Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Εκπαίδευση

«Να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες κατά των "deep fakes"» (των «βαθιά παραπλανητικών» μηνυμάτων που παράγονται με χρήση της τεχνητής νοημοσύνης) ζήτησε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Διάσκεψης του Μονάχου. Η κυβέρνηση δηλαδή και τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης, που έχουν αναπαραγάγει ό,τι πιο ευρωατλαντικό «deep fake» νέο κυκλοφόρησε τα τελευταία δύο χρόνια (από τα «Φιδονήσια» στην Ουκρανία, μέχρι τα κιμπούτς στο Ισραήλ, που τελικά ισοπεδώθηκαν από ισραηλινά ελικόπτερα), θα «εκπαιδεύσουν» τάχα τους πολίτες να αναγνωρίζουν τα ψεύτικα «νέα»... των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων! Και την ίδια ώρα, θα συνεχίσουν με πρόσχημα τα fake news να νομοθετούν νέα εκτρώματα - όπως π.χ. το «Τεχνολογικό Σύμφωνο για την καταπολέμηση της παραπλανητικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης» και «τρομονόμους» - διαμορφώνοντας τοπίο ασφυκτικού ελέγχου και τρομοκρατίας για όποιον διανοηθεί να αμφισβητήσει την ευρωατλαντική «μονοφωνία». Το καλύτερο; Ολα αυτά ο πρωθυπουργός τα συζήτησε σε ένα τραπέζι μαζί με τα ανώτατα στελέχη των «Adobe», «Amazon», «Google», IBM, «Meta», «Microsoft» κ.ο.κ. Εκείνων δηλαδή που οι αλγόριθμοί τους ρίχνουν «πάραυτα» όποιον λογαριασμό τολμήσει να ψελλίσει «λευτεριά στην Παλαιστίνη», την ώρα που ο ισραηλινός στρατός έχει δολοφονήσει πάνω από 12.000 παιδιά, κάνοντας τους καλύτερους λογοκριτές όλων των εποχών να μοιάζουν ...μαθητούδια.

Θηλιά

Τα καθαρά κέρδη των τραπεζών στην Ελλάδα έφτασαν τα 4 δισ. ευρώ για το 2023. Το αστρονομικό αυτό νούμερο προέρχεται κυρίως από την αύξηση των επιτοκίων και αποτυπώνει τις αιματηρές θυσίες που κάνουν χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά για να πληρώσουν τα δάνεια και να σώσουν το βιος τους, με τη θηλιά των τραπεζών να σφίγγει ολοένα και περισσότερο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πάνω από 8 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν σε έρευνες ότι δεν μπορούν πλέον να αποταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ, ενώ 7 στα 10 έχουν χρέη σε τράπεζες και εφορία και πληρώνουν τη δόση τους με καθυστέρηση. Αυτή η κατάσταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα: Μόλις χτες δημοσιοποιήθηκε ότι τα κέρδη των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ το 2023 (από 78 το 2022) με βασικό έσοδο τα αυξημένα επιτόκια. «Ιστορικό ρεκόρ» αναγγέλλει το «Βloomberg» και ο τίτλος του ταιριάζει γάντι στην ανέχεια για τα λαϊκά νοικοκυριά που κρύβεται πίσω από τα κέρδη των τραπεζών και των άλλων επιχειρηματικών ομίλων.

Λύνεται η γλώσσα

Πολλά λόγια σπατάλησε την Παρασκευή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, μιλώντας σε ανθρώπους από τον χώρο της Παιδείας, αλλά και της «αγοράς», για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Στο τέλος, βέβαια, «έσκασε» το μυστικό γι' αυτά που πραγματικά πρεσβεύει το κόμμα του: «Εχουμε πανεπιστήμια - διαμάντια στη χώρα μας, στα οποία μπορούμε να επενδύσουμε, να γίνουν δωρεές και να παράσχουμε το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να μπορούν αυτές οι δωρεές ιδιωτών να αποδώσουν, που μπορούν να έχουν ξενόγλωσσα προγράμματα». Κοινώς: «Δημόσια πανεπιστήμια»... που λέει ο λόγος! Πανεπιστήμια που θα χρηματοδοτούνται και θα δουλεύουν για τους ιδιώτες και τα οποία θα πωλούν ξενόγλωσσα προγράμματα με δίδακτρα. Επομένως, «δημόσια» που αντιγράφουν τα ιδιωτικά! Αυτά όμως που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «η μέρα με τη νύχτα» με αυτά που παλεύουν με τον αγώνα τους οι φοιτητές. Οσο κι αν προσπαθεί λοιπόν να τους κοροϊδέψει ότι είναι «στο πλευρό τους», λύνεται πραγματικά η γλώσσα του όταν απευθύνεται σε «παράγοντες της αγοράς».

Παλέτα

Ως μέτρο ενίσχυσης του οικογενειακού εισοδήματος, που τσακίζεται από τους φόρους και την ακρίβεια, παρουσιάζει η κυβέρνηση το να πωλούνται φτηνότερα τα προϊόντα που βρίσκονται λίγο πριν από την ημερομηνία λήξης. Αυτό ακριβώς ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες. Δηλαδή, προϊόντα που βρίσκονται ένα βήμα από το να καταστούν ακατάλληλα για κατανάλωση, θα πωλούνται φτηνότερα, με την ετικέτα «Προϊόν με κοντινή ημερομηνία λήξης». Στην πραγματικότητα, το μέτρο αυτό ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα των επιχειρηματιών του κλάδου, που ήδη το κάνουν πράξη σε ορισμένα σούπερ μάρκετ, προκειμένου να κερδίσουν από παντού, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των νοικοκυριών. Υπάρχει βέβαια και το προηγούμενο του 2013, όταν, με νόμο της τότε κυβέρνησης, στήθηκαν ειδικά ράφια στα σούπερ μάρκετ με προϊόντα που είχαν ήδη λήξει και πωλούνταν σε χαμηλότερες τιμές. Πραγματικά ανεξάντλητη η παλέτα των κυβερνητικών μέτρων σε όλες τις συνθήκες, σε ανάπτυξη και κρίση, για να διασφαλίζεται η κερδοφορία των ομίλων, χωρίς να υπολογίζουν ούτε την υγεία του λαού.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1947 Το Πρωτοδικείο Αθηνών με τον Α.Ν. 509/1947 θέτει την ΕΠΟΝ εκτός νόμου και αποφασίζει τη διάλυσή της.

1962 Κατά χιλιάδες εγκαταλείπουν την Αίγυπτο οι Ελληνες και οι άλλοι ξένοι, μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση του Νάσερ για την εθνικοποίηση των ξένων τραπεζών και επιχειρήσεων, αλλά και τον έλεγχο στα περιουσιακά στοιχεία των αλλοδαπών.

1967 Συναυλία του Μάνου Λοΐζου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, όπου παρουσιάζει τα «Νέγρικα Τραγούδια».

1968 Στον απόηχο της 12ης Πλατιάς Ολομέλειας της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου επήλθε ρήξη με τις δυνάμεις του οπορτουνισμού - αναθεωρητισμού, οι επικεφαλής της φραξιονιστικής ομάδας Παρτσαλίδης, Ζωγράφου και Δημητρίου ανακοινώνουν τη δημιουργία της λεγόμενης «Ενωτικής ΚΕ του ΚΚΕ».

1968 Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται όλα σχεδόν τα σπίτια του Αϊ - Στράτη, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστροφικό σεισμό. Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού.

...και σαν χτες

1473 Γεννιέται ο Νικόλαος Κοπέρνικος, Πολωνός αστρονόμος, που εισηγήθηκε τη θεωρία του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1916 Πεθαίνει ο Ερνστ Μαχ, Αυστριακός φυσικός και φιλόσοφος, με σημαντικό έργο στην οπτική και τη μηχανική.

1922 Πραγματοποιείται η πρώτη Συνδιάσκεψη του ΣΕΚΕ (Κ), στην οποία γίνεται προσπάθεια αναθεώρησης της επαναστατικής γραμμής του Κόμματος. Επικρατούν οι οπορτουνιστικές - σοσιαλδημοκρατικές απόψεις.

1929 Ιδρύεται η Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας για την πιο συστηματική δίωξη των αγωνιστών του εργατικού κινήματος.

1936 Υπογράφεται Συμφωνητικό μεταξύ του Κόμματος των Φιλελευθέρων και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (γνωστό και ως Σύμφωνο Σοφούλη - Σκλάβαινα).

1959 Υπογράφεται στο Λονδίνο μεταξύ Βρετανίας, Ελλάδας και Τουρκίας συμφωνία για το καθεστώς στην Κύπρο, με την οποία επικυρώθηκε η συμφωνία της 11/2/1959 από τους Καραμανλή - Μεντερές στη Ζυρίχη.

1962 Πεθαίνει ο διεθνούς φήμης Ελληνας γιατρός, βιολόγος και ερευνητής Γεώργιος Παπανικολάου.

1974 Η χούντα πιάνει 35 στελέχη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Ανάμεσά τους και πολλά καθοδηγητικά στελέχη, όπως οι Ν. Καλούδης, Α. Αμπατιέλος, Μ. Γιάννου, Ν. Κουτρούμπας, Κ. Κουκουβίτης, Δ. Γόντικας, Κ. Κάππος.

1986 Η ΕΣΣΔ εκτοξεύει τον διαστημικό σταθμό MIR, τον πρώτο διαστημικό σταθμό στην Ιστορία της ανθρωπότητας.

1991 Αρχίζει τις εργασίες του το 13ο Συνέδριο του ΚΚΕ (19 - 24/2/1991) σε συνθήκες δραματικής υποχώρησης του Κομμουνιστικού Κινήματος, των ανατροπών στην ΕΣΣΔ και αλλού, καθώς και της έντονης εσωκομματικής διαπάλης μερίδας στελεχών που επιζητούσαν τη διάλυση του Κόμματος. Η πλειοψηφία των συνέδρων επιβεβαίωσαν την προσήλωσή τους στις κομματικές αρχές. Εντούτοις, το πρόβλημα παρέμενε, δεδομένου ότι οι ιδεολογικές διαφορές στις γραμμές του Κόμματος ήταν αγεφύρωτες, αφού αναμετρούνταν η επαναστατική πολιτική με τον δεξιό οπορτουνισμό. Συνεπώς, η διάσπαση ήταν αναπόφευκτη, αφού η οπορτουνιστική ομάδα στελεχών του ΚΚΕ, μέσω διολίσθησης, ωθούσε στη μετατροπή του Συνασπισμού σε ενιαίο κόμμα, ενώ ήδη δρομολογούνταν η εκλογή οργάνων του σε όλα τα επίπεδα. Η ΚΕ που βγήκε από το Συνέδριο εξέλεξε την Αλέκα Παπαρήγα ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ