Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Η αντιπολίτευση υπάρχει και δυναμώνει, γίνεται στους δρόμους, με το ΚΚΕ στην πρώτη γραμμή!

«

Μα πού είναι η αντιπολίτευση», «ποιος θα σταθεί απέναντι στην κυβέρνηση;»... Κάτι τέτοια ερωτήματα διακινούνται το τελευταίο διάστημα, κάνοντας πως δεν βλέπουν τους μεγάλους αγώνες του λαού και της νεολαίας που είναι σε εξέλιξη, τις διεκδικήσεις τους που βάζουν στο στόχαστρο την κυβέρνηση, την ΕΕ, την πολιτική που για τα κέρδη των ομίλων τσακίζει τη ζωή των εργαζομένων. Μάλιστα, τέτοια ερωτήματα διακινούνται τόσο από όσους αγωνιούν για τη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος όσο και από «αντιπάλους» τάχα της κυβέρνησης, οι οποίοι μετά τις εκλογές τη βάφτιζαν «παντοδύναμη» και θλίβονταν με το 41% που την ψήφισε, καλώντας ουσιαστικά τον λαό να παραδοθεί άνευ όρων...

* * *

Είναι πράγματι απορίας άξιο πώς γίνεται να αγωνιούν για την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση τα κόμματα εκείνα που δεν υπάρχει κομβικό νομοσχέδιο το οποίο να μην έχουν στηρίξει.

Μάλιστα, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της «Νέας Αριστεράς» ετοιμάζουν και εκδήλωση «απέναντι στην κυριαρχία Μητσοτάκη», την ίδια στιγμή που τα κόμματά τους στη Βουλή θα βάζουν και το ...μαλακτικό στην προοδευτική μπουγάδα που κάνουν εδώ και μέρες στη ΝΔ, με αφορμή το νομοσχέδιο για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

* * *


RIZOSPASTIS

Η αλήθεια όμως είναι ότι αντιπολίτευση όχι μόνο υπάρχει, αλλά δυναμώνει μέρα με τη μέρα.

Αντιπολίτευση που οργανώνεται από τον ίδιο τον λαό και τους αγώνες του, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και την ΕΕ, την πολιτική του κεφαλαίου, τα άλλα κόμματα που υπηρετούν την ίδια βάρβαρη στρατηγική.

Αναμέτρηση με αυτήν τη βάρβαρη πολιτική γίνεται και μάλιστα σφοδρή, κι αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη σε μια σειρά μέτωπα, την ίδια στιγμή που απολαμβάνει ουσιαστική πολιτική στήριξη από τα άλλα αστικά κόμματα.

Και αυτό είναι πραγματικά ελπιδοφόρο, αφού αναδεικνύει τη δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία, ο συλλογικός τους αγώνας και η οργανωμένη διεκδίκηση.

* * *

Να λοιπόν πού είναι η αντιπολίτευση:

-- Στα δεκάδες αγροτικά μπλόκα σε όλη τη χώρα, από τον Εβρο μέχρι την Κρήτη. Εκεί που συναντιούνται αγωνιστικά οι βιοπαλαιστές αγρότες και διεκδικούν να μείνουν στη γη τους για να συνεχίσουν να παράγουν, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα. Εκεί που δίνουν τη μάχη με τις εξευτελιστικές τιμές των εμποροβιομηχάνων, με το κόστος παραγωγής που τους διαλύει, με την εγκληματική κρατική αδιαφορία για την προστασία από ζημιές. Ο καθολικός και ανυποχώρητος αγώνας τους λοιπόν είναι που «βάζει δύσκολα» στην κυβέρνηση. Οσοι αναζητούν βέβαια την «αντιπολίτευση» του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ μπορούν να ρίξουν μια ματιά στη στήριξη που παρείχαν αυτά τα κόμματα διαχρονικά στην ΚΑΠ της ΕΕ, που σήμερα διαλύει μαζικά τους βιοπαλαιστές της υπαίθρου. Μπορούν να ακούσουν τα στελέχη τους που συνιστούν «σύνεση» και καλούν τους αγρότες να «μην κλείνουν δρόμους», όπως άλλωστε κάνει και η ΝΔ με τους εκβιασμούς και την καταστολή.


-- Στις μεγαλειώδεις φοιτητικές κινητοποιήσεις, στις εκατοντάδες μαζικές Γενικές Συνελεύσεις των φοιτητών, στην αγωνιστική τους συμπόρευση με εργατικά σωματεία και άλλους λαϊκούς φορείς. Εκεί που ξεκαθαρίζουν ότι το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ είναι για τα σκουπίδια, διεκδικώντας σύγχρονες αναβαθμισμένες σπουδές, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν. Από την άλλη, όσοι «δεν βλέπουν αντιπολίτευση» είναι γιατί ακούνε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να κάνουν εποικοδομητική ...κριτική στην κυβέρνηση, να συζητούν για τους «όρους λειτουργίας» των ιδιωτικών ΑΕΙ, να μιλούν ακόμα και για δίδακτρα στα δημόσια πανεπιστήμια, κάτι που δεν έχει τολμήσει να πει ακόμα ούτε η ΝΔ!

-- Στην πανεργατική απεργία που ετοιμάζουν εκατοντάδες σωματεία, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα στις 28 Φλεβάρη, για αυξήσεις στους μισθούς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, παίρνοντας τη σκυτάλη από εμβληματικούς αγώνες σε μια σειρά κλάδους που ανάγκασαν την εργοδοσία να υπογράψει αυξήσεις στα μεροκάματα. Οσοι ψάχνουν την «αντιπολίτευση» στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να τη δουν ούτε με κιάλια, αφού είναι τα κόμματα που έχουν υπογράψει και εφαρμόσει μαζί με τη ΝΔ τους νόμους υπονόμευσης των ΣΣΕ, έχουν εφαρμόσει τις μνημονιακές διατάξεις για τη συγκράτηση του κατώτατου μισθού ανάλογα με το τι θέλουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Γι' αυτό και τα κεντρικά τους συνδικαλιστικά στελέχη στη ΓΣΕΕ καταψηφίζουν την απεργία, υιοθετώντας όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης γύρω από την ακρίβεια.

-- Στις κινητοποιήσεις για να πάψει η εμπλοκή της χώρας στο ιμπεριαλιστικό μακελειό σε Μέση Ανατολή και Ουκρανία. Για να μην πάει καμία φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα, για να πάψει κάθε παροχή διευκολύνσεων σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - Ισραήλ - ΕΕ, που πνίγουν στο αίμα τον λαό της Παλαιστίνης. Ενας αγώνας που απέναντί του βρίσκει σύσσωμο το αστικό πολιτικό σύστημα, την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν «με χέρια και με πόδια» τη βαθιά εμπλοκή. Αλλωστε η κυβέρνηση ετοιμάζεται για έναν ακόμα γύρο «Στρατηγικού Διαλόγου», ο οποίος ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η πλατιά συναίνεση είχε εκφραστεί και στην ψήφιση του προϋπολογισμού, με την προκλητική ομοφωνία τους για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, που φορτώνονται στα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

* * *

Αντιπολίτευση λοιπόν υπάρχει, και γίνεται στους δρόμους του οργανωμένου αγώνα. Εκεί που χρεοκοπούν τα ψέματα, οι αυταπάτες και οι εφησυχασμοί, και γι' αυτό επιστρατεύονται το «μαστίγιο», η καταστολή, ο κοινωνικός αυτοματισμός.

Οι δυνατότητες είναι ακόμα μεγαλύτερες, υπάρχουν περιθώρια για να στριμωχτούν κι άλλο η κυβέρνηση, η ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου, να τα βρουν ακόμα περισσότερο σκούρα, από την είσοδο και νέων δυνάμεων στην πάλη.

Σε αυτήν την πάλη ο λαός και η νεολαία έχουν μπροστά και δίπλα τους το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, πολύτιμα στηρίγματα στον δίκαιο αγώνα τους. Εχουν να ακουμπήσουν στην πολιτική του Κόμματος, που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ, δείχνοντας ότι ο λαός μπορεί να κερδίσει τη ζωή του σε σύγκρουση με τη στρατηγική της κερδοφορίας και με την αντιλαϊκή συναίνεση των άλλων κομμάτων.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Κρήτη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κρήτη.

Το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Την Παρασκευή 16 Φλεβάρη στις 14.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του Κόμματος, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), με θέμα «Υγεία κοινωνικό αγαθό, όχι εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους. Οι θέσεις του ΚΚΕ».

Στις 20.30 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση της Τομεακής Επιτροπής Ηρακλείου, στον κινηματογράφο «Αστόρια», με θέμα «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν! Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε».

Το Σάββατο 17 Φλεβάρη στις 20.00 θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Χανίων, στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, με θέμα «Αδιέξοδα δεν υπάρχουν! Με το ΚΚΕ στον αγώνα μπορούμε να νικήσουμε».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ