Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΥΓΔΗΣ
Οι αγρότες να κάνουν το βήμα στις ευρωεκλογές

RIZOSPASTIS

Ως αγρότης, ως κτηνοτρόφος, ως ένας άνθρωπος που βρίσκεται στην παραγωγή. Ως ένας άνθρωπος που το προηγούμενο δάστημα μαζί με άλλους συναδέλφους δώσαμε έναν αγώνα δίκαιο και τίμιο που πολύ εύστοχα χαρακτηρίστηκε ως αγώνας κυριολεκτικά επιβίωσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που με την παρουσία του σήμερα εδώ βοηθάει στο να φωτιστούν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον κλάδο μας αλλά και τοπικά και συμβάλλει στο να προβληθεί η πρόταση και η αντίληψη του ΚΚΕ.

Οσον αφορά την αγροτοδιατροφική παραγωγή μπροστά μας εκτυλίσσεται ένα σχέδιο που σε συνδυασμό με την εφαρμογή της ΚΑΠ οδηγούν βίαια ένα μεγάλο μέρος συναδέλφων εκτός παραγωγής. Υπάρχουν συμφωνίες (πχ Mercosur) που έχουν υπογραφεί σε επίπεδο ΕΕ που από τη μία στηρίζουν τις αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που καλλιεργούνται και στην ΕΕ (πατάτα, ελιές, λάδι κλπ), αμφιβόλου ποιότητας (γιατί σε ΕΕ υπάρχει κανονιστiκό πλαίσιο με τι σκευάσματα θα ραντίζεις αλλά έξω από κει δεν υπάρχει ), με την προϋπόθεση ότι θα γίνονται σε αυτές τις χώρες εξαγωγές αγροτικών μηχανημάτων. Ποιος κερδίζει απ' αυτή την υπόθεση; Χάνουν οι παραγωγοί αγρότες γιατί δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα άλλα προϊόντα. Κερδίζουν οι βιομήχανοι εντός ΕΕ. Στο όνομα της πράσινης (μαύρης) μετάβασης προκρίνονται τα συνθετικά προϊόντα (κρέας, γάλα, τυρί, γιατί όχι και λάδι) πχ στην Ολλανδία που είναι η ναυαρχίδα στην παραγωγή βόειου κρέατος έχει μπει στόχος από την ΕΕ να μειωθεί η παραγωγή κατά 80% μέχρι το 2030. Την ίδια ώρα που μπαίνουν εμπόδια στους παραγωγούς πανευρωπαϊκά παρατηρείται άλωση μεγάλων αγροτοδιατροφικών μονάδων.

Παράλληλα με όλα αυτά εδώ στην περιοχή μας, μεγάλο πρόβλημα παραμένει όσον αφορά την κτηνοτροφία το πρόβλημα της ευλογιάς των αιγοπροβάτων που με τις υποδείξεις των ευρωπαίων εφαρμόζεται το μέτρο της καραντίνας αλλά δεν συνοδευεται από καμία ουσιαστική στήριξη με ζωοτροφές και απολυμαντικά ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο υπέρογκο κόστος παραγωγής. Οι συνάδελφοι που έχουν θανατώσει τα ζώα τους μετά από 3 μήνες δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση ούτε για το ζωικό κεφάλαιο αλλά ούτε για αναπλήρωση εισοδήματος που θα είχαν απ' το γάλα και τα αρνιά. Με τη φετινή ακαρπία της ελιάς βιώνουμε μεγάλη απώλεια εισοδήματος στους αγρότες αλλά και στις τοπικές οικονομίες που υπολογίζεται για την Λοκρίδα πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση που βιώνουμε, το προηγούμενο διάστημα εκτυλίχθηκαν μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις που και πανευρωπαϊκά έβαζαν στο επίκεντρο τις πολιτικές εκείνες που μας έχουν φτάσει ως εδώ. Σε επίπεδο νομού υπήρξαν 4 μπλόκα, δύο πάνω στην εθνική οδό, ένα απ' αυτά ήταν και της περιοχής, αναδείχτηκαν δυνάμεις νέων ανθρώπων, μέσα απ' την παραγωγή που θέλουν να παραμείνουν στις καλλιέργειές τους, στα χωράφια, στα κοπάδια τους, στον τόπο που μεγάλωσαν και που δεν συμβιβάζονται με αυτή την κατάσταση και κατανοούν ότι χωρίς αγώνα, χωρίς μάχη στο χωράφι αλλά και δρόμο δεν πρόκειται να έρθουν καλύτερες μέρες.

Χρειάζεται ο αγώνας αυτός να συνεχιστεί και να ενισχυθεί και σε αυτές τις συνθήκες καλώ όλους τους συναδέλφους μου αλλά και όλους εσάς εδώ θαρρετά να στηρίξετε το ΚΚΕ που με συνέπεια στηρίζει τον αγώνα μας, τα αιτήματά μας, τις μορφές που επιλέγουμε. Είναι το μόνο Κόμμα που όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη δεν ψήφισε την ΚΑΠ αλλά ενημέρωσε, προετοίμασε γι' αυτά που θα έρθουν. Και στις επερχόμενες εκλογές να κάνουν το βήμα στήριξης του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ