Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Επικίνδυνη κλιμάκωση των ισραηλινών βομβαρδισμών βαθιά μέσα στον Λίβανο

Copyright 2024 The Associated

Σε νέα κλιμάκωση των βομβαρδισμών του μέσα στον Λίβανο προχώρησε χθες το Ισραήλ, με ισραηλινές επιθέσεις να εξαπολύονται ακόμα και σε βάθος 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές σε πόλεις και χωριά του νότιου Λιβάνου, μεταξύ τους στις πόλεις Γιαρίν, Μπουστάν και Οντεϊσίχ αλλά και στην κωμόπολη Γαζιζέχ, στα νότια περίχωρα της Σιδώνας, της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Λιβάνου. Ο στόχος υποτίθεται ότι ήταν «υποδομές της Χεζμπολάχ».

Το σαουδαραβικό δίκτυο «Al Arabiya», αναφερόμενο σε τουλάχιστον δύο βομβαρδισμούς που έκαναν ισραηλινά αεροπλάνα χτες το απόγευμα στη Γαζιζέχ, σημείωνε ότι οι επιθέσεις αυτές έγιναν σε βάθος 60 χιλιομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ, προκαλώντας τον τραυματισμό 8 ανθρώπων και υλικές καταστροφές.

Νωρίτερα ο Ισραηλινός υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Μπ. Γκαντς είχε εκτοξεύσει νέες απειλές κατά του Λιβάνου, δηλώνοντας ότι το Ισραήλ «θα εκπληρώσει τους στόχους του» και στα βόρεια σύνορα «και θα διώξει τη Χεζμπολάχ μακριά από τις πόλεις μας». Κάλεσε δε τις κυβερνήσεις «δυτικών» χωρών να «εξηγήσουν» στην κυβέρνηση του Λιβάνου ότι αν δεν κυνηγήσει την Χεζμπολάχ, θα πληρώσει το τίμημα. «Και αν χρειαστεί να κάνουμε πόλεμο στον Λίβανο θα το κάνουμε», κατέληξε.

Την Κυριακή η Χεζμπολάχ είχε χτυπήσει 7 θέσεις του ισραηλινού στρατού στο βόρειο Ισραήλ. Μεταξύ αυτών, 3 επιθέσεις με ρουκέτες καταγράφηκαν στα διαφιλονικούμενα Αγροκτήματα Σεμπάα.

Αφότου ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στις 8 Οκτώβρη, έχουν σκοτωθεί πάνω από 268 Λιβανέζοι (οι περισσότεροι μαχητές της Χεζμπολάχ). Από την άλλη πλευρά σκοτώθηκαν 10 Ισραηλινοί στρατιώτες και 6 άμαχοι.

Την Κυριακή η «Washington Post», επικαλούμενη Λιβανέζους και Ιρακινούς αξιωματούχους, μετέδωσε ότι Ιρανοί ομόλογοί τους, σε ιδιωτικές συναντήσεις με στελέχη της Χεζμπολάχ και άλλες ένοπλες οργανώσεις, ζητούν από τους τελευταίους να επιδείξουν «αυτοσυγκράτηση» έναντι των αμερικανικών στρατευμάτων στην ευρύτερη περιοχή, για να αποτραπεί ο κίνδυνος γενικής ανάφλεξης. Η ίδια εφημερίδα εκτίμησε ότι αυτό ίσως εξηγεί γιατί επί πάνω από 13 μέρες υπάρχει μια «ασυνήθιστη» σίγαση των επιθέσεων σιιτικών πολιτοφυλακών εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων σε Συρία, Ιράκ κ.α.

Νέες επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στον Κόλπο του Αντεν

Χτες το ελληνικής σημαίας πλοίο «Sea Champion», ενώ έπλεε ανοιχτά του Αντεν της Υεμένης, δέχτηκε επίθεση με πυραύλους των Χούθι. Το 23μελές πλήρωμα αναφέρθηκε ότι είναι καλά στην υγεία του και το σκάφος σε καλή κατάσταση, καθώς οι πύραυλοι κατέπεσαν στη θάλασσα σε απόσταση 15 μέτρων.

Νωρίτερα, το εμπορικό πλοίο «Rubymar» δέχθηκε επίθεση από τους Χούθι στον Κόλπο του Αντεν, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να βυθιστεί, παρότι το πλήρωμα όπως αναφέρθηκε δεν διατρέχει κίνδυνο.

Την Κυριακή εμπορικό πλοίο με σημαία Μπελίζ, που είναι νηολογημένο στη Βρετανία και η διαχειρίστρια εταιρεία του βρίσκεται στον Λίβανο, δέχτηκε επίθεση κοντά στα Στενά Μπαμπ Αλ Μάντεμπ. Το πλήρωμα του σκάφους αναφέρθηκε ότι εγκατέλειψε το πλοίο έπειτα από την εκδήλωση έκρηξης.

Παράλληλα οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν την Κυριακή νέες επιδρομές κατά της Υεμένης σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι. Σύμφωνα με το μεικτό διοικητήριο των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM), ο στρατός βομβάρδισε 3 κινητούς αντιπλοϊκούς πυραύλους Κρουζ, ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος (κάτι που συνέβη για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν οι αμερικανικές επιχειρήσεις) και ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ