Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΠΟΛΕΜΟΣ - ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΙΣΡΑΗΛ
Παζάρια στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο για την «επόμενη μέρα» στη Μέση Ανατολή

Ενώ συνεχίζεται η σφαγή των Παλαιστινίων και το ρολόι μετράει αντίστροφα για την επίθεση στη Ράφα

AFP or licensors

Με τις πλάτες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ το Ισραήλ συνεχίζει τον πόλεμο κατά των Παλαιστινίων σε Γάζα και Δυτική Οχθη, απειλώντας παράλληλα τον Λίβανο με γενίκευση της σύγκρουσης, εάν δεν απομακρυνθεί η Χεζμπολάχ δεκάδες χιλιόμετρα από τη μεθόριο αμφοτέρων χωρών.

Οπως έγινε γνωστό το Σάββατο με ρεπορτάζ της «The Wall Street Journal», η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να στείλει νέα πυρομαχικά, όπως βόμβες ΜΚ-82 (καθεμία ζυγίζει γύρω στα 225 κιλά και θεωρούνται «γενικής χρήσης»), πυρομαχικά KMU-572 Joint Direct Attack που «καθοδηγούν» βόμβες, εξαρτήματα τύπου FMU-139 για «έξυπνες» βόμβες κ.ά.

Παράλληλα, σε διπλωματικό επίπεδο η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ασκήσει ξανά βέτο κατά την επικείμενη ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενός νέου σχεδίου απόφασης που ζητά άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, χτες βράδυ, οι ΗΠΑ υπέβαλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα «εναλλακτικό» σχέδιο ψηφίσματος που αναφέρεται σε μία... «προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα» μόλις αυτό καταστεί εφικτό.

Κινητικότητα για αποκατάσταση των σχέσεων Ισραήλ - αραβικών κρατών

Την Κυριακή, από τη Σύνοδο Ασφαλείας του Μονάχου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν έθεσε ξανά θέμα εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τη Σαουδική Αραβία και άλλες αραβικές χώρες, δίχως βέβαια τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

«Διαφαίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία για το Ισραήλ να μπει τους επόμενους μήνες οριστικά τέλος σε αυτό τον κύκλο βίας», είπε ο Μπλίνκεν, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «σχεδόν όλες οι αραβικές χώρες θέλουν τώρα να ενταχθεί το Ισραήλ στην περιοχή, να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους μαζί του, αν δεν το έχουν ήδη πράξει, να προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας και δεσμεύσεις ώστε το Ισραήλ να αισθανθεί πιο ασφαλές».

Στο Μόναχο ο Μπλίνκεν είχε συνομιλίες και με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, ο οποίος εκτίμησε επίσης ότι είναι σημαντικό το Ισραήλ να εργαστεί προς την προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία, γιατί αυτό θα αποτελούσε «νίκη επί των δολοπλοκιών» της Χαμάς. Απαντώντας άμεσα στα σχόλια του Μπλίνκεν για τις άλλες αραβικές χώρες, ανέφερε ότι υπάρχουν «ευκαιρίες», σημειώνοντας ότι θα πρέπει «να εξεταστούν σε βάθος».

Από τη Διάσκεψη του Μονάχου, ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν δήλωσε ότι ο μόνος δρόμος προς την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, είναι μέσω της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους. Ερωτηθείς για τη σύναψη σχέσεων με το Ισραήλ, ο πρίγκιπας Φαϊσάλ απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι η χώρα του τώρα εστιάζει σε μια εκεχειρία στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης από τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, δήλωσε πως το «μείζον εμπόδιο» για μακροπρόθεσμη λύση στο Παλαιστινιακό είναι η κατάσταση στη Δυτική Οχθη. Νωρίτερα, Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν στο Γερμανικό Πρακτορείο πως η Ουγγαρία μπλόκαρε την έκδοση κοινής έκκλησης της ΕΕ προς το Ισραήλ να μην εισβάλει στη Ράφα.

Αργότερα χτες βράδυ, μετά τη λήξη των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ανακοινώθηκε πως οι 26 από τις 27 χώρες της ΕΕ (δηλαδή πλην Ουγγαρίας) ζήτησαν μια «άμεση ανθρωπιστική παύση» που θα οδηγήσει σε «βιώσιμη κατάπαυση του πυρός» στη Γάζα.

Τέλος, χτες ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ επιβεβαίωσε πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα συμμετάσχει στην ενδοπαλαιστινιακή σύνοδο της Μόσχας που θα γίνει με πρωτοβουλία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και στην οποία θα συμμετάσχει και εκπρόσωπος της Χαμάς όχι στις 29/2, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά στις 26/2.

Συνεδριάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Χτες, συνεδρίασε το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη, όπου πάνω από 50 χώρες της Γενικής Συνέλευσης Ηνωμένων Εθνών έχουν προσφύγει κατά του Ισραήλ ζητώντας να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών στη Δυτική Οχθη.

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλικι, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι υποβάλλει επί δεκαετίες τους Παλαιστίνιους σε διακρίσεις και απαρτχάιντ, υποστηρίζοντας πως έχουν αφεθεί με την επιλογή «του εκτοπισμού, της υποδούλωσης, ή του θανάτου». «Η μοναδική λύση που συνάδει με το διεθνές δίκαιο είναι αυτή η παράνομη κατοχή να έρθει σε ένα άμεσο, άνευ όρων και συνολικό τέλος» κατέληξε.

Ο Αλ Μάλικι επανέλαβε τις κατηγορίες για γενοκτονία του Ισραήλ στη Γάζα, τις οποίες επιχείρησε να αποκρούσει το κράτος - δολοφόνος σε χωριστές ακροάσεις στη Χάγη τον περασμένο μήνα. «Η γενοκτονία που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Γάζα είναι αποτέλεσμα δεκαετιών ατιμωρησίας και αδράνειας. Ο τερματισμός της ατιμωρησίας του Ισραήλ είναι μια ηθική, πολιτική και νομική υποχρέωση» τόνισε ο Μάλικι.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητάει από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότηση σε σχέση με τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Τον Ιούλιο του 2004 το Διεθνές Δικαστήριο είχε κρίνει ότι το τείχος που έχει κατασκευάσει το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και θα πρέπει να κατεδαφιστεί, ωστόσο παραμένει στη θέση του μέχρι σήμερα.

Τώρα οι δικαστές καλούνται να εξετάσουν την «κατοχή, τον εποικισμό και την προσάρτηση (...) περιλαμβανομένων μέτρων που αποσκοπούν στην αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα και του καθεστώτος της Ιερής Πόλης της Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ, και την υιοθέτηση από αυτό σχετικής μεροληπτικής νομοθεσίας και μέτρων».

Κρίση στις σχέσεις Βραζιλίας - Ισραήλ

Από την έδρα της Αφρικανικής Ενωσης στην Αντίς Αμπέμπα με αφορμή την 37η Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, κατηγόρησε την Κυριακή το Ισραήλ πως αυτό που διαπράττει στη Γάζα είναι καθαρή γενοκτονία, παραλληλίζοντάς τη με την εξόντωση των Εβραίων από τον Χίτλερ.

Η δήλωση Λούλα προκάλεσε την αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, με τον υπουργό Ισραέλ Κατς μετά τη συνάντηση με τον Βραζιλιάνο πρέσβη στο Τελ Αβίβ να δηλώνει: «Δεν θα ξεχάσουμε, ούτε θα συγχωρέσουμε. Εξ ονόματός μου και εξ ονόματος των πολιτών του Ισραήλ, πείτε στον Πρόεδρο Λούλα πως είναι persona non grata (σ.σ. ανεπιθύμητος) στο Ισραήλ μέχρι να πάρει πίσω ό,τι είπε».

Ακολούθησε η διαμαρτυρία του υπουργείου Εξωτερικών της Βραζιλίας στον πρέσβη του Ισραήλ στην Μπραζίλια και η ανάκληση του Βραζιλιάνου πρέσβη από το Ισραήλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ