Σάββατο 6 Απρίλη 2024 - Κυριακή 7 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με νέες καταθέσεις συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής

Ο πρώην δήμαρχος Ευρώτα Λακωνίας, Ιωάννης Γρυπιώτης, κατέθεσε την Παρασκευή στη δευτεροβάθμια δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

Αναφέρθηκε σε μία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (2013) για τη βελτίωση καταλυμάτων σε εργασιακούς χώρους για Ρομά και μετανάστες, στη διάρκεια της οποίας εισέβαλαν περίπου 25 χρυσαυγίτες μαζί με τον βουλευτή Κουκούτση.

Ο μάρτυρας επισήμανε την ομοιομορφία της ενδυμασίας (στρατιωτικά παντελόνια, μπότες, μπλούζες ΧΑ) και των κινήσεων κατά την αποχώρησή τους, χαρακτηρίζοντάς τους στρατιωτικό άγημα. Κατέθεσε επίσης ότι παρεμπόδισαν την δημοτική σύμβουλο του ΚΚΕ να πάρει τον λόγο, γιατί εξέφραζε σύμπνοια προς τους μετανάστες και τους Ρομά.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και σε συγκέντρωση που έκανε η Χρυσή Αυγή το καλοκαίρι του 2013 στην περιοχή, με κεντρικό σύνθημα ενάντια στους «λαθρομετανάστες και στους Ρομά», παρουσία Κασιδιάρη, Κουκούτση και άλλων βουλευτών. «Εκεί με έβριζαν ως "γυφτοδήμαρχο" για την πολιτική που εφάρμοζα για τους Ρομά και τους μετανάστες». Μάλιστα, στην ίδια συγκέντρωση είχε ακουστεί, όπως είπε ο μάρτυρας, ότι «οι καλές δουλειές γίνονται το βράδυ».

Η δικηγόρος και δημοτική σύμβουλος (2011 - 2014) Μαρία Κουβέλη, που είχε αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών του δήμου της Αθήνας, κατέθεσε ότι η ένταση των επιθέσεων μετά τις εκλογές του 2012 συνδέεται με την είσοδο της ναζιστικής οργάνωσης στη Βουλή.

Η μάρτυρας αναφέρθηκε στον ναζιστικό χαιρετισμό του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκου στο Δημοτικό Συμβούλιο, τις ρατσιστικές δηλώσεις του στελέχους της Χρυσής Αυγής Σκορδέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο, που παρομοίαζε τους μετανάστες με κατσαρίδες κ.ά. Αναφέρθηκε επίσης σε σχετική έκθεση και έρευνα για την άρνηση στελεχών και οργάνων της αστυνομίας να παραλάβουν μηνύσεις, αλλά και για την ανοχή τους σε τέτοια περιστατικά βίας, που λειτουργεί, όπως είπε, ενισχυτικά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ