Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΙ ΚΟΡΥΦΗΣ
Σε τροχιά σύγκρουσης με Κίνα - Ρωσία

Copyright 2019 The Associated

Μια ματιά στις αποφάσεις των Συνόδων του την τελευταία δεκαετία, αρκεί για να φανεί ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία έχει χαράξει ανεπίστρεπτη «τροχιά σύγκρουσης» με τα άλλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, ότι τα χειρότερα που απεργάζονται για τους λαούς είναι μπροστά:

Ουαλία 2014: Συγκρότηση Υψηλής Ετοιμότητας στρατιωτικών δυνάμεων (High Readiness Forces), αποφάσεις για τον εκσυγχρονισμό και τον συντονισμό πυρηνικών και συμβατικών πυραυλικών συστημάτων.

Βαρσοβία 2016: Εγινε έλεγχος των αποφάσεων της Συνόδου του Σικάγο το 2012 περί της «Εξυπνης Αμυνας» και των αποφάσεων της Ουαλίας, ενώ εξετάστηκε η στρατηγική για το λεγόμενο «Πρώτο Πυρηνικό Πλήγμα».

Βρυξέλλες Ιούλης 2018: Εκτίμησε θετικά την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων των προηγούμενων συνόδων κι επανήλθε στα περί «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας». Εξέτασε το σχέδιο βελτίωσης της στρατιωτικής ετοιμότητας για την ταχεία αντίδραση του ΝΑΤΟ και αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκρότηση ευέλικτων, καλά εξοπλισμένων και στελεχωμένων στρατιωτικών μονάδων, τα αποκαλούμενα «Tέσσερα Τριαντάρια», με 30 τάγματα Στρατού Ξηράς, 30 σχηματισμούς Πολεμικού Ναυτικού (φρεγάτες κ.ά.), 30 μοίρες Πολεμικής Αεροπορίας με ικανότητα επέμβασης σε πολεμικά μέτωπα, «θερμές εστίες», σε 30 ή λιγότερες μέρες. Στη Σύνοδο έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στη Βαλτική, στη Μαύρη και τη Μεσόγειο Θάλασσα, προωθήθηκε σχέδιο για την ανάπτυξη νέας τεχνολογίας και τον εφοδιασμό με μη Επανδρωμένα Εναέρια Οχήματα (UAV).

Στο Λονδίνο τον Δεκέμβρη του 2019 δόθηκε πανηγυρικός χαρακτήρας για τα 70 χρόνια της λυκοσυμμαχίας, ενώ διεξήχθη σε περιβάλλον έντονων αντιθέσεων για την πορεία του ΝΑΤΟ, κυρίως μεταξύ ΗΠΑ (Τραμπ) και Γαλλίας (Μακρόν). Στη σχετική διακήρυξη έγινε προσπάθεια εξωραϊσμού της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, αναδείχτηκε ως βασικό ζήτημα η δέσμευσή της για τη «συλλογική ασφάλεια» στη βάση του άρθρου 5 του Καταστατικού Χάρτη.

- Εκτιμήθηκε ότι οι δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, που υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης, μετά το 2008 αυξήθηκαν για πέντε συνεχή χρόνια.

- Συζητήθηκαν μέτρα για τον έλεγχο του πυραυλικού συστήματος του Ιράν και

- εγκρίθηκε σχέδιο προώθησης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην Ανατολική Ευρώπη, στη Μαύρη Θάλασσα, στον Καύκασο. Χαιρετίστηκε η στρατιωτική άσκηση Defender Europe 2020, «πρόβα πολέμου» στην αναμέτρηση με τη Ρωσία, με την πιο μαζική κινητοποίηση αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη τα τελευταία 25 χρόνια.

- Σχετικά με την Κίνα, αναφέρθηκε ότι «αναγνωρίζουμε ότι η αυξανόμενη επιρροή και οι διεθνείς πολιτικές της Κίνας παρουσιάζουν τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ», ενώ τέθηκε ο στόχος της ενιαίας πολιτικής απέναντι στην Κίνα και την «εξασφάλιση της ασφάλειας των επικοινωνιών των κρατών - μελών», τα δίκτυα 5G.

Βρυξέλλες, Ιούνης 2021: Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε μια σειρά προτάσεων στο πλαίσιο της ατζέντας «Στρατηγική ΝΑΤΟ 2030». Σηματοδοτήθηκε η έναρξη της διαδικασίας ανανέωσης της «Στρατηγικής Αντίληψης» («Strategic Concept», το δόγμα του ΝΑΤΟ), στο οποίο σημειώνεται πως η «άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος», ενώ το περιβάλλον ασφαλείας χαρακτηρίζεται πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο από ποτέ, «με μια πολύ περισσότερο διεκδικητική Ρωσία, πιο βάναυση μορφή τρομοκρατίας, συνεχιζόμενη αστάθεια στη γειτονιά μας, αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και υβριδικές, νέες τεχνολογίες, πανδημίες και κλιματική αλλαγή».

- Υιοθετήθηκε σχέδιο για την ενίσχυση της διατλαντικής καινοτομίας στην τεχνολογία, μεταξύ άλλων με έναν νέο πολιτικο-στρατιωτικό «Επιταχυντή Καινοτομίας Αμυνας» για τον Βόρειο Ατλαντικό. Προαναγγέλθηκε νέα κούρσα εξοπλισμών, με τα κράτη - μέλη να δεσμεύονται «να διασφαλίσουν ότι η Συμμαχία έχει τους κατάλληλους πόρους, τόσο μέσω των εθνικών αμυντικών δαπανών όσο και της κοινής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του "ΝΑΤΟ 2030"».

Εκτακτη Σύνοδος Κορυφής (με τηλεδιάσκεψη), 25 Φλεβάρη 2022. Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, μαζί με εκπροσώπους της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της ΕΕ, με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία χαρακτήρισαν τη Ρωσία τη «σοβαρότερη απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες» και επανέλαβαν την υποστήριξή τους προς την αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι στην Ουκρανία. Ενεργοποίησαν για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της λεγόμενης Συλλογικής Αμυνας, τη NATO Response Force (NRF - Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ).

Βρυξέλλες, 24 Μάρτη 2022: Αποφασίστηκε η εγκατάσταση τεσσάρων νέων Σχηματισμών Μάχης (Battlegroups) στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, η συνολική παραπέρα ενίσχυση δυνάμεων σε όλους τους τομείς - ξηρά, θάλασσα, αέρα, κυβερνοχώρο και Διάστημα, αλλά και η αύξηση των πολεμικών δαπανών για να πιαστεί η ευρωατλαντική νόρμα για ετήσιες στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Μαδρίτη, 29-30 Ιουνίου 2022: Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ υιοθέτησαν μια νέα Στρατηγική Αντίληψη, που περιγράφει το ανεπίστρεπτο πέρασμα στους ανταγωνισμούς σε νέα, ακόμα πιο οξυμένη φάση, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη σύγκρουση με το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ: «Η εμβάθυνση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΛΔ Κίνας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι αμοιβαία ενισχυόμενες προσπάθειές τους να υπονομεύσουν τη βασισμένη σε κανόνες διεθνή τάξη αντίκεινται στις αξίες και τα συμφέροντά μας». Αποφασίστηκε η γιγάντωση της Δύναμης Ταχείας Ανάπτυξης σε πάνω από 30.000 άτομα. Επαναβεβαιώθηκε η πολιτική «ανοικτών θυρών» του ΝΑΤΟ και προσκλήθηκαν επίσημα η Φινλανδία και η Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Συμφωνήθηκε με τους εταίρους στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού η αύξηση της συνεργασίας.

Βίλνιους, Ιούλης 2023: Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναβάθμισαν τους «πολιτικούς δεσμούς» με το Κίεβο, υλοποιώντας στο πλαίσιο της Συνόδου την εναρκτήρια συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ουκρανίας. Δρομολόγησαν ενίσχυση της Διάταξης Αποτροπής και Αμυνας της λυκοσυμμαχίας, με τρία νέα «χωρικά σχέδια» επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ «για την αντιμετώπιση των δύο βασικών απειλών για τη Συμμαχία: Της Ρωσίας και της τρομοκρατίας» με ένα σχέδιο για τον Βορρά, τον Ατλαντικό και την Ευρωπαϊκή Αρκτική, ένα για το κέντρο, που καλύπτει την περιοχή της Βαλτικής και την Κεντρική Ευρώπη, και ένα νότιο σχέδιο για τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ» τα ευρωνωσιακά σχέδια

Ολα αυτά τα χρόνια, τόσο στις Συνόδους Κορυφής όσο και σε άλλες συνόδους του ΝΑΤΟ, προωθείται σταθερά η περαιτέρω Στρατιωτικοποίηση της ΕΕ και η διασύνδεση ΝΑΤΟ-ΕΕ.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Βαρσοβίας για παράδειγμα, όπου συμμετείχε η τότε ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, είχε τεθεί επί τάπητος η προώθηση της συνεργασίας ΝΑΤΟ - ΕΕ σε νέο επίπεδο, με τη διασύνδεση των στρατιωτικών ασκήσεων, την ακόμα πιο στενή συνεργασία στη θάλασσα και τον κυβερνοχώρο όπως και σε άλλους τομείς, όπως και η διαμόρφωση εγχειριδίων στρατηγικών για την αντιμετώπιση σεναρίων υβριδικού πολέμου αλλά και η επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων. Με γοργά βήματα υλοποίησης προχωρά τα τελευταία χρόνια και η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία των κρατών - μελών (PESCO ) και το Ευρωπαϊκό Αμυντικό Ταμείο. Ενα ολοκληρωμένο πακέτο στρατιωτικής προπαρασκευής της ΕΕ, με συντονισμό των διαθέσιμων μέσων και της έρευνας για νέα οπλικά συστήματα, αλλά και εξασφάλιση πρόσθετων κονδυλίων. Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ έχει χαρακτηρίσει την PESCO ένα μέσο ενίσχυσης της «ευρωπαϊκής άμυνας», η οποία λειτουργεί «συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά» ως προς το ΝΑΤΟ, και συμβάλλει στη λεγόμενη «στρατιωτική κινητικότητα στην Ευρώπη».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ