Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΥΕΜΕΝΗ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Αυξάνονται τα πολεμικά επεισόδια για την προστασία των εφοπλιστικών συμφερόντων

Αυξάνονται καθημερινά οι ανταλλαγές πυρών στην Ερυθρά Θάλασσα καθώς πληθαίνουν τα ευρωΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία, που καταφθάνουν στην περιοχή για να προστατέψουν τα εφοπλιστικά συμφέροντα στην αντιπαράθεση με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και τις επιθέσεις που οργανώνονται από την εδώ και πολλά χρόνια εμπόλεμη Υεμένη και τους Χούθι. Σε αυτήν τη φωτιά του πολέμου έχει εμπλακεί και η χώρα μας με τη φρεγάτα «Υδρα», με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων. Χτες σημειώθηκε και η πολεμική ενέργεια (σχετικό θέμα στη σελίδα 3).

Επίσης, η Ιταλία γνωστοποίησε ότι ετοιμάζεται να αυξήσει το επίπεδο επιφυλακής για την προστασία των πολεμικών πλοίων της στην Ερυθρά Θάλασσα. Σύμφωνα με την «Corriere della Sera», «υπάρχουν ενδείξεις πιθανής κορύφωσης των επιθέσεων από μέρους των ανταρτών της Υεμένης, οι οποίοι, ακριβώς λόγω της παρουσίας των πολεμικών πλοίων, συναντούν μεγαλύτερη δυσκολία στο να πλήξουν εμπορικά πλοία χάρη στην αντιπυραυλική ομπρέλα - η οποία εξουδετερώνει επίσης drones - με τη συμμετοχή και του ιταλικού πολεμικού πλοίου "Κάιο Ντουίλιο"».

Με αυτήν την αφορμή, ο Ιταλός υπουργός Αμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, δήλωσε ότι «από τις επιθέσεις κατά εμπορικών πλοίων, περάσαμε σε εκείνες κατά πολεμικών πλοίων συνοδείας, με συνεχή εξέλιξη του τρόπου με τον οποίο διεξάγονται οι επιθέσεις αυτές», δείχνοντας τους άμεσους κινδύνους και για τα πληρώματα πολεμικών πλοίων χωρών της ΕΕ, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

«Η επικινδυνότητα και η ένταση των επιχειρήσεων των Χούθι αυξάνονται κάθε εβδομάδα ολοένα και περισσότερο», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, δήλωσε χτες ότι το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό «εγγυάται την ελεύθερη ναυσιπλοΐα» και θα παραμείνει στην περιοχή αυτή «για να προστατεύσει τις άμεσες ακτοπλοϊκές συνδέσεις με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό και τη Μεσόγειο, αλλά και για να αποτρέψει την όποια απειλή κατά των ίδιων των πλωτών του μέσων».

Βολές πυροβολικού της Σ. Αραβίας στη Βόρεια Υεμένη

Οι αντιδράσεις αυτές καταγράφουν κλιμάκωση των επικίνδυνων εχθροπραξιών στην ευρύτερη περιοχή. Ενδιαφέρον προκαλεί έτσι η ένταση των επιθέσεων του σαουδαραβικού στρατού στη βόρεια Υεμένη σε μεθοριακές περιοχές κοντά στην επαρχία Σαάντα.

Σύμφωνα με υεμενίτικα ΜΜΕ, μονάδες πυροβολικού της Σαουδικής Αραβίας βομβάρδισαν αρκετές περιοχές στα σύνορα, όπως την περιοχή Σέντα της επαρχίας Σαάντα. Δεν είναι τυχαίο πως οι επιθέσεις αυτές έγιναν σχεδόν ταυτόχρονα με πρόσφατες αμερικανο-βρετανικές αεροπορικές επιδρομές σε περιοχές της Υεμένης που τελούν υπό τον έλεγχο των Χούθι.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στην Τύρο

Νέα θανατηφόρα πλήγματα στην Τύρο του νότιου Λιβάνου προκάλεσε χτες ο ισραηλινός στρατός. Από βομβαρδισμό μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατά ΙΧ αυτοκινήτου σκοτώθηκαν δύο άτομα. Το ένα εκ των δύο οι ισραηλινές δυνάμεις ισχυρίζονται πως ήταν στέλεχος της Χαμάς που (σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ) ήταν υπεύθυνο για τον «κεντρικό σχεδιασμό επιθέσεων σε Ισραηλινούς και Εβραίους διεθνώς». Αργότερα, η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ένα από τα θύματα ήταν ο Χάντι Μουστάφα, μέλος της οργάνωσης.

Η επίθεση έγινε έξω από παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό στον νότιο Λίβανο και ήταν η πιο πρόσφατη περίπτωση ισραηλινής επίθεσης σε βάθος αρκετών δεκάδων χιλιομέτρων. Το άλλο θύμα ήταν ένας Σύρος που περνούσε με τη μοτοσικλέτα του από την περιοχή τη στιγμή της εξαπόλυσης πυραύλου.

Η νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών στη μεθόριο Λιβάνου - Ισραήλ σημειώνεται μετά από μπαράζ περίπου 100 ρουκετών, την Τρίτη, από τη Χεζμπολάχ σε περιοχές το βόρειου Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ