Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα χειρουργεία...

Την περίοδο της πανδημίας, με τη μετατροπή όλων των νοσοκομείων σε «μιας νόσου», ανάμεσα στις πολλές άλλες συνέπειες για τον λαό ήταν και η αναβολή χιλιάδων χειρουργείων, αφού δεν υπήρχαν ούτε διαθέσιμα κρεβάτια στις κλινικές, ούτε ΜΕΘ, ούτε προσωπικό. Θύματα αυτής της εγκληματικής κατάστασης στα νοσοκομεία ήταν και πολλές χιλιάδες παιδιά, που τα χειρουργεία τους στα παιδιατρικά νοσοκομεία καθυστέρησαν για μήνες ή και για χρόνια. Η κυβέρνηση ισχυριζόταν τότε ότι η «απορρύθμιση» θα τελείωνε με το τέλος και της πανδημίας, χωρίς βέβαια να δίνει δεκάρα για το αν η καθυστέρηση σ' ένα σοβαρό χειρουργείο θα μπορούσε να αποβεί έως και μοιραία για τον ασθενή. Η πανδημική έξαρση τελικά εκτονώθηκε, αλλά τα χειρουργεία δεν μπήκαν ποτέ σε «σειρά». Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε, αφού οι τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές έκαναν αδύνατο να εξυπηρετηθούν τα χιλιάδες συσσωρευμένα χειρουργεία. Τα παιδιά ήταν κι εδώ τα μεγάλα θύματα, αφού πολλά απ' αυτά ...ενηλικιώθηκαν περιμένοντας να μπουν στο χειρουργείο!

... της ντροπής

Αντί όμως το κράτος να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα Υγείας με προσωπικό και μέσα, έφερε τα απογευματινά χειρουργεία, όπου επί πληρωμή θα μπορεί ο ασθενής να παρακάμπτει την (ατελείωτη) λίστα. Τα γράφουμε όλα αυτά με αφορμή την είδηση ότι από την ερχόμενη Δευτέρα κινδυνεύουν να ανασταλούν τα χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων και νοσηλευτών αναισθησιολογικού και χειρουργείου. Το πρόβλημα λοιπόν δεν ήταν ούτε η πανδημία, ούτε ο ...μετα-πανδημικός φόρτος. Το πρόβλημα ήταν και είναι αυτό το σάπιο σύστημα που αντιμετωπίζει τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος» και δεν διστάζει να αφήσει χωρίς την αναγκαία ιατρική φροντίδα ακόμα και μικρά παιδιά! Κατά τ' άλλα, έχει το θράσος η κυβέρνηση, με τις πλάτες των ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, να εμφανίζεται ως θεματοφύλακας των δικαιωμάτων και δη της «προστασίας του παιδιού». Σαν δεν ντρέπονται!

Στην πυρά!

«Σημαία» έγινε στον αστικό Τύπο το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το «κράτος δικαίου» και τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, που προβλήθηκε ως «καταδίκη» της κυβέρνησης της ΝΔ. Βέβαια, «κόρακας κοράκου μάτι» δεν βγάζει. Γι' αυτό όσα αναφέρονται στο ψήφισμα είναι αποσπασματικά για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία υπηρετεί τις ίδιες σάπιες αξίες με την ΕΕ. Η μεγαλύτερη απόδειξη είναι το γεγονός ότι όλοι όσοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους με αφορμή αυτό το ψήφισμα, μόνιασαν ξαφνικά σε ένα άλλο που ακολούθησε την επόμενη μέρα και στοχοποιεί ευρωβουλευτές περίπου ως ...κατασκόπους της Ρωσίας, προτείνοντας κυρώσεις, μέχρι και καθαιρέσεις. Δηλαδή, όποιος έχει διαφορετική άποψη από την ευρωατλαντική για την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, θα στοχοποιείται ως «ρωσόφιλος», άρα αντίπαλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, παίρνοντας από εκεί την άγουσα για τα περαιτέρω. Πρόκειται για ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών, μια αναβίωση του μακαρθισμού σε ευρωπαϊκό έδαφος, που δείχνει το πιο αντιδραστικό και επικίνδυνο πρόσωπο της ΕΕ, συνολικά της δικτατορίας του κεφαλαίου. Το ψήφισμα στηρίζουν όλες οι πολιτικές ομάδες - στις οποίες ανήκουν οι Ελληνες ευρωβουλευτές των αστικών κομμάτων - και συγκεκριμένα το ΕΛΚ, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και ακροδεξιοί, αλλά και η συμπρόεδρος της λεγόμενης ομάδας της «αριστεράς» (GUE/LEFT). Από τη μια, λοιπόν, για τα μάτια του κόσμου τσακώνονται για το «κράτος δικαίου» στην Ελλάδα, κι από την άλλη ανάβουν μαζί τη φωτιά για να κάψουν τις «μάγισσες» που θα καταδικάσει το ευρωατλαντικό ιερατείο.

Βελτιώσεις

Για τις «κοινωνικές πολιτικές, που τελικά βελτιώνουν την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής όλων των πολιτών», μίλησε στο Χαϊδάρι ο Κυριακός Μητσοτάκης. Και δεν θα μπορούσε να βρει πιο ...πειστικό παράδειγμα από αυτό της Υγείας, με το οποίο ξεκίνησε. Δεν ντράπηκε, λοιπόν, την ώρα που το «Αττικό» Νοσοκομείο αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων, με τεράστιες αναμονές λόγω της εγκληματικής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων, να παρουσιάσει τα απογευματινά χειρουργεία, που ο ασθενής θα βάζει το χέρι στην τσέπη, ως «εξορθολογισμό». Βέβαια τα παραμύθια περί «βελτίωσης των παροχών Υγείας» τα λέει σε «ασφαλές» περιβάλλον και όχι παραέξω, όπως για παράδειγμα στους υγειονομικούς του ΨΝΑ στο Δαφνί, που είναι εδώ και καιρό σε κινητοποιήσεις για την εκρηκτική κατάσταση στο νοσοκομείο, αλλά και ενάντια στο νέο αντιδραστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψυχική υγεία και απεξάρτηση. Τσιμουδιά δεν έβγαλε ο πρωθυπουργός και για το αίτημα του λαού της περιοχής να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα» (πρώην «Λοιμωδών»), που πλέον λειτουργεί με υποτυπώδεις δομές ως Πρωτοβάθμια Μονάδα. Ούτε φυσικά για τη στελέχωση και ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της Δυτικής Αθήνας. Τα παραδείγματα δεν έχουν τέλος και καταδεικνύουν πως οι μόνοι που είδαν βελτίωση στην ...καθημερινότητά τους, είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα της Υγείας, που τρίβουν τα χέρια τους από την περαιτέρω εμπορευματοποίησή της.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 10 Φλεβάρη

1755 Πεθαίνει ο Γάλλος πολιτικός και φιλόσοφος Σαρλ ντε Μοντεσκιέ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

1837 Πεθαίνει ο Ρώσος λογοτέχνης Αλεξάντερ Σεργκέεβιτς Πούσκιν.

1898 Γεννιέται ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ.

1910 Αρχίζει η απεργία των καπνεργατών του Βόλου. Η απεργία, μια από τις μεγαλύτερες του κλάδου, διήρκεσε 20 μέρες και έληξε με τη νίκη των απεργών που πέτυχαν σημαντικές αυξήσεις στο μεροκάματο.

1925 Η κυβέρνηση Μιχαλακοπούλου αποφασίζει να απαγορεύσει με ειδικό νόμο την κομμουνιστική προπαγάνδα.

1930 Συνέρχεται στον Πειραιά η Πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Ενωτικής Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας.

1947 Τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα με τη Συνθήκη των Παρισίων.

1964 Εκδίδεται η απογευματινή εφημερίδα «Αλλαγή», που εξέφραζε την πολιτική της ΕΔΑ.

1973 Οι πολιτικοί κρατούμενοι των φυλακών Κορυδαλλού κατεβαίνουν σε 24ωρη αποχή από το συσσίτιο διαμαρτυρόμενοι για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους.

1975 Πεθαίνει ο ποιητής και συγγραφέας Νίκος Καββαδίας.

2005 Πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών ο κορυφαίος Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας Αρθουρ Μίλερ.

Κυριακή 11 Φλεβάρη

1650 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), που μεταξύ άλλων έμεινε στην Ιστορία και για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

1847 Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Τόμας Εντισον.

1868 Πεθαίνει στο Παρίσι ο Γάλλος φυσικός Ζαν Φουκό, ο οποίος εφηύρε το γυροσκόπιο και προσδιόρισε την ταχύτητα του φωτός.

1948 Πεθαίνει ο πρωτοπόρος Σοβιετικός σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν.

1949 Ξεκινά μεγάλη επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού για την κατάληψη της Φλώρινας (11-13/2/1949), που έχει καταγραφεί ως η δυσκολότερη και μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ο ΔΣΕ σε κατοικημένες περιοχές.

1959 Ξεκινά στην Αθήνα η δίκη του Μαξ Μέρτεν, του ναζί εγκληματία πολέμου που υπηρέτησε στη Θεσσαλονίκη τη διετία 1942-1944, ως σύμβουλος της στρατιωτικής διοίκησης της πόλης.

1959 Υπογράφεται από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας (Κωνσταντίνο Καραμανλή) και της Τουρκίας (Αντνάν Μεντερές) η Συμφωνία της Ζυρίχης, που μαζί με τη Συμφωνία του Λονδίνου που υπογράφτηκε μια βδομάδα αργότερα (19/2), οδήγησαν στη δημιουργία τυπικά ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Κύπρου.

1970 Η Ιαπωνία γίνεται η τέταρτη χώρα μετά τη Σοβιετική Ενωση (1957), τις ΗΠΑ (1958) και τη Γαλλία (1965), που θέτει δορυφόρο σε τροχιά.

1979 Ο ιρανικός λαός ανατρέπει το φιλοαμερικανικό καθεστώς του Σάχη (μονάρχη του Ιράν). Στη χώρα εγκαθιδρύεται ισλαμική δημοκρατία με επικεφαλής τον Αγιατολάχ Χομεϊνί.

1990 Μετά από 27 χρόνια φυλάκισης, απελευθερώνεται ο ηγέτης των μαύρων της Νότιας Αφρικής, Νέλσον Μαντέλα.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ