Πέμπτη 14 Μάρτη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΨΗΦΙΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΑ «ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ» ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ
«Φύλλο πορείας» Ελλήνων στρατιωτικών σε μονάδες του αμερικανικού στρατού

Με ψήφους ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και «πατρότητα» ΣΥΡΙΖΑ | Κυβέρνηση: «Η εθνική ασφάλεια είναι έννοια πέρα από τα εδαφικά όρια της χώρας»!

Με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και προεργασία ήδη από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ, κυρώθηκαν χθες τα δύο κατάπτυστα μνημόνια που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή και τα οποία προβλέπουν την υπαγωγή αξιωματικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στις αντίστοιχες των ΗΠΑ.

Οπως ανέδειξε χθες ο «Ριζοσπάστης», το πρώτο μνημόνιο καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις «μέσω των οποίων το Ελληνικό Προσωπικό Αμυνας θα δύναται να τοποθετηθεί σε μονάδες του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη», όπου «θα παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη». Το δεύτερο προβλέπει ότι «Προσωπικό Αμυνας της Ελληνικής Κυβέρνησης δύναται να τοποθετείται στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ», όπου επίσης θα παρέχει «επιχειρησιακή υποστήριξη».

Σύμφωνα με το υπουργείο Αμυνας, «προβλέπεται η δυνατότητα τοποθέτησης δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε θέσεις της ΔΕΕ - ΗΠΑ, όπως και η δυνατότητα τοποθέτησης - απόσπασης τριών Ελλήνων στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη)».

Οι κίνδυνοι, τεράστιοι. Το πρώτο μνημόνιο προβλέπει ότι στα αποσπασμένα μέλη θα επιτρέπεται να συμμετάσχουν «σε ασκήσεις, ανάπτυξη δυνάμεων ή δράσεις πολιτών - στρατιωτικών» εφόσον είναι «ρητώς εξουσιοδοτημένα εγγράφως». Επίσης, το «ελληνικό προσωπικό άμυνας» θα μπορεί να τοποθετηθεί σε θέσεις «όπου είναι δυνατόν να υπάρξουν άμεσες εχθροπραξίες ή που έχουν ήδη αρχίσει», εφόσον υπάρχει γραπτή έγκριση από Ελλάδα και ΗΠΑ. Περίτεχνες διατυπώσεις που ανοίγουν δρόμο για ανάπτυξη Ελλήνων στρατιωτικών ακόμα και σε ζώνη ανάφλεξης υπό τις διαταγές των Αμερικανών, και μάλιστα σε μια εποχή όπου κλιμακώνεται η κόντρα με τη Ρωσία, την Κίνα κ.ά. σε μια σειρά σημεία.

Αντίστοιχα, το δεύτερο μνημόνιο προβλέπει ότι το «τοποθετημένο Προσωπικό Αμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας» θα επιτρέπεται να συμμετέχει «σε ασκήσεις, αναπτύξεις ή πολιτικο-στρατιωτικές δράσεις», με ρητή έγγραφη εξουσιοδότηση από Ελλάδα και ΗΠΑ, ακόμα και να τοποθετηθεί σε θέσεις όπου «πιθανολογείται ότι θα προκύψουν άμεσες εχθροπραξίες» ή όπου «έχει γίνει έναρξη αυτών».

Επιπλέον, προβλέπεται ότι ο ένας αξιωματικός που θα σταλεί στις ΗΠΑ θα τοποθετηθεί «Επιχειρησιακός Αξιωματικός Σχεδιασμού Πολυεθνικών Ειδικών Επιχειρήσεων», με καθήκοντα μεταξύ άλλων να «παρέχει υποστήριξη και συμβουλεύει τον (σ.σ. Αμερικανό) Διευθυντή Επιχειρήσεων για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και την κατανόηση παγκόσμιων ειδικών επιχειρήσεων», ενώ θα «δύναται να μετακινηθεί παγκοσμίως για την αντιμετώπιση θεμάτων αναδυόμενης εκπαίδευσης, καθώς και για επιχειρησιακά ή σχεδιαστικά θέματα σε όλο το φάσμα της ΔΕΕ - ΗΠΑ».

«Η εθνική ασφάλεια είναι έννοια πέρα από τα εδαφικά όρια της χώρας»

Ενδεικτική της εμβάθυνσης και έντασης της εμπλοκής της χώρας στα επικίνδυνα για τον λαό και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σχέδια είναι όσα λέγονται από το ίδιο το υπουργείο Αμυνας, σε ανακοίνωση που υποχρεώθηκε να εκδώσει μετά τον σάλο που προκλήθηκε από το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη», και όπου επιχειρεί να πείσει ότι «τα Μνημόνια προωθούν απολύτως το εθνικό συμφέρον και γίνονται με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς. Συμβάλλουν στην εδραίωση της στρατηγικής αμυντικής εταιρικής σχέσης Ελλάδος - ΗΠΑ και στην εμπέδωση διεθνώς του ρόλου της χώρας μας ως παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Λόγια, φυσικά, που όχι μόνο δεν καθησυχάζουν αλλά επιβεβαιώνουν και το περιεχόμενο των μνημονίων και τους τεράστιους κινδύνους.

Με το ίδιο περιεχόμενο είναι και η ρήση του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας, Γ. Κεφαλογιάννη, ότι «το εθνικό συμφέρον και η εθνική ασφάλεια είναι έννοιες πέρα από τα εδαφικά όρια της χώρας». Ανοίγει δηλαδή διάπλατα ο δρόμος, μετά την αποστολή της φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα, και για την αποστολή αξιωματικών σε άλλα πεδία όπου εμπλέκονται οι ΗΠΑ, π.χ. στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία ή και στην ίδια την Ουκρανία.

Να καταγραφεί και η υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, που καταψήφισε μεν τα μνημόνια, κάνοντας κριτική στα επιμέρους, διεκδίκησε ωστόσο την «πατρότητα» της «ενίσχυσης» των σχέσεων της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, αποδεικνύοντας ότι είναι πιστός στο επικίνδυνο δόγμα της εμπλοκής και της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» προς όφελος της ελληνικής αστικής τάξης. Αλλωστε, σύμφωνα και με το υπουργείο Αμυνας η «τοποθέτηση / απόσπαση τριών Ελλήνων Στρατιωτικών σε Μονάδες της USAREUR (των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη) ξεκίνησε το 2015, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ», οπότε η σχετική συμφωνία «κρίθηκε εθνικά συμφέρουσα από την παρούσα κυβέρνηση και συνεχίστηκε η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της», αναδεικνύοντας και την κοινή στρατηγική βάση όπου κινούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και παραφυάδες τους.

ΚΚΕ: Μνημόνια αίσχους, η χώρα έχει μετατραπεί σε επιθετικό φυλάκιο των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

Το ΚΚΕ μέσω των παρεμβάσεων των βουλευτών του στη συζήτηση στη Βουλή κατήγγειλε τόσο τα δύο μνημόνια, αναδεικνύοντας τους τεράστιους κινδύνους, όσο και τη στάση όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, που βαθαίνουν διαρκώς την εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Χαρακτηριστικά, ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση τόνισε ότι πρόκειται για δύο μνημόνια ακραίου αίσχους. Κατήγγειλε την κυβέρνηση που προχωρά σε αυτό το πρωτοφανές και πρωτόγνωρο γεγονός, σημειώνοντας όμως και τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που συμφώνησαν και προώθησαν την ανανέωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τη μετατροπή της χώρας σε προκεχωρημένο επιθετικό φυλάκιο των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην αποκάλυψη που έγινε στη συζήτηση, ότι οι συγκεκριμένες συμφωνίες περιλαμβάνονταν στις συζητήσεις που γίνονταν με τις ΗΠΑ ήδη από το 2015, αλλά είχαν παγώσει, καθώς οι ΗΠΑ ήθελαν «αμοιβαιότητα», γεγονός που καταδεικνύει την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τώρα εμφανίζεται διαφωνών, κάνοντας επιμέρους κριτική στις συμβάσεις.

«Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε επιθετικό φυλάκιο, με τη συμφωνία όλων σας, για να παραδοθούν όχι μόνο όλες οι στρατιωτικές υποδομές, αλλά και οι πολιτικές, όπως δρόμοι, γεφύρια, ΟΤΕ, ΔΕΗ, για χρήση στους Αμερικανούς», επεσήμανε ο Θ. Παφίλης.

Πρόσθεσε πως ενώ όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις υλοποιούν «μέχρι κεραίας» τις απαιτήσεις των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ, όπως στον πόλεμο στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία κ.α., εμφανίζονται να δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα ειρήνης και ασφάλειας, αποδεικνύοντας την υποκρισία και τα ψέματά τους.

Αναφερόμενος σε συγκεκριμένα άρθρα των συμβάσεων, υπογράμμισε ότι οι Ελληνες στρατιωτικοί θα είναι υπό τις εντολές της αμερικανικής διοίκησης και έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση, όπως «σε τι θα ορκιστούν, στην αμερικανική ή στην ελληνική σημαία; Τι θα κάνουν σε περίπτωση που οι ΗΠΑ τούς στέλνουν σε αποστολές που η Ελλάδα διαφωνεί;». Αλλωστε, απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι με τέτοιες αποστολές τα στελέχη θα αποκτήσουν «γνώσεις πολυεθνικής διαλειτουργικότητας», επεσήμανε ότι αυτό σημαίνει συμμετοχή στις αποστολές των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Καταλήγοντας, και απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, τόνισε ότι είναι βαθιά νυχτωμένοι αν νομίζουν ότι ο λαός μας θα δεχτεί τέτοιου είδους κατάπτυστες συμφωνίες.

Υπαγωγή Ελλήνων στρατιωτικών στο οργανόγραμμα του αμερικανικού στρατού

Η κυβέρνηση με τις δύο κατάπτυστες συμφωνίες «τοποθετεί Ελληνες στρατιωτικούς με μετάθεση σε μονάδες του αμερικανικού στρατού, με Αμερικανούς διοικητές και υπαγόμενους άμεσα στις εντολές της αμερικανικής κυβέρνησης», τόνισε με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης.

Επεσήμανε δε το γεγονός ότι «η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται και νομοθετεί για πρώτη φορά στην Ιστορία τοποθετήσεις Ελλήνων στρατιωτικών στο οργανόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ (...) Ολα αυτά κρύβουν μέσα τους το σπέρμα και της σταδιακής διοικητικής υπαγωγής τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων στη στρατιωτική, άρα και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, καθώς η επιχειρησιακή ήδη υφίσταται».

Με αυτές τις συμβάσεις, συνέχισε, ενισχύεται η κυβερνητική πολιτική του αποπροσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας από την πραγματική τους αποστολή, που είναι η υπεράσπιση των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ενώ θύμισε ότι όλες οι κυβερνήσεις, από το 1952 που εντάχθηκε η χώρα στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και αργότερα σε εκείνη της ΕΕ, έχουν δώσει γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές, που είναι υπεύθυνοι για πολεμικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο, για εκατόμβες θυμάτων, για εκατομμύρια προσφύγων. Αυτό το γεγονός δεν γίνεται γιατί τους το επέβαλαν, υπογράμμισε, αλλά γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού έχουν πυξίδα τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης της χώρας μας.

Ο Ν. Παπαναστάσης απαρίθμησε αναλυτικά όλες τις περιπτώσεις εμπλοκής της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, τονίζοντας πως «όλα αυτά και πολλά άλλα είναι εμπλοκή σε πολέμους και αποστολές που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας», ενώ κατήγγειλε και τη συμφωνία των άλλων κομμάτων. Στηλίτευσε ακόμα την κυβέρνηση για το ότι ευτελίζει τους Ελληνες στρατιωτικούς, όταν υπονοεί ότι και οι ίδιοι επιζητούν την υπαγωγή στους στον στρατό των ΗΠΑ για μερικά δολάρια: «Οι Ελληνες στρατιωτικοί έχουν τιμή, αξιοπρέπεια και γνώση της αποστολής τους, και δεν έχουν τη λογική των μεγαλοεπιχειρηματιών, που πουλάνε ακόμα και την μάνα τους για τα κέρδη».

Παραπέρα, υπενθύμισε ότι ο περιλάλητος Στρατηγικός Διάλογος μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ολοκληρώθηκε από τη ΝΔ, ενώ η Συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις μετέτρεψε τη χώρα σε απέραντη ΝΑΤΟική βάση. Κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ, που ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ μπορεί να αποδώσει οφέλη σε πολλαπλά επίπεδα και κριτικάρει την κυβέρνηση για το ότι δεν στέλνει Ελληνες στρατιωτικούς στο σύνολο των αμερικανικών δυνάμεων, αλλά μόνο σε μερικές υπηρεσίες.

Ο Ν. Παπαναστάσης κατήγγειλε και το ΠΑΣΟΚ, που ψήφισε τα κατάπτυστα μνημόνια, επικεντρώνοντας την «κριτική» του στο αν αυτές οι συμφωνίες ήταν πρωτοβουλία των ΗΠΑ ή της Ελλάδας, αλλά και την Ελληνική Λύση, που δηλώνει ότι δεν έχει αντίρρηση να συμμετάσχει η χώρα σε «καλές αποστολές», απλά όχι σε πολέμους, όπως στην Ουκρανία, παραβιάζοντας κάθε είδους λογική.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει τις συμφωνίες και θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για να μη στέλνεται κανένας Ελληνας στρατιωτικός εκτός συνόρων, να μην υπάρχει καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε αποστολές εκτός συνόρων, να γίνει αποδέσμευση τώρα από τις λυκοσυμμαχίες ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Τα μνημόνια τα ψήφισαν τελικά στη χτεσινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ οι υπόλοιποι τα καταψήφισαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ