντηση στο ΝΑΤΟ ο υπουργός Εξωτερικών μετέβη στην Κύπρο για συνάντηση με τον ομόλογό του, με χαρακτηριστική τη «σιγή ασυρμάτου» σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν κι ενώ η διαδικασία για το Κυπριακό «ξεπαγώνει».

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά ακολουθεί στις 26/4 ο επόμενος γύρος συζήτησης πάνω στη λεγόμενη «θετική ατζέντα», την πλατφόρμα για ενίσχυση των διμερών μπίζνες που στρώνει έδαφος στις «διευθετήσεις» (στο πλαίσιο της «ατζέντας» ξεκίνησε ήδη το πρόγραμμα έκδοσης visa express 7 ημερών στους Τούρκους επισκέπτες, που θα αφορά στα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο, Ρόδο, Σύμη, Καστελόριζο, Σάμο, Λέρο, Κάλυμνο και Κω), ενώ στις 22/4 στην Αθήνα αναμένεται συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέτρα ύφεσης σε στρατιωτικό επίπεδο).

Στο πλαίσιο του πυκνώματος των επαφών, και καθώς όλα δείχνουν ότι οδεύουμε πια προς το «ζουμί» των συζητήσεων για ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδα και ό,τι βάζει στο τραπέζι η Τουρκία, ακολουθεί τον Μάη η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Τουρκία, πιθανόν και μετά την επίσκεψη του Τούρκου ηγέτη στις ΗΠΑ. «Η συνάντηση των δύο ηγετών πιθανώς θα σηματοδοτήσει την είσοδο στα βαριά θέματα, στην ουσιαστική συζήτηση για το μείζον υποκείμενο θέμα» - ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα - λένε αρμόδιες πηγές, χαρακτηρίζοντας ωστόσο «milestone» (ορόσημο) σε όλη αυτήν την πορεία διμερών επαφών την επόμενη συνάντηση των δύο ηγετών, στην Ουάσιγκτον στις 9 - 11 Ιούλη, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ επαφές σε Ελλάδα και Τουρκία είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει στα τέλη της βδομάδας η Αμερικανίδα βοηθός ΥΠΕΞ Τζέσικα Λούις, που θα διαρκέσουν μέχρι και 9 του μήνα. Θέματα των συναντήσεων «η συνεργασία στην ασφάλεια, το αμυντικό εμπόριο και οι κοινές προκλήσεις για την περιφερειακή ασφάλεια, με δύο κρίσιμους συμμάχους στο ΝΑΤΟ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ