Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Νέες βάρβαρες επιθέσεις από τον κατοχικό ισραηλινό στρατό

Σε λιγότερο από το 20% της Λωρίδας της Γάζας έχουν εγκλωβιστεί 1,5 εκατομμύριο εκτοπισμένοι

Copyright 2024 The Associated

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται επί 111 μέρες οι δολοφονικές επιθέσεις του ισραηλινού κατοχικού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας διαρκώς τον αριθμό των νεκρών και των τραυματισμένων Παλαιστινίων και οξύνοντας διαρκώς το δράμα που βιώνουν σχεδόν 1,9 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άμαχοι.

Μόνο στο τελευταίο 24ωρο, οι ισραηλινές επιθέσεις σκότωσαν 200 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν άλλους 370, όπως ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Την ίδια ώρα, χαρακτηριστική είναι η χτεσινή ανακοίνωση της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ), ότι λιγότερο από το 20% του παλαιστινιακού θύλακα, περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο, αποτελεί καταφύγιο για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους...

Οι εγκληματικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εστιάζουν στη νότια Γάζα, χωρίς ωστόσο να σταματούν και στον υπόλοιπο παλαιστινιακό θύλακα.

Ετσι χτες, στη βόρεια Γάζα, τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και 120 τραυματίστηκαν στην πόλη της Γάζας, ενώ περίμεναν στην ουρά για να πάρουν μέρος της ελάχιστης ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει σε μία σχεδόν κατεστραμμένη περιοχή.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, Ασραφ αλ Κούντρα, κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό πως διέπραξε ακόμη ένα έγκλημα, κάνοντας «μία νέα σφαγή κατά χιλιάδων πεινασμένων ανθρώπων που περίμεναν για βοήθεια» στην περιοχή Κουβέιτ της πόλης της Γάζας. Ο ίδιος εξέφρασε ανησυχία για αύξηση του αριθμού των νεκρών.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται το βάρβαρο σφυροκόπημα στη νότια Γάζα, με επίκεντρο την πόλη Χαν Γιούνις.

Αρματα μάχης του ισραηλινού στρατού για ένα ακόμη 24ωρο συνέχισαν τα μπλόκα πέριξ των νοσοκομείων Αμάλ και Νάσερ της Χαν Γιούνις, εμποδίζοντας χιλιάδες ασθενείς και προσωπικό να μπουν ή να βγουν από αυτά. Το τρίτο νοσοκομείο της πόλης, Αλ Χαΐρ, εκκενώθηκε προχτές βράδυ με τον στρατό να διώχνει από αυτό το προσωπικό και εκατοντάδες ασθενείς και τραυματίες.

Στην ίδια πόλη, σε 13 αυξήθηκαν οι νεκροί και 75 οι τραυματίες από τον προχτεσινό βομβαρδισμό κτιρίου εκπαίδευσης του οργανισμού αρωγής του ΟΗΕ, UNRWA. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως το κέντρο χτυπήθηκε τουλάχιστον δύο φορές από ισραηλινά άρματα μάχης, αλλά ο ισραηλινός στρατός κατά τη γνωστή τακτική του... αρνείται κάθε ευθύνη επιρρίπτοντάς την στη... Χαμάς!

Χτες μάλιστα, ο κατοχικός στρατός απαίτησε έως τις 17.00 το απόγευμα από τους εκατοντάδες αμάχους να εγκαταλείψουν το κτίριο της UNRWA που είχε χτυπήσει την Τετάρτη. Οι εγκλωβισμένοι άμαχοι δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το πού θα μπορούσαν να αναζητήσουν ένα προσωρινό, ασφαλές καταφύγιο...

Σκότωσαν εν ψυχρώ άμαχο με λευκή σημαία...

Την Τετάρτη κυκλοφόρησε βίντεο από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο ITV, ο Παλαιστίνιος κάμεραμαν του οποίου βιντεοσκόπησε την εν ψυχρώ δολοφονία ενός Παλαιστίνιου που κρατούσε ψηλά στα χέρια μία λευκή σημαία και την ταυτότητά του, έχοντας στο πλάι του μερικούς άλλους, με στόχο να πάνε σε κέντρο διανομής τροφίμων στο αλ Μαουάσι της Γάζας για να εξασφαλίσουν λίγο αλεύρι για ψωμί.

Ο άνδρας πυροβολήθηκε θανάσιμα μπροστά στα κατάπληκτα μάτια όλων από παρακείμενο Ισραηλινό στρατιώτη, βάφοντας το λευκό πανί με το αίμα του...

Το βίντεο κλήθηκε το βράδυ της 24ης Ιανουαρίου να σχολιάσει στη Βουλή των Κοινοτήτων ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρ. Σούνακ από τον βουλευτή του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Στέφεν Φλιν, που τον κάλεσε να απαντήσει εάν επρόκειτο ή όχι για έγκλημα πολέμου. Τι είπε ο Σούνακ; «Θα πρέπει να γίνεται σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και οι πολίτες να προστατεύονται»...

Στο μεταξύ η Παλαιστινιακή Αρχή Ποιότητας Περιβάλλοντος ανακοίνωσε χτες πως τα 2/3 των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν από ασθένειες που μεταφέρονται με μολυσμένο νερό λόγω της καταστροφής στο δίκτυο ύδρευσης και το σταμάτημα της λειτουργίας σταθμών αφαλάτωσης θαλασσινού νερού. Επισήμανε έτσι πως χιλιάδες άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με «χολέρα, χρόνια διάρροια, εντερικές ασθένειες». Πρόσθεσε πως οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί κατέστρεψαν τα συστήματα αποχετευτικών δικτύων με συνέπεια λύματα στο έδαφος και την πρόκληση υγειονομικής και περιβαλλοντικής καταστροφής.

1,5 εκατομμύριο εγκλωβισμένοι μόλις σε 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε χτες ότι λιγότερο από το 20% του παλαιστινιακού θύλακα, περίπου 60 τετραγωνικά χιλιόμετρα στον νότο, αποτελεί καταφύγιο για 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους.

Προειδοποίησε ότι «η δραματική κλιμάκωση των συγκρούσεων απειλεί την επιβίωσή τους», προσθέτοντας: «Κάθε νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας είναι υπερπλήρες και αντιμετωπίζει ελλείψεις σε ιατρικά εφόδια, καύσιμα, τρόφιμα και νερό. Πολλά φιλοξενούν χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες. Και τώρα δύο ακόμη εγκαταστάσεις (στη Χαν Γιούνις) κινδυνεύουν να χαθούν λόγω των συγκρούσεων. Οι συσσωρευμένες επιπτώσεις στο σύστημα Υγείας είναι καταστροφικές και πρέπει να ληφθεί άμεση δράση».

Ο Τόμας Γουάιτ, διευθυντής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Γάζα (UNRWA), επέκρινε και αυτός τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ σε περιοχές νοσοκομείων και γειτονιές που είναι γεμάτες ευάλωτους αμάχους.

«Οι σφοδρές συγκρούσεις κοντά στα εναπομείναντα νοσοκομεία στη Χαν Γιούνις, περιλαμβανομένων των Νάσερ και αλ Αμάλ, έχουν ουσιαστικά οδηγήσει στην περικύκλωση των εγκαταστάσεων, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους, τους ασθενείς και τους εκτοπισμένους που είναι παγιδευμένοι μέσα», τόνισε σε ανακοίνωσή του. «Το νοσοκομείο αλ Χαΐρ έκλεισε αφού οι ασθενείς, ανάμεσά τους και γυναίκες που είχαν μόλις υποβληθεί σε καισαρική, απομακρύνθηκαν στη μέση της νύκτας», πρόσθεσε.

Στη βόρεια Γάζα κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τους έχουν σχεδόν τελειώσει τα τρόφιμα, κυρίως το αλεύρι, και αλέθουν τροφή για ζώα για να φάνε.

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε χτες ότι έχει σκοτώσει περισσότερους από 9.000 μαχητές της Χαμάς και έχει χάσει 220 στρατιώτες κατά τους 3,5 μήνες που διαρκεί ο πόλεμος.

Ισραηλινά μπλόκα στην ανθρωπιστική βοήθεια

Στο μεταξύ, χτες, για δεύτερο 24ωρο, μία μικρή ομάδα Ισραηλινών «διαδηλωτών» διαδήλωσε στο μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, ζητώντας να σταματήσει η διέλευση των φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, θέτοντας ως όρο την απελευθέρωση των ομήρων.

Η «κινητοποίηση» αξιοποιείται στην πραγματικότητα σαν επιπρόσθετο πρόσχημα από την ισραηλινή κυβέρνηση για περαιτέρω συρρίκνωση του αριθμού των φορτηγών με βοήθεια που περνούν με το σταγονόμετρο στη Γάζα.

Το μεθοριακό πέρασμα Κερέμ Σαλόμ ο στρατός το ελέγχει ασφυκτικά εδώ και πολλές βδομάδες, παρεμποδίζοντας και καθυστερώντας τη διέλευση φορτηγών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια από το πέρασμα, προκειμένου να μεγεθύνουν στο έπακρο τις επιπτώσεις του πολέμου στον παλαιστινιακό λαό.

Χιλιάδες συλλήψεις, «εξαφανίσεις» και βασανιστήρια

Το γραφείο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ προ ολίγων ημερών κατήγγειλε τις οικτρές συνθήκες κράτησης χιλιάδων Παλαιστινίων από τη Λωρίδα της Γάζας που έχουν συλληφθεί από το Ισραήλ και οδηγηθεί σε κρατητήρια ή στρατόπεδα συγκέντρωσης, δίχως να έχουν την παραμικρή επικοινωνία με δικηγόρους ή τις οικογένειές τους.

Τόνισε πως κρατούνται σε «εφιαλτικές» συνθήκες, πολλές φορές σχεδόν γυμνοί σε ανοικτούς χώρους, ενώ επικρατεί κρύο, φορώντας μόνο πάνες μίας χρήσης. Αναγκάζουν άνδρες και αγόρια να γδυθούν δημοσίως για να βεβαιωθούν τάχα πως δεν κρύβουν εκρηκτικό μηχανισμό ή όπλα.

Η Παλαιστινιακή Επιτροπή Κρατουμένων και η ΜΚΟ Addameer έχουν επίσης καταγγείλει το Ισραήλ πως αποκρύπτει την τύχη των συλληφθέντων από τη Γάζα και δεν αποκαλύπτει ούτε καν τον αριθμό τους. Εμποδίζει επίσης τους δικηγόρους και τους αξιωματούχους του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού να τους επισκεφθούν.

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού, Χισάμ Μχάνα, δήλωσε στην εφημερίδα «New York Times» στις 23/1 πως ο οργανισμός ερευνά πάνω από 4.000 περιπτώσεις Παλαιστινίων από τη Γάζα που συνελήφθησαν και έκτοτε «εξαφανίστηκαν». Οι μισοί εκτιμάται πως είναι αιχμάλωτοι του ισραηλινού στρατού και όσοι αφέθηκαν ελεύθεροι (εκ των οποίων πολλοί ήταν ξυπόλυτοι φορώντας μία πάνα) κατήγγειλαν εφιαλτικά σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια.

Ισοπέδωση εκατοντάδων κτιρίων για τις «νεκρές ζώνες»

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωπος του ισραηλινού κατοχικού στρατού ανακοίνωσε πως η επίλεκτη ταξιαρχία ειδικών δυνάμεων Egoz έστησε επιχειρησιακό κέντρο «στην καρδιά της πόλης Χαν Γιούνις», στο πλαίσιο της κλιμακούμενης επίθεσης κατά των Παλαιστίνιων μαχητών στη νότια Γάζα.

Με αφορμή τις παράλληλες εντατικές επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη βόρεια Γάζα για δημιουργία «αποστρατιωτικοποιημένης», «νεκρής» ζώνης, ο Μουσταφά Μπαργούτι, γενικός γραμματέας του κόμματος «Παλαιστινιακή Εθνική Πρωτοβουλία», μιλώντας στο «Al Jazeera», δήλωσε πως ο κατοχικός στρατός ισοπεδώνει εκατοντάδες κτίρια κοντά στον φράκτη που χωρίζει τη Λωρίδα της Γάζας από το νότιο Ισραήλ για να φτιάξει «νεκρή ζώνη», με στόχο ουσιαστικά τη μείωση της έκτασης της Γάζας.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο μιας τέτοιας επιχείρησης του κατοχικού στρατού, αντιαρματική ρουκέτα που έριξαν μαχητές της Χαμάς σε δύο κτίρια που είχαν παγιδευτεί με εκρηκτικά από Ισραηλινούς στρατιώτες, οδήγησε στην ανατίναξή τους, σκοτώνοντας 21 στρατιώτες του κατοχικού στρατού.

Προχωρούν τα σχέδια επανεποικισμού της Γάζας

Την ώρα που ο κατοχικός στρατός εντείνει τις εργασίες δημιουργίας «νεκρής» ζώνης πλάτους χιλιομέτρων εντός της Γάζας, στα σύνορα με το νότιο Ισραήλ, χιλιάδες Εβραίοι έποικοι με την υποστήριξη Ισραηλινών υπουργών κάνουν σχέδια επιστροφής των εβραϊκών εποικισμών στη Λωρίδα της Γάζας, στα κατεχόμενα εδάφη από τα οποία έφυγαν το 2005 με απόφαση της τότε ισραηλινής κυβέρνησης.

Σε αυτό το πλαίσιο κινείται η συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Ιερουσαλήμ και αναμένεται συμμετοχή 3.000 ατόμων.

Δύο υπουργοί του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Μίκι Ζοχάρ και ο υπουργός Τουρισμού Χαΐμ Κατς, είναι μεταξύ των ομιλητών, όπως και οι υπουργοί του συγκυβερνώντος ακροδεξιού «Θρησκευτικού Σιωνισμού», Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπετσαλέλ Σμότριτς και δεκάδες βουλευτές.

Οπως έγινε γνωστό χτες, η συνδιάσκεψη διοργανώνεται από το «Περιφερειακό Συμβούλιο Σαμάρειας» και τον επικεφαλής του, Γιόσι Νταγκάν, και την πρόεδρο του Κινήματος εποίκων Ναχάλα, Ντανιέλα Βάις.

Οι διοργανωτές με δηλώσεις τους έχουν μάλιστα ήδη προσδιορίσει πού θα φτιαχτούν οι πρώτοι εποικισμοί στη βόρεια Γάζα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ