Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ ετοιμάζει κλιμάκωση της σφαγής με γενικευμένη επίθεση στη Ράφα

Εντολή Νετανιάχου στον κατοχικό στρατό για «σχέδιο απομάκρυνσης των αμάχων» από την πόλη, στην οποία έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι

Copyright 2024 The Associated

Μετά από 126 μέρες δολοφονικών ισραηλινών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες έχουν ισοπεδώσει τον παλαιστινιακό θύλακα και έχουν σκοτώσει και τραυματίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, η ισραηλινή κυβέρνηση δρομολογεί το νέο μακελειό του Παλαιστινιακού λαού, προετοιμάζοντας γενικευμένη επίθεση κατά της νότιας πόλης Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπου έχουν καταφύγει πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένοι.

Συνολικά, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις ισραηλινές επιθέσεις πλησιάζουν τους 28.000 (την Παρασκευή έφθασαν τους 27.947), οι τραυματίες έφτασαν τους 67.459, ενώ οι αγνοούμενοι είναι πολλές χιλιάδες.

Την ίδια ώρα, πάνω από 1,7 εκατομμύρια είναι οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ (σε σύνολο περίπου 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας). Η μεγάλη πλειοψηφία τους έχει συγκεντρωθεί σε ένα πολύ μικρό κομμάτι γης στις νότιες πόλεις Χαν Γιούνις και Ράφα, οι οποίες βρίσκονται πλέον στο επίκεντρο των βάρβαρων ισραηλινών επιθέσεων.

Ηδη, μετά τις σφοδρές μάχες που ακόμα συνεχίζονται στη Χαν Γιούνις, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, ξεκαθάρισε σε διάγγελμά του ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στον στρατό να είναι έτοιμος ανά πάσα στιγμή για κλιμάκωση της επίθεσης και στη Ράφα.

Στο ίδιο πλαίσιο, την Παρασκευή, ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον στρατό να εκπονήσει σχέδιο για «απομάκρυνση των αμάχων» από τη Ράφα, η οποία είχε χαρακτηριστεί από το Ισραήλ «ασφαλής ζώνη».

Ο κατοχικός στρατός έχει ήδη εξαπολύσει μια σειρά από αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις με τανκς στην πόλη, η οποία προπολεμικά αριθμούσε 270.000 κατοίκους και τώρα έχει κατακλυστεί από περίπου 1,3 εκατομμύρια εκτοπισμένους αμάχους, φτάνοντας τα 1,5 εκατ. ανθρώπους, πολύ πάνω από το μισό όλων των κατοίκων της Γάζας...

Ανάμεσα στις φονικές ισραηλινές επιθέσεις, οι προσπάθειες επιβίωσης των ανθρώπων αυτών μέσα σε άθλιες συνθήκες είναι τιτάνιες, απέναντι στην πείνα, στη δίψα, στην έξαρση επιδημιών, στα τραύματα και τις ψυχολογικές διαταραχές...

Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία του ΟΗΕ, το 10% των παιδιών υποφέρει από υποσιτισμό στη νότια Γάζα, ποσοστό που ανεβαίνει στο 16,2% στο βόρειο τμήμα.

Ολοι οι δρόμοι στη νότια Γάζα, οι δημόσιοι χώροι, κάθε σπιθαμή γης είναι γεμάτοι από κόσμο, σκηνές, παραπήγματα. Επικρατεί το αδιαχώρητο σε τέτοιο βαθμό που δεν μπορούν καν να πλησιάσουν στα περισσότερα μέρη ασθενοφόρα. Η κατάσταση στους δρόμους γύρω από τους πρόχειρους καταυλισμούς στη νότια Γάζα είναι αποπνικτική, καθώς δεν υπάρχει απολύτως καμία υποδομή δικτύου αποχέτευσης ή ύδρευσης. Το νερό που αναλογεί καθημερινά στον κάθε άνθρωπο εκεί είναι λιγότερο από 1,5 λίτρο, το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να ξεδιψάσουν, να πλυθούν, να μαγειρέψουν...

Σε πλήρη εφαρμογή τα σχέδια εκτοπισμού του Παλαιστινιακού λαού

Τα σχέδια του Ισραήλ για γενικευμένη επίθεση στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, αντικειμενικά φέρνουν στο προσκήνιο τους πάγιους ισραηλινούς σχεδιασμούς για εκτοπισμό του Παλαιστινιακού λαού από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ παράλληλα ενισχύουν τους κινδύνους για μεγάλη ένταση ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Καθόλου τυχαία, παράλληλα με την κλιμάκωση των ισραηλινών επιθέσεων στη νότια Γάζα, υλοποιείται συστηματική ισοπέδωση πόλεων και χωριών στα σύνορα της Γάζας με το Ισραήλ, που κατοικούνταν ασφυκτικά έως και πριν από 4 μήνες.

Προβλέπεται να γίνουν «νεκρές», «αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες» ή νέα οικόπεδα για τη μετεγκατάσταση χιλιάδων Εβραίων εποίκων που καταστρώνουν σχέδια νέου εποικισμού της Γάζας.

Σχολιάζοντας αυτές τις επιχειρήσεις του κατοχικού στρατού, ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φ. Τουρκ, υπογράμμισε την περασμένη Πέμπτη ότι συνιστά έγκλημα πολέμου η προσπάθεια ισοπέδωσης περιοχών ώστε να μην είναι κατοικήσιμες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «πρόκειται κυρίως για κτίρια οικιστικής χρήσης και πανεπιστήμια σε ζώνες όπου δεν έγιναν ούτε γίνονται μάχες», ενώ κατέληξε ότι «αυτές οι καταστροφές φαίνεται πως έχουν στόχο ή αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η επιστροφή των αμάχων σε αυτές τις ζώνες».

Την ίδια ώρα, η κλιμάκωση των φονικών επιδρομών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σε πόλεις, χωριά και προσφυγικούς καταυλισμούς, οι αποκλεισμοί κατοικημένων περιοχών και καλλιεργειών, οι σχολαστικοί έλεγχοι μεταξύ φυλακίων ελέγχου του κατοχικού στρατού που καθιστούν «Γολγοθά» τις μετακινήσεις των Παλαιστινίων, το μπαράζ συλλήψεων από τις κατοχικές δυνάμεις και η υποβολή πολλών συλληφθέντων σε ανακρίσεις και σωματικά ή ψυχολογικά βασανιστήρια, εντείνουν πιέσεις για εκτοπισμό των Παλαιστινίων και προς την Ιορδανία.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ