Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Γερμανία προετοιμάζει «συμφωνία ασφαλείας» με την Ουκρανία

Και συζητάει με Βρετανία και Γαλλία για «κυκλική ανταλλαγή» πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για το Κίεβο

Από συνάντηση του Β. Ζελένσκι με τον Γερμανό καγκελάριο τον περασμένο Μάη

Copyright 2023 The Associated

Από συνάντηση του Β. Ζελένσκι με τον Γερμανό καγκελάριο τον περασμένο Μάη
Η Γερμανία θα συνάψει σύντομα μια «συμφωνία ασφαλείας» με την Ουκρανία, ανακοίνωσε ο καγκελάριος, Ολ. Σολτς, σε μια περίοδο κατά την οποία τα κράτη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ προωθούν σχέδια για μακροπρόθεσμη στρατιωτική, πολιτική, οικονομική στήριξη του Κιέβου και προετοιμάζονται για πολύχρονη γεωπολιτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία για τον συσχετισμό δυνάμεων σε Ανατολική Ευρώπη, Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη συμφωνία «ασφαλείας» έχει υπογράψει ήδη με το Κίεβο η Βρετανία, ενώ η Γαλλία την έχει προαναγγείλει. Παράλληλα, η Πολωνία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι προσχώρησε στη δήλωση του G7 που είχε διατυπωθεί στο Βίλνιους τον Ιούλη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, για μακροπρόθεσμες «ρυθμίσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία, κυρίως με «βοήθεια» στο Κίεβο προκειμένου να αποκτήσει σύγχρονες στρατιωτικές δυνατότητες. Από τον Νοέμβρη του 2023, περισσότερες από 30 χώρες έχουν προσχωρήσει στην πρωτοβουλία του G7, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

«Εχω την αίσθηση ότι είμαστε κοντά στην τελική διαπραγμάτευση για μια εταιρική σχέση ασφάλειας», δήλωσε ο Σολτς και απηύθυνε έκκληση προς τους «Ευρωπαίους εταίρους» να προσφέρουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

«Το κοινό μήνυμά μας προς τη Ρωσία θα πρέπει να είναι ότι θα στηρίξουμε την Ουκρανία, η οποία παλεύει για την ύπαρξή της και τη διατήρηση της κυριαρχίας της, για όσο χρειαστεί. Τα κράτη - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ πρέπει να ενώσουμε τώρα τις δυνάμεις μας», τόνισε, καθώς η Γερμανία έχει προσφέρει τη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, μετά τις ΗΠΑ.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην «Zeit», ο Σολτς επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την Αμυνά της και είχε εκφράσει εκ νέου δυσαρέσκεια επειδή ακόμη και ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη δεν έχουν προβλέψει για φέτος επαρκή βοήθεια για το Κίεβο, ενώ η Γερμανία κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι τα άλλα μέλη της ΕΕ.

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός καγκελάριος θεωρεί και ότι τα κράτη - μέλη της ΕΕ θα δεσμευτούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης βδομάδας (1η Φλεβάρη) για το πακέτο μακροοικονομικής βοήθειας, ύψους 50 δισ. ευρώ, ως το 2027 προς την Ουκρανία, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε προχτές βράδυ με τον Σλοβάκο πρωθυπουργό, Ρ. Φίτσο, στο Βερολίνο.

Από την πλευρά του, ο Φίτσο επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί στη Σλοβακία ο κόμβος επισκευής γερμανικών όπλων που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, ενώ συμφώνησε με τον Σολτς για την ανάγκη η ΕΕ να αποφασίσει σύντομα για περαιτέρω οικονομική βοήθεια προς το Κίεβο. Δήλωσε μάλιστα πεπεισμένος ότι θα επιτευχθεί σχετική συμφωνία στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, παρά τις αντιδράσεις της Ουγγαρίας.

Οπως μετέδωσε το «Bloomberg», επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, «η Βουδαπέστη είπε ότι δεν θα σταθεί εμπόδιο σε μια συναίνεση στη συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ την Τετάρτη», για το πακέτο των 50 δισ. ευρώ.

Στο μεταξύ, ο Φίτσο απέρριψε τις επικρίσεις ότι η Σλοβακία δεν παρέχει επαρκή στήριξη στην Ουκρανία. «Υποστηρίζουμε τόσο την οικονομική βοήθεια της ΕΕ όσο και τη δέσμευση στις ενταξιακές συνομιλίες με το Κίεβο, παρότι η Ουκρανία δεν έχει σημειώσει ακόμη μεγάλη πρόοδο με τις μεταρρυθμίσεις της (...) Η χώρα πρέπει να πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης. Μια χώρα απροετοίμαστη μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα παρά οφέλη για την ΕΕ», δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι, ως γείτονας της Ουκρανίας, η Σλοβακία «βλέπει κάποια πράγματα διαφορετικά».

Πάντως, η Σλοβακία δεν συμφωνεί να ενταχθεί η Ουκρανία στο ΝΑΤΟ ή να της δοθεί περισσότερη στρατιωτική βοήθεια. Κατά τη συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο επανέλαβε ότι η διένεξη με τη Ρωσία δεν μπορεί να λυθεί με στρατιωτικά μέσα και δεν αναμένει κάποια σημαντική αλλαγή εντός του 2024.

Νωρίτερα ο Φίτσο είχε επισκεφτεί την Ουκρανία, όπου οι συνομιλίες αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό την Ενέργεια. Σύμφωνα με όσα είπε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, η Ουκρανία είναι ανοιχτή στο να επιτρέψει τη διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου και μετά το 2024, που λήγει η τρέχουσα συμφωνία, κάτι που διέψευσε στη συνέχεια το Κίεβο.

Τα εργοστάσια στη Σλοβακία, αλλά και στην Αυστρία και την Ιταλία θα επωφεληθούν από αυτό, σημείωσε ο Φίτσο, προσθέτοντας ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας θα οριστικοποιηθούν σύντομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με το γραφείο του, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Ντ. Σμιγκάλ, είπε στον Σλοβάκο ομόλογό του ότι το Κίεβο δεν έχει καμία πρόθεση να ανανεώσει τη σύμβαση για τη διαμετακόμιση του ρωσικού φυσικού αερίου.

Η Γερμανία εξετάζει «κυκλική ανταλλαγή» για τους πυραύλους «Taurus»

Η Γερμανία εξετάζει το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στην αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία μέσω της «κυκλικής ανταλλαγής».

Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων (dpa), υπάρχουν σκέψεις για την προμήθεια των γερμανικών πυραύλων «Taurus» σε εταίρους του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία και η Γαλλία, και αυτές οι χώρες να εξαγάγουν δικούς τους πυραύλους στην Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι το Παρίσι και το Λονδίνο προμηθεύουν ήδη το Κίεβο με γαλλο-βρετανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς «Storm Shadow» (SCALP-EG).

Η εφημερίδα «Handelsblatt» ανέφερε, επικαλούμενη διπλωμάτες και κυβερνητικούς αξιωματούχους, ότι η Βρετανία έχει ήδη προσφερθεί να προμηθεύσει στην Ουκρανία επιπλέον πυραύλους Κρουζ «Storm Shadow» και σε αντάλλαγμα να λάβει «Taurus». Οι ίδιες πηγές μάλιστα αναφέρουν ότι η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να προσφέρει στην Ουκρανία περισσότερους πυραύλους από όσους θα παραλάβει από τη Γερμανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Spiegel», η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε μια τέτοια «κυκλική ανταλλαγή» και βρίσκεται σε συζητήσεις με το Λονδίνο.

Η Ουκρανία ζήτησε επίσημα από τη γερμανική κυβέρνηση πυραύλους «Taurus» τον Μάη του περασμένου έτους. Οι πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς μπορούν να χτυπήσουν στόχους έως και 500 χλμ. μακριά με μεγάλη ακρίβεια. Εχουν έτσι μεγαλύτερο βεληνεκές και θεωρούνται πιο ακριβείς από τους «Storm Shadow».

Προς το παρόν το Βερολίνο αρνείται να τους παραδώσει στο Κίεβο, γιατί θέλει να αποφύγει χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος με γερμανικά όπλα. Να σημειωθεί ότι η Μόσχα απέχει κάτι λίγο λιγότερο από 500 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.

Αντιπαράθεση για τη συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού με τους Ουκρανούς αιχμαλώτους

Συνεχίζεται στο μεταξύ η αντιπαράθεση μεταξύ Μόσχας και Κιέβου σχετικά με τη συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους «Ιλιούσιν Il-76» που μετέφερε 65 Ουκρανούς αιχμαλώτους και 9 Ρώσους.

Η Ρωσική Ανακριτική Επιτροπή ανακοίνωσε χτες ότι σύμφωνα με το «προκαταρκτικό» πόρισμα των ερευνητών της το αεροσκάφος, που συνετρίβη προχτές στην παραμεθόρια περιφέρεια Μπέλγκοροντ, χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους - αέρος, που εκτοξεύθηκε από την Ουκρανία.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Μόσχα το μεταγωγικό αεροσκάφος μετέφερε Ουκρανούς αιχμαλώτους πολέμου που επρόκειτο να ανταλλαχθούν.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, από την πλευρά του, ζήτησε να διενεργηθεί διεθνής έρευνα για τη συντριβή του ρωσικού μεταγωγικού αεροσκάφους.

«Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι παίζουν με τις ζωές των Ουκρανών αιχμαλώτων, τα συναισθήματα των δικών τους και της κοινωνίας μας», υποστήριξε στο διάγγελμά του, χωρίς να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει πως στο μεταγωγικό επέβαιναν Ουκρανοί στρατιωτικοί.

Ο επικεφαλής της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας, Μ. Ολεστσουκ, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι «θέλει να μειώσει τη διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα μας», προσθέτοντας πως «η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμύνεται και να καταστρέφει τα μέσα των αεροπορικών επιθέσεων του εχθρού» και διαμηνύοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «θα συνεχίσουν να πλήττουν τον εχθρό όπου κι αν βρίσκεται».

Η ρωσική περιφέρεια Μπέλγκοροντ γίνεται πλέον καθημερινά στόχος ουκρανικών επιθέσεων, με πυροβολικό, πυραύλους και drones.

Από την πλευρά της, η ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών ανέφερε ότι «δεν διαθέτει αξιόπιστες πληροφορίες» για τους επιβάτες του «Ιλιούσιν», παραδεχόμενη πως προβλεπόταν ανταλλαγή αιχμαλώτων, η οποία τελικά δεν έγινε.

Ο δε επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ουκρανίας, Ντμ. Λούμπινετς, δήλωσε ότι ο κατάλογος των Ουκρανών αιχμαλώτων που φέρεται να επέβαιναν στο αεροσκάφος που συνετρίβη, ο οποίος κοινοποιήθηκε στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ανθρώπους που έχουν ήδη επιστρέψει στην Ουκρανία σε προηγούμενες ανταλλαγές αιχμαλώτων.

Νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι το Κίεβο γνώριζε πως οι αιχμάλωτοι θα μεταφέρονταν αεροπορικώς στο Μπέλγκοροντ και από εκεί στο σημείο του ραντεβού, όπου θα γινόταν η ανταλλαγή. Η ουκρανική Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών αντιθέτως ισχυρίστηκε πως η Μόσχα «δεν είχε ενημερώσει για τον αριθμό των οχημάτων, τη διαδρομή και τον τρόπο μεταφοράς των αιχμαλώτων», και τους έθεσε εσκεμμένα «σε κίνδυνο».

Ο ρωσικός στρατός, από την άλλη, ανέφερε ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις εκτόξευσαν «δύο πυραύλους» χρησιμοποιώντας «σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας» για να καταρρίψουν το «Ιλιούσιν» και κατόπιν «να κατηγορήσουν τη Ρωσία».

Χτες ρωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ανασύρθηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά του μεταγωγικού αεροσκάφους.

Στο μεταξύ, μετά από αίτημα της Μόσχας, χτες βράδυ είχε προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το συμβάν.

Τον θύλακα Καλίνινγκραντ επισκέφτηκε ο Πούτιν

Τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ στη Βαλτική Θάλασσα, μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας, επισκέφτηκε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Η επίσκεψη «δεν έχει σκοπό να στείλει μήνυμα στο ΝΑΤΟ», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ωστόσο «μιλιταριστικές δηλώσεις από τις χώρες της Βαλτικής» έδειξαν ότι υπάρχει κίνδυνος για το Καλίνινγκραντ.

Ο Πούτιν επισκέφτηκε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο του Καλίνινγκραντ και συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη, ενώ εγκαινίασε εργοστάσιο παραγωγής ηλιακών μπαταριών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, πυρκαγιά ξέσπασε την Τετάρτη σε μεγάλο διυλιστήριο στην πόλη Τουάψε της νότιας Ρωσίας, που βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα. Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρθηκε επίθεση της Ουκρανίας με drones.

Το ουγγρικό κοινοβούλιο δεν βιάζεται να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας

«Δεν υπάρχει βιασύνη» για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε χτες ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ουγγαρίας, σχεδόν δυο χρόνια μετά την αίτηση της Στοκχόλμης και ενώ η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα - μέλος που δεν την έχει επικυρώσει.

Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την ένταξη της Σουηδίας την Τρίτη, ενώ χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ολοκληρώνοντας τη σχετική διαδικασία για την Αγκυρα.

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας δεν συνεδριάζει αυτήν την περίοδο και το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα σκοπεύει να ζητήσει τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης προκειμένου να επικυρωθεί η προσχώρηση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ούγγρου ομολόγου του, Β. Ορμπαν, και πρότεινε συνάντηση στις Βρυξέλλες την επόμενη βδομάδα με αφορμή και τη Σύνοδο Κορυφής. «Ενας πιο εντατικός διάλογος μεταξύ των χωρών μας θα ήταν επωφελής», τόνισε ο Σουηδός πρωθυπουργός στην επιστολή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ