Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να στείλουμε μήνυμα ελπίδας με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ

Σε εκδήλωση της ΤΟ Ημαθίας του ΚΚΕ μίλησε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του Κόμματος

Προσκλητήριο συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στις μεγάλες μάχες απέναντι στα εργατικά - λαϊκά προβλήματα που οξύνονται και θα οξυνθούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, αλλά και στις ευρωεκλογές, απηύθυνε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε εκδήλωση της ΤΟ Ημαθίας, στη Βέροια. Σε μια περίοδο που ο εργαζόμενος λαός, οι βιοπαλαιστές στην ύπαιθρο και στις πόλεις, οι νέοι και οι νέες βρίσκονται σε αναβρασμό, παλεύοντας απέναντι στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ.

«Στις 9 Ιούνη να στείλουμε από την Ελλάδα πανευρωπαϊκό μήνυμα ελπίδας και ενδυνάμωσης των αγώνων, με ένα ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», είπε και απηύθυνε προσκλητήριο μάχης μπροστά στην απεργία στις 28 Φλεβάρη, τονίζοντας ότι μπορεί να αφήσει το στίγμα της, να αφήσει αποκρυσταλλώματα, για να είναι οι αγώνες πιο μαχητικοί, πιο μαζικοί, πιο αποτελεσματικοί.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος αναφέρθηκε στους αγρότες λέγοντας ότι «στους δρόμους του αγώνα, σε όλη την Ευρώπη, για την επιβίωσή τους, τους βγάζουν τα κοινά προβλήματά τους που είναι αποτελέσματα της πολιτικής που ακολουθείται σε όλη την ΕΕ και έχει την υπογραφή όλων των κυβερνήσεων φιλελεύθερων και σοσιαλδημοκρατικών, στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη - μέλη. Στο επίκεντρο των προβλημάτων είναι η ΚΑΠ της ΕΕ, που υπηρετεί τον στόχο της μεγαλύτερης συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, της ενίσχυσης των ομίλων του αγροτοδιατροφικού τομέα και τη στήριξή τους στους παγκόσμιους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών».


Αναφέρθηκε στην ακρίβεια, στον πολύπλευρο χαρακτήρα της επίθεσης στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα, που καθηλώνει την εργατική - λαϊκή οικογένεια σε μια ζωή που γίνεται ολοένα και πιο φτωχική, ολοένα και πιο μίζερη, τονίζοντας ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι 100% αποτέλεσμα του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, της πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου.

Οπως είπε, «η αιτία πρέπει να αναζητηθεί στις πολιτικές της ΕΕ για την "απελευθέρωση" της Ενέργειας και για την "πράσινη μετάβαση" που έχουν υλοποιήσει όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η περίφημη γκριζο"πράσινη" ανάπτυξη ούτε το φυσικό περιβάλλον ούτε την ανθρώπινη υγεία έχει στο επίκεντρο, ούτε φθηνό ρεύμα για τον λαό παράγει. Αντίθετα οδηγεί νομοτελειακά σε μεγάλες αυξήσεις στις τιμές όλων των εμπορευμάτων, αφού παράγονται με μεθόδους που τα κάνουν - αντικειμενικά - πολύ πιο ακριβά. Είναι η στρατηγική που επιβάλλει την αλλαγή χρήσης γης για να τοποθετούνται παντού ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά: Στα χωράφια, στα λιβάδια, στα βουνά, σε τόπους φυσικού κάλλους, αρχαιολογικής ιστορικής σημασίας. Οπως στο όρος Βέρμιο, που η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ανέδειξε με Ερωτήσεις και παρεμβάσεις της».

Ανέδειξε ότι σήμερα το ΚΚΕ μπαίνει μπροστά στη συνδυασμένη πάλη απέναντι σε όλες τις πλευρές αφαίμαξης του λαϊκού εισοδήματος. Εκεί χτίζονται οι βάσεις, για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ. Για να ισχυροποιηθεί κι άλλο το ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, των κυβερνήσεων, της αντιλαϊκής συναίνεσης που προσφέρουν τα κόμματα του συστήματος. Για να μπει στο στόχαστρο πιο αποφασιστικά η ΕΕ, αυτή η φυλακή των λαών, που υπάρχει μόνο για να εξασφαλίζει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, τσακίζοντας κάθε λαϊκό δικαίωμα με τις κατευθύνσεις και αποφάσεις της σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Οι μύθοι ξέφτισαν

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παρεμβάσεις ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του καθημερινού αγώνα στη δουλειά και στη ζωή και δηλώνουν τη συμπόρευσή τους με το ΚΚΕ.

Η Εφη Μπατζηγιάννη, εργάτρια τροφίμων και συσκευάστρια, σε έναν κλάδο όπου οι εργαζόμενοι βιώνουν την ένταση της εκμετάλλευσης, στην παρέμβασή της αναφέρθηκε στις συνθήκες δουλειάς στον κλάδο των τροφίμων, στα ατελείωτα ωράρια που τους οδηγούν να αδυνατούν να έχουν χρόνο για τα παιδιά τους, για το σπίτι τους. Στην αγωνία των εποχικά εργαζομένων αν θα καταφέρουν να βγουν στη σύνταξη, στην ακρίβεια και στον μισθό που δεν φτάνει ούτε μέχρι τα μέσα του μήνα. «Από τη δουλειά καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι θησαυρίζουν. Περνάνε από τα χέρια μας εκατομμύρια τόνοι φρούτων τα οποία πηγαίνουν σε όλες τις άκρες της Γης και ούτε εμείς κερδίζουμε ούτε οι αγρότες», είπε. Και κατέληξε: «Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας για μένα είναι το μόνο κόμμα που υποστηρίζει και θα υποστηρίζει εφ' όρου ζωής τον εργαζόμενο και το έχει αποδείξει με τα έργα του και τους τόνους αίματος σε έναν φόρο τιμής στους ανθρώπους που θυσιάστηκαν για να ζούμε σήμερα εμείς καλύτερα».

Ο Πέτρος Λεμόνης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πιερίων Ημαθίας, έστειλε το δικό του μήνυμα: «Τούτες τις μέρες οι βιοπαλαιστές αγρότες σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις παλεύοντας για το αυτονόητο, δηλαδή για να μπορούν να παραμείνουν στη γη τους, στο χωριό τους, να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες συνειδητοποίησα την ανάγκη για οργανωμένο, μαζικό λαϊκό αγώνα ενάντια σε αυτούς που αρπάζουνε το φαΐ από το τραπέζι μας (...) Τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και τα κέρδη των λίγων είναι αταίριαστα. Για να εξασφαλίσουμε αξιοπρεπές εισόδημα, δουλειά, σταθερότητα στη ζωή και στην καθημερινότητά μας, ανάπτυξη για εμάς και εξασφάλιση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών η οριστική λύση είναι μια: Η εργατική εξουσία και ο σοσιαλισμός. Είμαι και θα παραμείνω στο πλευρό του Κόμματος».

Ο Κώστας Παπαδήμος, γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ημαθίας, είπε ότι τον τελευταίο χρόνο ήρθε σε επαφή με τους κομμουνιστές μέσα από τους αγώνες ενάντια στις μετακινήσεις γιατρών από το τμήμα του σε άλλα νοσοκομεία, ενάντια στην απόλυση εργολαβικής εργαζόμενης του νοσοκομείου στον χώρο της εστίασης, ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, κ.λπ. «Στη διάρκεια αυτού του αγώνα ένιωσα την ομορφιά της ιδεολογικής συμπόρευσης, αντιλήφθηκα την αξία της από κοινού συντονισμένης δράσης και αντιλήφθηκα από κοντά τη δομημένη οργάνωσή μας (...) Η εποχή τού "εγώ ελπίζω να τη βολέψω" τελείωσε, οι μύθοι της "αλλαγής του συστήματος εκ των έσω" και του "καλού κεφαλαίου" ξέφτισαν. Πάμε μαζί! Για την καινούργια γέννα που θα πάρει τη θέση της βαρβαρότητας! Είναι το ιστορικό μας πεπρωμένο κι έτσι θα γίνει!».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ