Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Φλεβάρη 2024 - αριθ. φύλλου: 14438

ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ
Με ατζέντα - «φωτιά» ξεκινάει σήμερα στην Ουάσιγκτον ο Στρατηγικός Διάλογος

Επαφές και στο Λονδίνο για συμμετοχή στις επιχειρήσεις στην Ερυθρά


ΣΕΛ.  5
ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 28 ΦΛΕΒΑΡΗ ΓΙΑ ΜΙΣΘΟΥΣ - ΑΚΡΙΒΕΙΑ
Με νέες αποφάσεις δυναμώνει καθημερινά το μέτωπο της πανεργατικής απεργίας

Μάχη για ΣΣΕ σε χώρους δουλειάς | Απεργία χτες σε τηλεφωνικά κέντρα


ΣΕΛ.  12   -   13

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αιτήματα του δίκαιου αγώνα!

Από το Κάστρο μέχρι την Καρδίτσα, οι αγρότες επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ | Δ. Κουτσούμπας: Στα μπλόκα, στους δρόμους του αγώνα γίνεται η πραγματική αντιπολίτευση. Η νίκη θα είναι δική σας! | Συγκεντρώσεις σήμερα σε Καρδίτσα και Λάρισα, προετοιμασίες για αγωνιστική «κάθοδο» στην Αθήνα

RIZOSPASTIS


ΣΕΛ.  6   -   10

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον κουβά!

Το χτεσινό μεγαλειώδες συλλαλητήριο των φοιτητών, μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων, που πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας για το τι λέει η πλειοψηφία: Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απορρίπτεται και η κυβέρνηση πρέπει εδώ και τώρα να το αποσύρει!

Αλλωστε, τα αποκαλυπτήρια του νομοσχεδίου την περασμένη Τετάρτη επιβεβαίωσαν μέχρι κεραίας όσα καταγγέλλουν και διεκδικούν οι φοιτητές από την πρώτη ώρα που η κυβέρνηση φανέρωσε τις προθέσεις της: Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια συνιστά κλιμάκωση της ολομέτωπης επίθεσης που εξαπολύουν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας, υποβαθμίζοντας την αξία των πτυχίων, επιβάλλοντας νέους όρους εμπορευματοποίησης συνολικά της Εκπαίδευσης.

Οσους ελιγμούς κι αν επιχειρήσει η κυβέρνηση, όσα φτιασιδώματα κι αν κάνει στο νομοσχέδιο για να παραπλανήσει και να κάμψει τις μαζικές αντιδράσεις, η ετυμηγορία της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών δεν πρόκειται να αλλάξει: Η θέση του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι «στον κουβά» και ο αγώνας τους συνεχίζεται για να το στείλουν ακριβώς εκεί!

Από προχτές και ενόψει του χτεσινού συγκλονιστικού συλλαλητηρίου, τα κυβερνητικά στελέχη έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να πείσουν τους φοιτητές πως το νομοσχέδιο είναι «προς το συμφέρον των δημόσιων πανεπιστημίων», «δεν εμπορευματοποιεί την πανεπιστημιακή γνώση» και δεν έχουν λόγο να το απορρίπτουν και να το κοντράρουν, στις σχολές και στους δρόμους. Απέτυχε οικτρά! Και δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από τους χιλιάδες που διαδήλωσαν μαζικά στους δρόμους, αποφασίζοντας, αμέσως μετά, νέο γύρο κινητοποιήσεων.

Οι φοιτητές το ξέρουν καλά, ό,τι κι αν αραδιάζει η κυβέρνηση: Κριτήριο εισαγωγής στα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι η τσέπη του καθενός. Η λειτουργία τους δεν θα αναβαθμίσει τα δημόσια. Αντίθετα, θα βαθύνει την εμπορευματοποίηση σε όλη την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με επέκταση των επί πληρωμή σπουδών, με ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της σίτισης και στέγασης, με μεγαλύτερα βάρη για την εργατική - λαϊκή οικογένεια που προσπαθεί να στηρίξει τις σπουδές των παιδιών της.

Η αγορά της εμπορευματοποιημένης Εκπαίδευσης μεγαλώνει κι άλλο, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας, και θα διαθέτει επί πληρωμή τίτλους Εκπαίδευσης πολλαπλών ταχυτήτων, ώστε να αγοράζει ο καθένας ανάλογα με το πορτοφόλι του. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η πολυδιαφημισμένη «ενίσχυση των δημόσιων πανεπιστημίων» είναι ακριβώς η επέκταση των δυνατοτήτων τους να πουλούν εκπαιδευτικές και ερευνητικές υπηρεσίες και προϊόντα, να διαπλέκονται όλο και περισσότερο με τις επιχειρήσεις.

Και αυτά τη στιγμή που η αναλογία πανεπιστημιακών / φοιτητών χειροτερεύει ολοένα και περισσότερο, αφού οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις δεν αναπληρώνονται, λόγω «κόστους», οι φοιτητές στοιβάζονται σε διαδρόμους και παράθυρα, γιατί δεν χωρούν στις αίθουσες, οι εστίες είναι σε άθλιο χάλι και οι καινούργιες που θα φτιαχτούν - όταν φτιαχτούν - θα είναι με ΣΔΙΤ και επί πληρωμή, κ.ο.κ. Ολα για τις μπίζνες και τα κέρδη, σε βάρος των φοιτητών και των πραγματικών αναγκών τους.

Να γιατί η κυβέρνηση έχει απέναντι την πλειοψηφία τους, όση συναίνεση κι αν της προσφέρουν επί της ουσίας ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, που ...συζητούν τη γενίκευση των διδάκτρων και τους όρους λειτουργίας των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Οι φοιτητές, και μαζί τους όλος αυτός ο κόσμος που κατακλύζει πέντε βδομάδες τώρα τους δρόμους στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, έχουν δίκιο. Το άδικο είναι αυτό που υπηρετούν με την πολιτική τους η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα, η Παιδεία - εμπόρευμα για όσους έχουν.

Το δίκιο είναι ένα πανεπιστήμιο σύγχρονο, δημόσιο και δωρεάν, που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα σε επιστημονική μόρφωση, με το πτυχίο να αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Ενα πανεπιστήμιο πραγματικά ελεύθερο, που δεν θα κοιτάει τους φοιτητές στις τσέπες, γιατί θα είναι αποδεσμευμένο από τις αλυσίδες και τους περιορισμούς του κέρδους.


ΚΟΣΜΟΠΛΗΜΜΥΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Η πλειοψηφία μίλησε: Το τερατούργημα να μην κατατεθεί!

Χιλιάδες φοιτητές απ' όλη τη χώρα, μαθητές, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, σε ένα συγκλονιστικό συλλαλητήριο για δωρεάν σπουδές και πτυχία με αξία | ΚΝΕ: Ο αγώνας συνεχίζεται! Το δίκιο των φοιτητών θα νικήσει!


ΣΕΛ.  14   -   17


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Κυνήγι μαγισσών» για να στηρίξει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία

ΣΕΛ.  3
ΠΑΤΡΑ
«Στο πόδι» όλος ο λαός της πόλης αύριο Σάββατο

Μεγάλη κινητοποίηση με πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής


ΣΕΛ.  4
«ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Κλείνουν τα προγραμματισμένα χειρουργεία!

ΣΕΛ.  11

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ