Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΙΣΡΑΗΛ
Ισραηλινά τελεσίγραφα για το δρομολογούμενο μακελειό στη Ράφα

Ξεπέρασαν τους 29.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας

Copyright 2024 The Associated

Με τον αέρα της πολύμορφης στήριξης που του παρέχουν οι ΗΠΑ και το υπόλοιπο ευρωατλαντικό μπλοκ, το Ισραήλ συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις δολοφονικές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, αυξάνοντας συνεχώς τον αριθμό των θυμάτων και ισοπεδώνοντας ολόκληρο τον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ προετοιμάζει συστηματικά την επόμενη φάση του μακελειού, την οποία θα σημάνει η γενικευμένη χερσαία επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, εκεί όπου έχουν εγκλωβιστεί πάνω από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι άμαχοι.

Στις 136 μέρες των ισραηλινών επιθέσεων στη Γάζα, έχουν σκοτωθεί 29.092 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί 69.028. Οπως ανακοίνωσε χτες το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, μέσα στο τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 107 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 145.

Την ίδια ώρα, η ισραηλινή κυβέρνηση απευθύνει απειλητικά τελεσίγραφα για τη γενικευμένη επίθεση στη Ράφα.

Ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, που συμμετέχει στο ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο πολέμου, Μπένι Γκαντς, κάλεσε τη Χαμάς να παραδοθεί άνευ όρων, να αφήσει ελεύθερους τους ομήρους έως την έναρξη του Ραμαζανιού στις 10 Μάρτη, διαφορετικά ο στρατός θα ξεκινήσει την επέμβαση στη Ράφα.

«Θα το κάνουμε συντονισμένα, διευκολύνοντας την απομάκρυνση αμάχων, σε διάλογο με τους Αμερικανούς και Αιγυπτίους εταίρους μας για να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες μεταξύ αμάχων», ισχυρίστηκε ο Γκαντς, ενώ ο κατοχικός στρατός ισοπεδώνει ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και δεν αφήνει κανένα ασφαλές μέρος για τους ξεριζωμένους Παλαιστίνιους.

Απαντώντας δε στις επικρίσεις για την τεράστια σφαγή που θα προκαλέσει μια γενικευμένη επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, ο Γκαντς επιχείρησε να φορτώσει την ευθύνη στην παλαιστινιακή αντίσταση: «Οσοι λένε πως το τίμημα είναι πολύ υψηλό, λέμε καθαρά: Η Χαμάς έχει επιλογή, μπορεί να παραδοθεί, να απελευθερώσει τους ομήρους, και οι πολίτες της Γάζας θα μπορούν να γιορτάσουν την ιερή αργία του Ραμαζανιού».

Την Κυριακή, αντίστοιχα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, δήλωσε ότι «εκείνοι που θέλουν να μας εμποδίσουν να επιχειρήσουμε στη Ράφα, μας λένε ουσιαστικά να χάσετε τον πόλεμο».

Η κυβέρνηση Νετανιάχου την ίδια μέρα απέρριψε αφενός τις πιέσεις διαδηλωτών να παραιτηθεί, ενώ σε συνεδρίασή του το υπουργικό συμβούλιο εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του σε αυτό που χαρακτηρίζει «μονομερή αναγνώριση» της παλαιστινιακής κρατικής υπόστασης και ανέφερε ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους συμφωνία πρέπει να συναφθεί μέσω «απευθείας διαπραγματεύσεων, χωρίς προϋποθέσεις».

Ο Νετανιάχου είπε ότι η κίνηση αυτή έρχεται μετά «τις πρόσφατες συζητήσεις στη διεθνή κοινότητα σχετικά με μια απόπειρα να επιβληθεί μονομερώς στο Ισραήλ ένα παλαιστινιακό κράτος».

Στην πραγματικότητα, επιδιώκοντας τη διαιώνιση της κατοχής της Παλαιστίνης, το Ισραήλ απορρίπτει ακόμα και σχέδια που παζαρεύουν οι ΗΠΑ με συμμάχους τους στη Μέση Ανατολή, με άξονα το άνοιγμα διαπραγματεύσεων για ένα μελλοντικό, πλήρως ελεγχόμενο παλαιστινιακό προτεκτοράτο, με αντάλλαγμα την «εξομάλυνση» των σχέσεων του Ισραήλ με τις αραβικές χώρες και την προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή.

Στο μεταξύ, τα τελεσίγραφα του Ισραήλ έναντι της Χαμάς βάζουν «τρικλοποδιές» και πρόσθετα εμπόδια στις μαραθώνιες «έμμεσες» διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς, με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

Το Σαββατοκύριακο, ο Καταριανός πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, δήλωσε ότι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για εκεχειρία «δεν δίνει πολλές υποσχέσεις» για συμφωνία. Χτες, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ σχολιάζοντας τα τελεσίγραφα στη Χαμάς ενόψει Ραμαζανιού αλλά και τις πιέσεις που ασκεί το Ισραήλ έναντι του εμιράτου για να πειστεί η Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους, τα αντιμετώπισε ως «νέα προσπάθεια παράτασης του πολέμου».

Η Χαμάς, χτες, παραδέχθηκε ότι στις τετράμηνες συγκρούσεις σκοτώθηκαν περίπου 6.000 μαχητές της.

Ο ισραηλινός κατοχικός στρατός ανακοίνωσε χτες τον θάνατο ενός στρατιώτη, που ήταν το 235ο θύμα από την έναρξη της χερσαίας εισβολής στη Γάζα στις 7 Οκτώβρη.

Δολοφονικές ισραηλινές επιθέσεις σε νοσοκομεία

Σε αυτό το φόντο, το ισραηλινό κράτος - δολοφόνος συνέχισε απερίσπαστο τα εγκλήματα πολέμου στα Νοσοκομεία Νάσερ και αλ Αμαλ, τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της νότιας πόλης Χαν Γιούνις.

Χτες, ανακοινώθηκε ο όγδοος θάνατος ασθενούς λόγω έλλειψης οξυγόνου στο Νοσοκομείο Νάσερ, μετά την εισβολή του ισραηλινού κατοχικού στρατού σε αυτό την προηγούμενη βδομάδα.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις επιχειρήσεις μέσα στο νοσοκομείο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή γιατρών, νοσηλευτών και άνω των 130 ανήμπορων να μετακινηθούν ασθενών και τραυματιών. Ολοι τους έχουν εγκλωβιστεί στο νοσοκομείο δίχως νερό, τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα...

Την Κυριακή, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κατήγγειλε ότι για δύο συνεχόμενες μέρες, «δεν επιτράπηκε σε ομάδα του ΠΟΥ να εισέλθει στο νοσοκομείο για να αξιολογήσει τις συνθήκες των ασθενών και τις κρίσιμες ιατρικές ανάγκες, παρά το γεγονός ότι έφτασε στο νοσοκομείο για να παραδώσει καύσιμα μαζί με εταίρους».

Παράλληλα, χτες, αναφέρθηκε ότι ο ισραηλινός στρατός βομβάρδισε ξανά τον τρίτο όροφο του Νοσοκομείου αλ Αμάλ.

Στο φόντο των ισραηλινών επιθέσεων στα νοσοκομεία και του ασφυκτικού εμπάργκο και των ισραηλινών εμποδίων στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, οι γιατροί δίνουν τη μάχη τους για τη διάσωση τραυματιών και ασθενών χωρίς ούτε τα στοιχειώδη.

«Λόγω της έλλειψης παυσίπονων, αφήνουμε τους ασθενείς να ουρλιάζουν για ώρες και ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας γιατρός στο BBC.

Φονικές ισραηλινές επιθέσεις στη Δυτική Οχθη

Παράλληλα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις συνέχισαν το τελευταίο τριήμερο τις τρομοκρατικές εισβολές σε πόλεις και προσφυγικούς καταυλισμούς της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας άλλους τρεις νεαρούς Παλαιστίνιους.

Οι δύο από αυτούς (19 και 36 ετών) δολοφονήθηκαν σε καταυλισμό της πόλης Τουλκαρέμ, ενώ ένας ακόμα πυροβολήθηκε θανάσιμα από Ισραηλινούς στρατιώτες κοντά στο φυλάκιο Beit Furik ανατολικά της Ναμπλούς.

Στο μεταξύ, σε μία περαιτέρω σκλήρυνση της στάσης του έναντι των Παλαιστινίων, ο Μπ. Νετανιάχου ανακοίνωσε χτες ότι πήρε την... «ισορροπημένη απόφαση» να επιτρέψει υπό «σχετική ελευθερία» τις προσευχές στο τέμενος αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ κατά την περίοδο του Ραμαζανιού που ξεκινά φέτος στις 10 Μάρτη, επισημαίνοντας ωστόσο πως θα υπάρχουν κάποιοι «περιορισμοί ασφαλείας που θα καθοριστούν από επαγγελματίες», δίχως να τους προσδιορίσει. Μερικές ώρες πριν, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, είχε απαιτήσει να επιτραπεί στο Αλ Ακσα μόνο η είσοδος όσων Παλαιστινίων ήταν έως 10 ετών και μεγαλύτεροι των 70 ετών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η Νορβηγία επιβεβαίωσε χτες πως ανέλαβε τη διαδικασία «ξεπαγώματος» της αποστολής των φόρων που έχει συλλέξει το Ισραήλ από τις αρχές Οκτώβρη ως σήμερα για λογαριασμό της Παλαιστινιακής Αρχής αλλά έχει παράνομα παρακρατήσει.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ