Ενώ σήμερα αναμένεται στη Χάγη η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ
Copyright 2024 The Associated |
Σήμερα αναμένεται η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου του ΟΗΕ για την προσφυγή της Νότιας Αφρικής |
Ο Μπερνς αναμένεται να έχει νέες συναντήσεις με τους επικεφαλής των ισραηλινών και αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Νταβίντ Μπαρνέα και Αμπάς Καμέλ αντίστοιχα, καθώς και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι. Για το ίδιο θέμα μετέβη πριν λίγες μέρες σε Κάιρο και Κατάρ ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή, Μπρετ ΜακΓκερκ.
Ο Αλ Θάνι, συναντώντας χτες στην Ντόχα τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα και να αποτραπεί περαιτέρω επέκτασή του, ώστε να ενισχυθούν «η ασφάλεια και η σταθερότητα» σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Πηγές που επικαλείται η ισραηλινή εφημερίδα «Haaretz» αναφέρουν ότι έχει επιτευχθεί «βασική κατανόηση» στα περισσότερα σημεία μιας συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με στόχο μια εκεχειρία 35 ημερών, στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν ανταλλαγές ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, αλλά και αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.
Νωρίτερα ο Ταχίρ Νούνου, ανώτερο στέλεχος της Χαμάς, υπερασπίστηκε το Κατάρ έναντι των πρόσφατων δηλώσεων που έκανε εναντίον του ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπετσαλέλ Σμότριτς, ο οποίος είχε πει ότι το εμιράτο δεν είναι «δίκαιος συνομιλητής» στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων. Με ανακοίνωσή του ο Νούνου αποδοκιμάζει τις δηλώσεις που «στοχοποιούν το αδελφό κράτος του Κατάρ», προσθέτοντας ότι αυτό παίζει «ενεργό πολιτικό ρόλο για να σταματήσει η επίθεση κατά του λαού μας και να προωθηθεί ο φάκελος ανταλλαγής κρατουμένων».
Το ίδιο διάστημα η Παλαιστινιακή Αρχή εντείνει τις διαπραγματεύσεις με τη Νορβηγία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να εξασφαλίσει δάνειο που θα καλύψει προσωρινά τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, καθώς εδώ και 3,5 μήνες το Ισραήλ παρακρατεί παράνομα τους φόρους που συλλέγει για λογαριασμό των Παλαιστινίων και οι οποίοι πλέον εκτιμάται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 275 εκατ. σέκελ (περίπου 75 εκατ. δολάρια).
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα Παρασκευή η απόφαση που θα ανακοινώσει το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ, μετά την πρόσφατη προσφυγή της Νότιας Αφρικής έναντι του Ισραήλ, κατηγορώντας το για εγκλήματα πολέμου κατά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας και απαιτώντας τον τερματισμό των ισραηλινών επιθέσεων.
Η ανακοίνωση των 17 δικαστών του Δικαστηρίου της Χάγης προγραμματίστηκε για τις 12 το μεσημέρι (ώρα Γκρίνουιτς).
Το Δικαστήριο δεν θα αποφανθεί σήμερα αν είναι γενοκτονία τα όσα διαπράττει ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά αν θα πρέπει να κηρυχθεί εκεχειρία ώστε να επιτραπεί η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Ωστόσο, ακόμα κι αν το Δικαστήριο βγάλει μια τέτοια απόφαση, αυτή δεν θα έχει πρακτικό αντίτιμο πέρα από τη συμβολική πολιτική σημασία, καθώς δεν υπάρχει μηχανισμός εφαρμογής τέτοιων μέτρων.
Παρούσα στο δικαστήριο θα είναι μεταξύ άλλων και η Νοτιοαφρικανή υπουργός Εξωτερικών Ναλέντι Πάντορ.
Στην Ιερουσαλήμ ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ Ισραέλ Κατς συνάντησε τον Ιταλό ομόλογό του, Αντόνιο Ταγιάνι και ζήτησε τη βοήθεια της Ρώμης στην εξεύρεση διπλωματικής λύσης που θα απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα βόρεια σύνορα του Ισραήλ. Οπως δήλωσε, «ζήτησα την παρέμβαση» του Ταγιάνι «απέναντι στη λιβανέζικη κυβέρνηση, ώστε να διώξει τη Χεζμπολάχ από τον νότιο Λίβανο, διαφορετικά ο Λίβανος θα υποστεί καταστροφικό χτύπημα και δεν θα μπορέσει να επανέλθει μετά απ' αυτό».
Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, Κατς και Ταγιάνι συμφώνησαν να συνεργαστούν για την επανέναρξη πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών, που σταμάτησαν μετά την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτώβρη.
Ο Ταγιάνι από την πλευρά του προτίμησε να δηλώσει ότι οι δυο τους συμφώνησαν «να ενισχύσουν κοινές ανθρωπιστικές πρωτοβουλίες» και ότι η Ρώμη είναι έτοιμη να παράσχει νοσοκομειακή περίθαλψη σε 100 παιδιά από τη Γάζα.