Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδεύει ξεδιάντροπα τους αγρότες και τον λαό

«Δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος» διαβεβαιώνει την ΕΕ και το κεφάλαιο σχετικά με τα ψίχουλα που έταξε στους αγωνιστές των μπλόκων. Την ίδια ώρα ισχυρίζεται για τους αγρότες ότι με όσα τους «έδωσε» ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους...

Eurokinissi

Ούτε ευρώ πάνω από όσα ψίχουλα προϋπολόγιζε έτσι κι αλλιώς για τους αγρότες, πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεών τους, δεν δίνει η κυβέρνηση. Το ομολογούν τα ίδια τα στελέχη της, δίνοντας βασικά λογαριασμό στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους για το πώς κατανέμονται τα χρήματα του κρατικού κορβανά και διαβεβαιώσεις ότι το «ψητό» θα μείνει να το νέμονται αυτοί με κάθε λογής απαλλαγές, προνόμια και επιδοτήσεις.

Χαρακτηριστικά, ο Κυρ. Μητσοτάκης βγήκε χτες βράδυ στον τ/σ «Star» για να πει ότι «δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος», επαναλαμβάνοντας το ψέμα ότι τους εξασφαλίζει ρεύμα κάτω από 10 λεπτά την κιλοβατώρα. Ως κοσμογονία για την αγροτιά παρουσίασε και την εξαγγελία του για «μόνιμη επιστροφή του ΕΦΚ» από το 2025 «με έναν τρόπο όμως ο οποίος θα είναι πιο δίκαιος».

Εξάλλου, με θράσος προσέγγισε τη σημερινή κινητοποίηση στην Αθήνα, παρουσιάζοντάς την περίπου ως εθιμοτυπική, προδικάζοντας ότι «θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους. Εξάλλου, αρχίζει και η περίοδος της σποράς», είπε, αποσιωπώντας ότι πολλοί δεν έχουν να αγοράσουν ούτε καν τα απαραίτητα εφόδια, ενώ χιλιάδες Θεσσαλοί αγρότες δεν έχουν καν γη.

Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, ξεσκεπάζοντας τα ίδια τους τα ψέματα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Π. Μαρινάκης, ανέφερε επί λέξει, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, ότι «τα πολύ σημαντικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό, στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των αγροτών, δεν είχαν δημοσιονομικό κόστος. Δηλαδή, η προκαταβολή κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, γιατί ήδη έχει ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό η - για τρίτη χρονιά - επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο. Και τα μέτρα που ανακοίνωσε για το ρεύμα, επειδή είναι μετά από μια συμφωνία με τους παρόχους, δεν έχουν επίσης δημοσιονομικό κόστος. Ακόμα και η κάλυψη των τόκων στη δεκαετή ρύθμιση των χρεών των αγροτών θα προκύψει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης».

Ο χαβάς του ...ανταγωνισμού

Αλλά και σε έναν γενικευμένο εμπαιγμό προς τα λαϊκά στρώματα ο Μητσοτάκης κόμπασε χτες ότι η κυβέρνησή του τάχα έχει κάνει πολλά για την ακρίβεια εξ ου και παρατηρείται «μια αποκλιμάκωση», όπως ισχυρίστηκε, όταν στο μεταξύ οι τιμές χτύπησαν ταβάνι. Επανέλαβε, εξάλλου, το γνωστό ευχολόγιο του τύπου «να πιέσουμε περισσότερο την αγορά και τον ανταγωνισμό», έχοντας επιβάλει ήδη «αρκετά σημαντικά πρόστιμα» - χάδι στην πραγματικότητα στους ομίλους. Επέμεινε δε ότι οι όμιλοι θα συμμορφωθούν επειδή ...ζημιώνεται η φήμη τους από τη δημοσιότητα που λαμβάνει το γεγονός.

Συμπληρωματική στα παραπάνω η γνωστή υποσχεσιολογία περί αύξησης του κατώτατου μισθού σε πάνω από 800 ευρώ, που φυσικά δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να εξαγγείλει κανένα έκτακτο βοήθημα για τις πιο ευάλωτες ομάδες το Πάσχα.

Με τον γνωστό κυνισμό του κεφαλαίου, εξάλλου, αναγνώρισε ότι τα ενοίκια «είναι μεγάλο πρόβλημα γι' αυτούς που νοικιάζουν», ωστόσο σε άλλο σημείο της συνέντευξής του επέμεινε πως τα αυξημένα ενοίκια σημαίνουν «περισσότερα έσοδα για τον ιδιοκτήτη». Παρέπεμψε για λύση σε μέτρα - ασπιρίνες όπως το πρόγραμμα «Σπίτι μου», το οποίο ωθεί μαζικά νέα ζευγάρια στα δίχτυα των τραπεζιτών για σπίτια αμφίβολης αξίας.

Για το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ έκανε καθαρό ότι εντάσσεται στον πυρήνα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που έχει βάλει μπρος η κυβέρνησή του στη δεύτερη 4ετία της, επιμένοντας ότι δεν έχουν χρόνο για χάσιμο, καθώς έχουν πολύ βαρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων να υλοποιήσουν στο πλαίσιο του «πολυδύναμου και πολυδιάστατου εκσυγχρονισμού». Για, δε, το ενδεχόμενο αγοράς, βασικά, πτυχίων στα ιδιωτικά ΑΕΙ και εξομοίωσης των πτυχιούχων τους με αυτούς των κρατικών, απάντησε ότι «αυτά τα θέματα σε ένα βαθμό τα ρυθμίζει και η ίδια η αγορά εργασίας».

Υπερασπίστηκε τα απογευματινά ιατρεία και την επιστολική ψήφο, ζητήματα που επίσης έχουν προκαλέσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και αντιδράσεις.

Τέλος, κάλεσε σε υποστήριξη της ΝΔ και στις ευρωεκλογές, βασικά ως σήμα έγκρισης του αντιλαϊκού της μείγματος. «Δεν είναι καθόλου χαλαρή αυτή η κάλπη. Καμία εθνική κάλπη δεν είναι χαλαρή και δεν θα την αντιμετωπίσω ως χαλαρή κάλπη», υπογράμμισε, ενώ από την άλλη, δίνοντας και το στίγμα της στρατηγικής ταύτισης μιας σειράς κομμάτων και μορφωμάτων του ευρωμονόδρομου στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, τόνισε ότι «την επόμενη μέρα στην Ευρώπη θα πρέπει να υπάρχει μια κρίσιμη συμμαχία μεταξύ των δυνάμεων της μετριοπάθειας απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοροϊδία, κοινωνικός αυτοματισμός και φίμωτρο η απάντησή της στην αγροτιά(2024-02-08 00:00:00.0)
Νέο μπιλιετάκι - «εξπρές» σε ΕΒΕ και αγρότες(2020-11-11 00:00:00.0)
«Χωρίς συμβιβασμούς» για το κεφάλαιο(2019-07-03 00:00:00.0)
Συμβολικές καταλήψεις σε γραφεία του ΕΦΚΑ(2018-01-25 00:00:00.0)
«Δίκαιες» οι πρόσθετες εισφορές για τους αγρότες που κλείνουν τα 67(2017-04-01 00:00:00.0)
Ο λαός στο δικό του δρόμο(2014-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ