Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πολεμικές προετοιμασίες και αύξηση στρατιωτικών δαπανών στις χώρες του ΝΑΤΟ

Ο Βλ. Πούτιν προαναγγέλλει ανάπτυξη στρατευμάτων και συστημάτων καταστροφής στα σύνορα με τη Φινλανδία

Copyright 2023 The Associated

Εντείνουν τις πολεμικές προετοιμασίες και αυξάνουν τις στρατιωτικές δαπάνες τα κράτη του ευρωατλαντικού άξονα ενόψει μακροχρόνιας και σκληρής ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, ενώ η Μόσχα ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά πως θα αναπτύξει οπλικά συστήματα και στρατεύματα στα σύνορα με τη Φινλανδία, «απαντώντας» στη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, υπογράμμισε ότι η χώρα παραμένει σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας και είναι «πλήρως προετοιμασμένη για έναν πυρηνικό πόλεμο».

Μάλιστα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ευθέως ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να επεκταθεί γεωγραφικά «λόγω των απερίσκεπτων ενεργειών 1 - 2 κρατών - μελών του ΝΑΤΟ». Οπως είπε στο «Ρόιτερς» η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου, Μ. Ζαχάροβα, η «Δύση» βαδίζει «στην άκρη της αβύσσου» και ωθεί τον κόσμο «στα άκρα» με τις ενέργειες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την ίδια, «είναι απαραίτητο να σταματήσουν η υποστήριξη στο καθεστώς Ζελένσκι και η αποστολή όπλων» προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω κλιμάκωση.

Ανεξάρτητα από το πότε και πώς θα τερματιστεί η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία, τα δύο στρατόπεδα προετοιμάζονται για ένταση του ανταγωνισμού στην Ανατολική Ευρώπη, στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα και για το ενδεχόμενο μιας απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης ΝΑΤΟ - Ρωσίας.

Καθόλου τυχαία, η Πολωνία επανέφερε την πρόταση τα μέλη του ΝΑΤΟ να δαπανούν τουλάχιστον το 3% του ΑΕΠ τους για την «άμυνα».

Η Δανία ανακοίνωσε χτες ότι θα αυξήσει κατά 5,43 δισ. ευρώ (περίπου 40 δισ. κορόνες) τις στρατιωτικές της δαπάνες τα επόμενα 5 χρόνια, επενδύοντας στην ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της, στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας και σε επιπλέον υποστήριξη στην Ουκρανία. Οι νέες δαπάνες προστίθενται στα 155 δισ. κορόνες που η Δανία δεσμεύθηκε πέρυσι να επενδύσει στην άμυνα τα επόμενα 10 χρόνια.

«Ο συνολικός προϋπολογισμός για την άμυνα, περιλαμβανομένης της βοήθειας στην Ουκρανία, θα αντιστοιχεί φέτος και το 2025 στο 2,4% του ΑΕΠ της Δανίας», διευκρίνισε η πρωθυπουργός, Μ. Φρεντέρικσεν, αναφερόμενη έμμεσα στον στόχο που έχουν θέσει τα κράτη του ΝΑΤΟ για «αμυντικές» δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.

Η Δανία πρόκειται επίσης να επιμηκύνει τη στρατιωτική θητεία από 4 σε 11 μήνες και στο εξής θα περιλαμβάνει τις γυναίκες.

Στη Νορβηγία, ο πρωθυπουργός, Γ. Γκ. Στέρε, θα συναντηθεί σήμερα με ηγέτες της αντιπολίτευσης για να συζητήσουν το επερχόμενο μακροπρόθεσμο σχέδιο για τον στρατό της χώρας. Η κυβέρνηση συνασπισμού των Εργατικών σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες προκειμένου η Νορβηγία να πιάσει τον στόχο του 2%.

Πώληση προηγμένων πυραύλων στην Πολωνία ενέκριναν οι ΗΠΑ

Η Πολωνία, που θα αυξήσει τα επόμενα χρόνια τις στρατιωτικές δαπάνες της στο 4% του ΑΕΠ, ανανεώνει τα καταφύγια. Οπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Βαρσοβίας, θα δαπανήσει 27,3 εκατ. ευρώ τα επόμενα 2 - 3 χρόνια για αντιαεροπορικά καταφύγια και άλλα μέτρα ασφαλείας, καθώς ο πόλεμος στη γειτονική Ουκρανία έχει ήδη εισέλθει στον τρίτο χρόνο.

«Με δική μας πρωτοβουλία, κάναμε μια απογραφή των χώρων για καταφύγια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος, διευκρινίζοντας ότι υπόγειοι χώροι στάθμευσης και σταθμοί του μετρό περιλαμβάνονται στους χώρους συνολικής έκτασης περίπου 7 εκατ. τ.μ. στη Βαρσοβία, που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως καταφύγια.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι νοσοκομεία θα προετοιμαστούν για απειλές και πολίτες θα εκπαιδευτούν σε έκτακτες ανάγκες.

Το 2022 οι αρχές είχαν ανακοινώσει ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ελέγχει την κατάσταση 62.000 αντιαεροπορικών καταφυγίων ανά τη χώρα.

Από τη μεριά τους, οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση προηγμένων πυραύλων στην Πολωνία έναντι 3,5 δισ. δολαρίων, ένα συμβόλαιο που ανακοινώθηκε λίγο πριν από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τον Ντ. Τουσκ και τον Α. Ντούντα, πρωθυπουργό και Πρόεδρο αντίστοιχα της Πολωνίας, στον Λευκό Οίκο, προχτές, Τρίτη.

Η σύμβαση προβλέπει την πώληση έως και 128 πυραύλων εδάφους - αέρος μεγάλου βεληνεκούς αντί 1,77 δισ. και πυραύλων αέρος - αέρος μεσαίου βεληνεκούς έναντι 1,69 δισ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε επίσης την πιθανή πώληση στην Πολωνία πυραύλων «Sidewinder» έναντι περίπου 219,1 εκατ. δολαρίων.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων του Μπάιντεν με τους Πολωνούς ηγέτες. Με φόντο το αδιέξοδο στο Κογκρέσο, η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο ύψους 300 εκατ. δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυρομαχικά και όλμους για το πυροβολικό και για «κάποιες έκτακτες ανάγκες της Ουκρανίας».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ζητήσει από το Κογκρέσο να εγκρίνει νέο τεράστιο πακέτο ύψους 60 δισ. για το Κίεβο, το οποίο μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον πρόεδρό της να αρνείται ακόμη και να εξετάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

«Ελπίζω η φωνή της Πολωνίας να αλλάξει τη στάση» του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής, Μάικ Τζόνσον, δήλωσε ο Τουσκ. «Γνωρίζει πως το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων και εκατομμυρίων ζωών στην Ουκρανία εξαρτάται από την απόφασή του», πρόσθεσε.

Ο Ντούντα συναντήθηκε τόσο με τον Τζόνσον, όσο και με τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Ντ. Τραμπ, δηλώνει αντίθετος στην παροχή νέων πόρων στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει «να σταματήσουν να δίνουν χρήματα χωρίς να περιμένουν να τα πάρουν πίσω». Εξάλλου, ισχυρίζεται ότι αν επανεκλεγεί τον Νοέμβρη, θα διευθετήσει τον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «σε 24 ώρες».

Πούτιν: Στα σύνορα με τη Φινλανδία θα αναπτυχθούν συστήματα καταστροφής

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, χαρακτήρισε την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «χωρίς νόημα» και είπε ότι η Ρωσία θα αναπτύξει στρατεύματα και συστήματα καταστροφής στα φινλανδικά σύνορα.

«Πρόκειται για ένα απολύτως ανούσιο βήμα (για τη Φινλανδία και τη Σουηδία) από άποψη της διασφάλισης των δικών τους εθνικών συμφερόντων», δήλωσε.

«Δεν είχαμε στρατεύματα εκεί (στα φινλανδικά σύνορα), τώρα θα είναι εκεί. Δεν υπήρχαν εκεί συστήματα καταστροφής, τώρα θα εμφανιστούν», πρόσθεσε.

Σε ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο, χτες, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Π. Ορπο, εκτίμησε ότι η Ρωσία ετοιμάζεται για «μακρά σύγκρουση με τη Δύση και αντιπροσωπεύει μια μόνιμη και βασική στρατιωτική απειλή για την Ευρώπη», ζητώντας περισσότερες δαπάνες και συντονισμό όσον αφορά την ευρωπαϊκή «άμυνα».

«Η ενίσχυση της αμυντικής μας βιομηχανίας είναι η πρώτη προτεραιότητα», είπε ο Φινλανδός πρωθυπουργός, όπως και «η βελτίωση της ετοιμότητάς μας και η ενίσχυση των συνόρων μας».

Στο μεταξύ, ο Βλ. Πούτιν, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti προειδοποίησε τη «Δύση» ότι η Ρωσία είναι τεχνικά έτοιμη για πυρηνικό πόλεμο και ότι αν σταλούν «δυτικά» στρατεύματα στην Ουκρανία θα θεωρηθεί σημαντική κλιμάκωση του πολέμου.

«Από στρατιωτικο-τεχνική άποψη είμαστε, φυσικά, έτοιμοι» για πυρηνικό πόλεμο, είπε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ κατανοούν πως αν αναπτύξουν στρατεύματα στο ρωσικό έδαφος - ή στην Ουκρανία - η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την κίνηση αυτή ως επέμβαση.

«Στις ΗΠΑ υπάρχουν αρκετοί ειδικοί στον τομέα των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων και στον τομέα της στρατηγικής αυτοσυγκράτησης. Επομένως, δεν νομίζω ότι όλα κατευθύνονται προς αυτήν την κατεύθυνση (πυρηνική αντιπαράθεση), αλλά είμαστε έτοιμοι γι' αυτό», πρόσθεσε.

Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η έντονη κριτική του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, στη Ρωσία μπορεί να οφείλεται σε δυσαρέσκεια για τις εξελίξεις στην Αφρική, όπου μια σειρά από χώρες έχουν πρόσφατα διακόψει τους δεσμούς με τη Γαλλία και έχουν ενισχύσει τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η Ρωσία θα απαιτήσει «εγγυήσεις ασφαλείας» και «είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά αυτές θα πρέπει να βασίζονται στην πραγματικότητα» επί του πεδίου.

«Φιλο-ουκρανοί» μαχητές καλούν τους αμάχους να εγκαταλείψουν ρωσικές πόλεις

Νέες επιθέσεις εξαπέλυσε η Ουκρανία σε ρωσικό έδαφος και μάλιστα χτες ομάδα ενόπλων που φέρεται να αποτελείται από Ρώσους «αντιφρονούντες», οι οποίοι μάχονται στο πλευρό των ουκρανικών δυνάμεων, πραγματοποίησε επιδρομές στις περιφέρειες Μπέλγκοροντ και Κουρσκ.

Ενας συνοριοφύλακας σκοτώθηκε και τουλάχιστον 10 άμαχοι τραυματίστηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσαν νωρίτερα ομάδες «φιλο-ουκρανών» Ρώσων μαχητών στην περιφέρεια Μπέλγκοροντ. Στο Μπέλγκοροντ, επίσης, ουκρανικό drone έπληξε χτες το κτίριο της ρωσικής υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας FSB.

«Είμαστε αναγκασμένοι να πλήξουμε στρατιωτικές θέσεις που βρίσκονται στις πόλεις Μπέλγκοροντ και Κουρσκ», δήλωσαν σε ανάρτησή τους στο Telegram τρεις μονάδες «φιλο-ουκρανών» μαχητών, που αποκαλούνται Λεγεώνα για την Ελευθερία της Ρωσίας, Σώμα Ρώσων Εθελοντών και Τάγμα Σιβηρίας. «Για να αποφευχθούν απώλειες μεταξύ των αμάχων» κάλεσαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν άμεσα τις πόλεις αυτές.

Χτες ξέσπασε πυρκαγιά στο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της «Rosneft», στο Ριαζάν, μετά από επίθεση με drone, περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά της Μόσχας, το οποίο έχει παραγωγή 17,1 εκατ. τόνων ετησίως ή περίπου 340.000 βαρελιών τη μέρα.

Η Ουκρανία έχει εντείνει τις επιθέσεις με drones, στοχεύοντας σημαντικές ρωσικές μονάδες επεξεργασίας πετρελαίου από τη Μαύρη Θάλασσα έως τη Βαλτική.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χτες ότι η αεράμυνα αναχαίτισε 58 μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια της νύχτας στις περιοχές Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ, Κουρσκ, Ριαζάν και Λένινγκραντ. Αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις των τελευταίων μηνών.

Το τελευταίο κύμα πληγμάτων που ξεκίνησε την Τρίτη κατέστρεψε μια μονάδα του διυλιστηρίου Norsi της «Lukoil PJSC» στο Νίζνι Νόβγκοροντ, ενώ έπληξε αποθήκη πετρελαίου στην περιφέρεια του Αριόλ. Ουκρανικά drones στόχευσαν επίσης επανειλημμένα το μεγάλο διυλιστήριο Kinef της «Surgutneftegas» στο Κιρίσι, στις ακτές της Βαλτικής, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής του Λένινγκραντ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η Γερμανία προετοιμάζει «συμφωνία ασφαλείας» με την Ουκρανία(2024-01-26 00:00:00.0)
Μαζικές επιθέσεις με πυραύλους και drones «ανταλλάσουν» Κίεβο και Μόσχα(2024-01-03 00:00:00.0)
Η Ευρώπη «πρέπει να εξοπλιστεί» μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δηλώνει το Βερολίνο(2023-12-19 00:00:00.0)
Με «Patriot» και «έξυπνες βόμβες» ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» οι ΗΠΑ(2022-12-23 00:00:00.0)
Σε τροχιά σύγκρουσης με επίκεντρο την Ουκρανία και τη νέα επέκταση του ΝΑΤΟ(2022-04-16 00:00:00.0)
Κορυφώνεται η στρατιωτική και οικονομική ενίσχυση της Δύσης προς το Κίεβο(2022-02-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ