Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
Σκληρά παζάρια για εκεχειρία, ομήρους και «επόμενη μέρα»

Από τη νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ

Copyright 2024 The Associated

Από τη νέα επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ισραήλ
Παράλληλα με την κλιμάκωση του μακελειού στη Λωρίδα της Γάζας, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται τα διπλωματικά παζάρια γύρω από τον πόλεμο, για μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων που θα συνοδεύεται από εκεχειρία, αλλά και για την «επόμενη μέρα» στο Παλαιστινιακό και ευρύτερα στη Μέση Ανατολή, εν μέσω σφοδρών ανταγωνισμών και επικίνδυνης ανάφλεξης σε όλα τα πεδία συγκρούσεων.

Η ολοκλήρωση της πέμπτης (από τον περασμένο Οκτώβρη) περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν σε Ισραήλ, Δυτική Οχθη, Αίγυπτο, Κατάρ και Σαουδική Αραβία δεν συνοδεύτηκε από κάποια άμεση εξέλιξη σε ό,τι αφορά τα παζάρια για ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, με παράλληλη εκεχειρία.

Με τις «πλάτες» των ΗΠΑ, που συνεχίζουν την πολύμορφη οικονομική, πολιτική και στρατιωτική στήριξη του Ισραήλ - παρά τους «αστερίσκους» που βάζουν προσχηματικά, με γνώμονα τα συνολικότερα συμφέροντά τους στη Μέση Ανατολή - ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν επέμεινε στην κλιμάκωση των επιθέσεων στη Γάζα μέχρι την «απόλυτη νίκη». Απέρριψε ως «τρελές» τις αντιπροτάσεις της Χαμάς για εκεχειρία τριών φάσεων συνολικής διάρκειας 135 ημερών, με στόχο την απελευθέρωση Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων (ακόμα και ισοβιτών, όπως ο δημοφιλής πολιτικός Μαρουάν Μπαργούτι), αλλά και συζητήσεις για «οριστικό» τερματισμό του πολέμου και την έναρξη ανοικοδόμησης σπιτιών, υποδομών και επιχειρήσεων στη Γάζα σε ορίζοντα τριών ετών.

Οι ΗΠΑ περιορίστηκαν ουσιαστικά στο να εκφράσουν «αντίθεση» στα σχέδια γενίκευσης της ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, καλώντας το Ισραήλ να παρουσιάσει πρώτα ένα ...«σοβαρό σχέδιο» για την απομάκρυνση των περίπου 1,5 εκατ. αμάχων που βρίσκονται εκεί...

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Πέμπτη ότι η διεξαγωγή της επίθεσης στη Γάζα «παράγινε» και πως ο ίδιος έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να αυξηθεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα - την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA)... «Δουλεύω άοκνα γι' αυτήν τη συμφωνία» (απελευθέρωσης ομήρων), είπε ο Μπάιντεν, χωρίς να πετύχει άμεσα το παραμικρό αποτέλεσμα.

Λίγες ώρες πριν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Βεντάντ Πατέλ, είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στοιχεία πως το Ισραήλ έχει κάποιο σοβαρό σχέδιο για να κλιμακώσει τις επιθέσεις στη Ράφα, λαμβάνοντας υπόψη τους 1,3 εκατ. εκτοπισμένους αμάχους, και πρόσθεσε πως αν γίνει αυτό, θα οδηγήσει «σε καταστροφή».

Στο φόντο αυτό, ο Μπλίνκεν επεσήμανε ξανά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μια μελλοντική συμφωνία ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ισραήλ, με στόχο την «ενσωμάτωση» του Ισραήλ στην ευρύτερη περιφέρεια. Από τη μεριά του Ριάντ, που συμμετέχει σε αυτά τα παζάρια, το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι δεν σκοπεύει να συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ αν δεν σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και αν δεν γίνουν μη αναστρέψιμα βήματα για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος «στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Διαβουλεύσεις σε Κάιρο και Ριάντ

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν την Πέμπτη σε συνάντησή τους στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Αιγύπτου, του Κατάρ, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Σαουδικής Αραβίας και ανώτερος Παλαιστίνιος διπλωμάτης.

Τόνισαν δηλαδή την ανάγκη για τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, επίτευξη άμεσης και πλήρους εκεχειρίας, εξασφάλιση προστασίας αμάχων σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, άρση όλων των εμποδίων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς στη Γάζα και υποστήριξη της UNRWA, τη χρηματοδότηση της οποίας ανέστειλαν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και άλλες 17 χώρες (με πρόσχημα τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι 12 από τους 30.000 υπαλλήλους της ήταν μέλη της Χαμάς και συμμετείχαν στις επιθέσεις της 7ης Οκτώβρη). Επιπλέον, όλοι ζήτησαν την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, «μη αναστρέψιμα βήματα» για λύση δύο κρατών και παλαιστινιακό κράτος «στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στο Κάιρο, το ίδιο διάστημα, οι αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησαν την Πέμπτη νέο γύρο έμμεσων διαπραγματεύσεων για εκεχειρία και ομήρους, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να απορρίπτει τις αντιπροτάσεις της Χαμάς και να ζητά από το Κατάρ να ασκήσει πίεση στη Χαμάς ώστε να βάλει «νερό στο κρασί» των αντιπροτάσεών της. Ρεπορτάζ της λιβανέζικης εφημερίδας «Al Akhbar» επικαλέστηκε Αιγύπτιους διπλωμάτες που προέβλεπαν ότι ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης θα κρατήσει τουλάχιστον 10 μέρες προτού επιτευχθεί παύση πυρός στο πρώτο στάδιο μιας συμφωνίας.

Παράλληλα, λίγα 24ωρα μετά τις επιθέσεις των ΗΠΑ το βράδυ της Τετάρτης στη Βαγδάτη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών Ιρακινών (ο ένας εκ των οποίων ήταν διοικητής της οργάνωσης Καταΐμπ Χεζμπολάχ), ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν ξεκίνησε επίσκεψη στη Βηρυτό.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ