Παρασκευή 26 Γενάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΓΑΜΟ - ΤΕΚΝΟΘΕΣΙΑ ΟΜΟΦΥΛΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ
Διαμορφώνει το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση του γυναικείου σώματος

Τα επόμενα βήματά της μελετά η κυβέρνηση, στην πορεία υπερψήφισης του νομοσχεδίου «ισότητας στον πολιτικό γάμο», το οποίο από προχθές έχει κατατεθεί στη δημόσια διαβούλευση και οι διατάξεις του διαμορφώνουν το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση στις διαδικασίες της τεκνοθεσίας και της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με ακραία εκμετάλλευση ευάλωτων γυναικών.

Μακριά από την ουσία, η συζήτηση και χτες αφορούσε τη στάση στελεχών της κυβέρνησης, π.χ. του υπουργού Επικρατείας Μ. Βορίδη, ο οποίος προανήγγειλε αποχή, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη να δηλώνει ότι «δεν υπάρχει κάποιο θέμα» και ότι ο Μ. Βορίδης «στηρίζει συνολικά τις επιλογές της κυβέρνησης».

Τους προβληματισμούς του ΚΚΕ σχετικά με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, οι οποίοι επιβεβαιώνονται από τις ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, συνόψισε η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας χτες σε τηλεοπτική εκπομπή στον «ΑΝΤ1».

Το ΚΚΕ, ξεκαθάρισε, δεν αρνείται την ανάγκη να ρυθμιστούν ζητήματα μεταξύ δύο ανθρώπων που συμβιώνουν, ούτε να ρυθμιστούν οι σχέσεις του παιδιού με τον σύντροφο του φυσικού ή θετού γονέα. Διατυπώνει όμως επιφυλάξεις, καθώς αντικειμενικά, με βάση τον περιορισμένο αριθμό παιδιών που βρίσκονται σε δομές προστασίας, η κοινή τεκνοθεσία εκ μέρους των ομόφυλων ζευγαριών θα προχωρήσει είτε με υιοθεσίες από το εξωτερικό είτε με Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή μέσω παρένθετης κυοφορίας.

«Τι έχουμε εκφράσει ως επιφύλαξη; Οτι με βάση την κατάσταση που ισχύει στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές παιδικής προστασίας, η κοινή τεκνοθεσία, που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, όπως έλεγε τόσο καιρό το ΚΚΕ - δεν ξεχωρίζεται ο γάμος από την τεκνοθεσία - θα προχωρήσει με άλλους τρόπους. Πώς θα προχωρήσει; Με βάση το άρθρο 10 επιβεβαιώνεται ότι αυτό που θα προχωρήσει είναι οι υιοθεσίες από το εξωτερικό, γιατί λέει "από τρίτες χώρες", όχι μόνο από την ΕΕ, ή μέσω Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, δηλαδή μέσω του εμπορίου και της παρένθετης μητρότητας», ανέδειξε η Β. Δάγκα, για να προσθέσει: «Τελικά τι επιβεβαιώνεται; Οτι ακόμα και με αυτό το νομοσχέδιο η βασική διάκριση παραμένει. Δηλαδή, πλούσια ομόφυλα ζευγάρια που έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε στο εξωτερικό και να ακολουθήσουν αυτήν τη διαδικασία, μπορούν». Συμπλήρωσε δε ότι το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει όλα τα άρθρα και τις ρυθμίσεις που διαμόρφωσαν ένα πλαίσιο ακραίας εμπορευματοποίησης του γυναικείου σώματος, και όταν αυτά αφορούσαν ετερόφυλα ζευγάρια.

Σχολιάζοντας το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγεται η δημόσια συζήτηση για το θέμα, κατήγγειλε το γεγονός ότι διαμορφώνονται τεχνητές διαχωριστικές γραμμές, με βάση τις οποίες κάθε θέση και άποψη είτε θα ευθυγραμμίζεται με το δόγμα «πατρίς - θρησκεία - οικογένεια», όπως εκφράζεται από ακροδεξιές δυνάμεις, που επιδόθηκαν σε εμετικό ομοφοβικό παραλήρημα και μέσα στη Βουλή, είτε θα συντάσσεται με την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον νόμο που καταθέτει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ