Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Συνέχεια διαπραγματεύσεων σε Κάιρο και Ντόχα

Τα σκληρά παζάρια και οι έμμεσες διαπραγματεύσεις Χαμάς και Ισραήλ σε Κάιρο και Ντόχα συνεχίζονται, με τους Καταριανούς και Αιγύπτιους διπλωμάτες χτες να εκτιμούν ότι σημειώνεται «σημαντική πρόοδος» από την αρχή της βδομάδας με στόχο την εξασφάλιση εκεχειρίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε Αραβας ανώτερος διπλωμάτης στην εφημερίδα «Times of Israel».

Την Τρίτη το βράδυ, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς δήλωσε στο σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya» ότι τελευταία κυκλοφορεί μία «τροποποιημένη εκδοχή της αμερικανικής πρότασης» για εκεχειρία, στο πλαίσιο αυτού που ήδη από τον περασμένο μήνα είχε αποδεχτεί στο Παρίσι το Ισραήλ, για εκεχειρία τριών σταδίων που θα ξεκινούσε με την απελευθέρωση 40 γυναικών, ηλικιωμένων και τραυματιών Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, με ταυτόχρονη απελευθέρωση Παλαιστίνιων πολιτικών κρατουμένων που βρίσκονται σε ισραηλινές φυλακές.

Χτες, στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επανέλαβε ότι η ηγεσία του Ισραήλ θα πρέπει να λογοδοτήσει για τα βρέφη που σκοτώθηκαν στη Γάζα, «αντί να προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα της γενοκτονίας».

Μιλώντας σε δείπνο «ιφτάρ» που έδωσε σε πρέσβεις αραβικών χωρών, ο Ερντογάν είπε ότι υποδέχτηκαν το Ραμαζάνι - που είναι «ο μήνας της ειρήνης» - με θλίψη, λόγω των γεγονότων στη Γάζα. Και πρόσθεσε: «Ως αποτέλεσμα των βίαιων επιθέσεων του Ισραήλ, η Γάζα μετατράπηκε στο μεγαλύτερο παιδικό και γυναικείο νεκροταφείο στον κόσμο. Οταν μιλάμε έτσι, ο Νετανιάχου και το δολοφονικό του δίκτυο αναστατώνονται. Δοκίμασαν τα πάντα, αλλά δεν μπόρεσαν ποτέ να σταματήσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να κραυγάζει για το δίκιο και την αλήθεια».

Η κυβέρνηση Ερντογάν επιχειρεί να παίξει ρόλο «διαμεσολαβητή» και «εγγυήτριας δύναμης» στο Παλαιστινιακό, επιδιώκοντας την ενίσχυση της θέσης της Αγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία «θα υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους αδερφούς της από εδώ και πέρα» και ότι «δεν θα κάνει ποτέ βήμα πίσω ενάντια στους τυράννους», προσθέτοντας ότι μετά από όλα αυτά, το χρέος απέναντι στα παιδιά της Παλαιστίνης «μπορεί να πληρωθεί μόνο με τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».

Νωρίτερα, προχτές το βράδυ, ο Ζ. Μπορέλ, επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατήγγειλε τη «χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου» στη Γάζα από το Ισραήλ, το οποίο βέβαια στηρίζεται πολύμορφα από την ΕΕ και τα κράτη - μέλη της.

«Αυτή η ανθρωπιστική κρίση δεν είναι φυσική καταστροφή, δεν είναι πλημμύρα, ούτε σεισμός. Προκαλείται από τον άνθρωπο», τόνισε. «Οταν εξετάζουμε εναλλακτικές οδούς για να προσφέρουμε βοήθεια, διά θαλάσσης ή από τους αιθέρες, πρέπει να θυμόμαστε ότι χρειάζεται να το κάνουμε επειδή οι χερσαίες οδοί είναι συνήθως κλειστές. Τεχνητά κλειστές», επέμεινε, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στο Ισραήλ.

Και πρόσθεσε: «Και η στέρηση τροφής από τον πληθυσμό χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο... Αφού το καταδικάζουμε αυτό στην Ουκρανία, πρέπει να χρησιμοποιούμε τις ίδιες λέξεις γι' αυτό που συμβαίνει στη Γάζα».

Αργότερα, χτες το βράδυ, η ισραηλινή εφημερίδα «Maariv» μετέδωσε την είδηση ότι ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς θα επισκεφτεί το Ισραήλ την επόμενη βδομάδα, για δεύτερη φορά από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ