Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αμφίρροπα και με το σταγονόμετρο τα αποτελέσματα

Για προσπάθεια αλλοίωσής τους έκανε λόγο το ΡΤΙ του Καν

Copyright 2024 The Associated

Συνέχιζαν να οξύνονται οι εντάσεις στο Πακιστάν, μέχρι αργά την Παρασκευή, μετά τις εκλογές της Πέμπτης, και ενώ η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων συνεχιζόταν πολύ αργά, φουντώνοντας καταγγελίες για προσπάθεια αλλοίωσής τους...

Οι υποψήφιοι από το «μεταρρυθμιστικό» κόμμα ΡΤΙ του Ιμράν Καν φέρονταν - έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, και με βάση όσα μετέδιδαν μεγάλα πακιστανικά ΜΜΕ - να συγκεντρώνουν 58 από τις 266 έδρες.

Είχαν προηγηθεί, ανήμερα των εκλογών, η διακοπή πρόσβασης στο ίντερνετ αλλά και στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας - με το υπουργείο Εσωτερικών να επικαλείται την «υπεράσπιση της σταθερότητας» - και άλλα μέτρα μέσα στα οποία οι ψηφοφόροι πήγαιναν στις κάλπες, όπως το κλείσιμο συνοριακών διαβάσεων (με Ιράν και Αφγανιστάν) και ο ακροβολισμός 600.000 μελών σωμάτων ασφαλείας σε όλη την επικράτεια.

Η Μουσουλμανική Πακιστανική Ενωση (PML-N, που συνδέεται με την οικογένεια Σαρίφ, για χρόνια στη διακυβέρνηση της χώρας, με προτεραιότητα τη στενή συνεργασία με τις ΗΠΑ) εμφανιζόταν να συγκεντρώνει 43 έδρες και το Λαϊκό Κόμμα (PPP, συνδέεται με την οικογένεια της δολοφονηθείσας πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο) 34.

Θυμίζουμε ότι μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής κατά του ΡΤΙ (την άνοιξη του 2022, εν μέσω καταγγελιών του Καν για εμπλοκή ξένων δυνάμεων), η PML-N ηγήθηκε νέας κυβέρνησης συνασπισμού, με τη στήριξη και του ΡΡΡ (το οποίο προηγουμένως είχε συγκυβερνήσει με το ΡΤΙ).

Οι εκλογές της Πέμπτης οργανώθηκαν και έγιναν εν μέσω απανωτών κατηγοριών σε βάρος του Καν - που τελικά φυλακίστηκε, μετά και την πρόσφατη καταδίκη του - για διαφθορά, απόπειρα συνωμοσίας κ.λπ.

Επιπλέον, επειδή στους υποψήφιους βουλευτές του ΡΤΙ «επιβλήθηκε» ως όρος να πάρουν μέρος στις εκλογές ως ανεξάρτητοι, το κόμμα τους δεν θα περιληφθεί σε όσα μοιραστούν τις 70 έδρες (προορίζονται για γυναίκες και μη μουσουλμάνους, στο όνομα της αντιπροσωπευτικότητας) της Βουλής, που κατανέμονται στις δυνάμεις που μπαίνουν στο νέο Σώμα ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Ενώ την Παρασκευή συνεχιζόταν ακόμα η καταμέτρηση, η ηγεσία του ΡΤΙ ανακοίνωσε ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για νόθευση των αποτελεσμάτων», έχοντας νωρίτερα εκτιμήσει ότι είναι «σε θέση να σχηματίσει την επόμενη ομοσπονδιακή κυβέρνηση με πλειοψηφία δύο τρίτων».

Στο μεταξύ, ο στενός βοηθός του Ναουάζ Σαρίφ (για χρόνια επικεφαλής της PML-N και πρωθυπουργού), Ισάκ Νταρ, δήλωσε ότι η ηγεσία του κόμματος θα μιλήσει σύντομα με το ΡΡΡ, επιδιώκοντας κυβερνητική συνεργασία.

Σημειωτέον, τα παραπάνω καταγράφονται ενώ μια σειρά βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες σε διάφορες περιοχές του Πακιστάν (για τουλάχιστον 2 ανέλαβε την ευθύνη το «Ισλαμικό Κράτος»), προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 40 ατόμων και αναζωπυρώνοντας την όλη συζήτηση για την προτεραιότητα των «αντιτρομοκρατικών» συνεργασιών και σχεδιασμών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πρώτοι σε έδρες οι «ανεξάρτητοι» από το κόμμα του Καν(2024-02-13 00:00:00.0)
Εκατοντάδες χιλιάδες οι εκτοπισμένοι του «μυστικού πολέμου»(2008-08-26 00:00:00.0)
Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα(2008-08-09 00:00:00.0)
Προς κυβέρνηση συνασπισμού(2008-03-08 00:00:00.0)
Επιθέσεις με θύματα αμάχους(2008-02-23 00:00:00.0)
Αποδοκίμασαν τον Μουσάραφ οι ψηφοφόροι(2008-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ