Τρίτη 28 Νοέμβρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Επέκταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, επίθεση σε όλη τη Γάζα ετοιμάζει το Ισραήλ

Copyright 2023 The Associated

Παράταση της εύθραυστης συμφωνίας προσωρινής εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας για άλλες 48 ώρες ανακοινώθηκε χθες, μετά από διαμεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, με τους ίδιους όρους που ίσχυσαν και τις προηγούμενες μέρες.

Την ίδια ώρα η ισραηλινή κυβέρνηση απειλεί με ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της επίθεσης «σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκεχειρίας.

Από την Παρασκευή που τέθηκε σε εφαρμογή η ολιγοήμερη «ανθρωπιστική εκεχειρία» μέχρι και χθες, το Ισραήλ ανέστειλε τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς στη Γάζα και προχώρησε η συμφωνία ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων. Η Χαμάς απελευθέρωσε 50 Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν στη Γάζα και το Ισραήλ 150 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους από τις ισραηλινές φυλακές. Η απελευθέρωση αφορούσε γυναίκες και ανήλικους ομήρους και κρατούμενους και από τις δύο πλευρές, ενώ πέρα από τη συμφωνία η Χαμάς προχώρησε και στην απελευθέρωση ομήρων από την Ταϊλάνδη, τις Φιλιππίνες και ενός ομήρου από τη Ρωσία,

Στα παραπάνω περιλαμβάνονται 11 Ισραηλινοί όμηροι που απελευθέρωσε χθες η Χαμάς - 9 παιδιά και 2 γυναίκες - και οι οποίοι έχουν διπλή υπηκοότητα: 3 με γαλλική, 2 με γερμανική και 6 με αργεντίνικη. Αντίστοιχα περιλαμβάνονται οι 33 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι που απελευθερώθηκαν χθες από το Ισραήλ, 30 ανήλικα παιδιά και 3 γυναίκες. Απελευθερώθηκαν επίσης άλλοι 6 όμηροι από την Ταϊλάνδη.

Υποδοχή με πανηγυρισμούς στην Δυτική Οχθη για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

Copyright 2023 The Associated

Υποδοχή με πανηγυρισμούς στην Δυτική Οχθη για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους
Αντίστοιχους όρους προβλέπει και η διήμερη παράταση της εκεχειρίας, όπως επιβεβαίωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, με απελευθέρωση 20 Ισραηλινών ομήρων από τη Γάζα και 60 Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων από το Ισραήλ.

Ο Izzat Arshak, στέλεχος της Χαμάς, μιλώντας χθες στο κανάλι «Al-Arabi» δήλωσε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί και για την απελευθέρωση αιχμάλωτων Ισραηλινών στρατιωτών, ωστόσο αυτές οι συζητήσεις δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Χαμάς είναι ακόμα παρούσα στη βόρεια Γάζα και ελέγχει την κατάσταση.

Αλλο στέλεχος της Χαμάς, ο Khalil al-Hayya, ανέφερε ότι η παλαιστινιακή οργάνωση διαπραγματεύεται και μια νέα συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μόνο γυναίκες και παιδιά.

Από την πλευρά του Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου προανήγγειλε κλιμάκωση της δολοφονικής επίθεσης στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας χθες σε κυβερνητική σύσκεψη ότι «συνεχίζουμε με τον κεντρικό στόχο που έχουμε δηλώσει: Την απελευθέρωση των ομήρων, την εξάλειψη της Χαμάς και φυσικά να διασφαλίσουμε ότι αυτή η απειλή δεν θα επαναληφθεί στη Γάζα (...) δεν θα υπάρξει ένα καθεστώς που να ενθαρρύνει την τρομοκρατία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, σε προχθεσινή επίσκεψή του σε δυνάμεις του κατοχικού στρατού στη Γάζα, ο Νετανιάχου ανέφερε ότι «θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους, μέχρι τη νίκη. Τίποτα δεν θα μας σταματήσει».

Ισχυρίστηκε δε πως «μπορούμε να πετύχουμε όλους τους στόχους του πολέμου», μολονότι πληθαίνουν εκτιμήσεις ότι παρά τους ισραηλινούς ισοπεδωτικούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία επίθεση, η Χαμάς διατηρεί τις επιχειρησιακές της δυνατότητες, ενώ καταγράφονται προβληματισμοί και σε συμμάχους του Ισραήλ για τους «μαξιμαλιστικούς» στόχους που έχει θέσει η ισραηλινή κυβέρνηση.

Αντίστοιχα πάντως και ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Γ. Γκάλαντ, μιλώντας χθες σε στρατιώτες ανέφερε πως όταν οι επιχειρήσεις ξαναρχίσουν, μετά το τέλος της εκεχειρίας, «θα είναι μεγαλύτερες και θα λάβουν χώρα σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας».

Ξεπερνούν τους 15.000 οι νεκροί, πάνω από 7.000 οι αγνοούμενοι

Με την ολιγοήμερη κατάπαυση του πυρός αποκαλύπτεται ακόμα περισσότερο η ολοκληρωτική καταστροφή που έχουν προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας οι 49 μέρες δολοφονικού σφυροκοπήματος από τον ισραηλινό κατοχικό στρατό.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γάζας δήλωσε ότι οι νεκροί Παλαιστίνιοι ξεπέρασαν τους 15.000, καθώς κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας εντοπίστηκαν περισσότερα πτώματα Παλαιστινίων στους βομβαρδισμένους δρόμους και στα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων.

Μεταξύ των σκοτωμένων περιλαμβάνονται 6.150 παιδιά και 4.000 γυναίκες.

Οι δε αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 7.000, πολλοί από τους οποίους παρέμειναν καταπλακωμένοι κάτω από τα συντρίμμια. 4.700 και πλέον άτομα από τους αγνοούμενους είναι γυναίκες και παιδιά.

Η κυβέρνηση της Γάζας ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια των 7 βδομάδων του βομβαρδισμού το Ισραήλ έριξε 40.000 τόνους εκρηκτικών στον πολιορκημένο θύλακα...

Ηδη πάνω από 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια και τις πόλεις τους (σε σύνολο 2,3 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας), η πλειοψηφία των οποίων έχει κατευθυνθεί στη νότια Γάζα, βιώνοντας άθλιες συνθήκες εξαιτίας του απάνθρωπου ισραηλινού αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας χιλιάδες από τους εκτοπισμένους επιχειρούν να επιστρέψουν στις πόλεις τους στη βόρεια Γάζα, αναζητώντας αγνοούμενους συγγενείς τους και θέλοντας να δουν τι έχει μείνει από τα σπίτια και τα χωράφια τους.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός απαγορεύει την επιστροφή στη βόρεια Γάζα, την οποία θέλει να κάνει «νεκρή ζώνη», και σε πολλές περιπτώσεις άνοιξε πυρ σκοτώνοντας 2 Παλαιστίνιους που επιχειρούσαν να γυρίσουν στις πόλεις τους, καθώς και έναν Παλαιστίνιο αγρότη την ώρα που δούλευε στο χωράφι του στην κεντρική Γάζα.

Σε άλλες περιπτώσεις, Παλαιστίνιοι άμαχοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά ενώ επιθεωρούσαν τα σπίτια τους στην περιοχή του Νοσοκομείου «Αλ Κουντς» και του «Ινδονησιακού» Νοσοκομείου στη βόρεια Γάζα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες αυξάνεται ο αριθμός των εκτοπισμένων, καθώς άλλοι Παλαιστίνιοι εξακολουθούν να προσπαθούν να σωθούν καταφεύγοντας στη νότια Γάζα, υπό στενή «επιτήρηση» από ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα.

Σταγόνα στον ωκεανό η ανθρωπιστική βοήθεια που μπαίνει στη Γάζα

Τα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχονται από την Παρασκευή στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την έναρξη της ολιγοήμερης εκεχειρίας, αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό μετά τις πάνω από 40 μέρες βάρβαρου ισραηλινού αποκλεισμού του παλαιστινιακού θύλακα.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε ότι από την Παρασκευή μέχρι και χθες κατάφερε να παραδώσει περίπου 190 φορτηγά με βοήθεια στην Πόλη της Γάζας και στη βόρεια Γάζα, όπου η κατάσταση είναι ακόμα πιο τραγική.

Η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει «επικίνδυνη» και οι ανάγκες «χωρίς προηγούμενο», σύμφωνα με την Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA).

«Θα έπρεπε να στέλνουμε 200 φορτηγά τη μέρα για τουλάχιστον δύο μήνες προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες», τόνισε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντνάν Αμπού Χάσνα, εκπρόσωπος της UNRWA, εξηγώντας ότι ακόμα δεν έχουν φτάσει «ούτε πόσιμο νερό ούτε τρόφιμα» σε ορισμένους τομείς.

Τραγική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Γάζας. Αξιωματούχος του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι μόλις 3 μικρά νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν στη βόρεια Γάζα, κι αυτά με τεράστιες δυσκολίες και ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, φάρμακα, καύσιμα και ηλεκτρικό ρεύμα. Βαριά τραυματισμένοι και ασθενείς παρέμεναν εγκλωβισμένοι σε νοσοκομεία της βόρειας Γάζας που έχουν σταματήσει εδώ και μέρες να λειτουργούν.

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ζητά την άμεση απελευθέρωση των επικεφαλής των Νοσοκομείων «Αλ Σίφα» και «Χαν Γιουνίς» της Λωρίδας της Γάζας, ύστερα από τη σύλληψη τους από τις ισραηλινές δυνάμεις. Οπως αναφέρει, τα μέλη της ιατρικής ομάδας «μεταφέρθηκαν στο σημείο ελέγχου που χωρίζει τη βόρεια και τη νότια Γάζα» στις 22 Νοεμβρίου και από τότε δεν έχουν δοθεί πληροφορίες για την κατάσταση των κρατούμενων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ