Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αποστολή στην Ινδία για μπίζνες και εμπλοκή

Για επίσημη επίσκεψη στην Ινδία αναχωρεί σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης, τόσο για ενίσχυση των διμερών μπίζνες, όσο και σε άλλο ένα βήμα υλοποίησης του «Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας - Μ. Ανατολής - ΕΕ» (IMEC), ο οποίος διαμορφώνεται υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ ως αντίβαρο στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού».

Αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός θα γίνει επισήμως δεκτός από τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι, ενώ το απόγευμα θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στο «Raisina Dialogue 2024», το κυριότερο ετήσιο φόρουμ της Ινδίας σε θέματα γεωπολιτικής και γεωοικονομίας. Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός αναχωρεί για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ.

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι η στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη της σημαντικής αυτής χώρας και οικονομίας προς την Ευρώπη. Στόχος της επίσκεψης είναι η περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα - με αιχμή την οικονομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό, την εξωτερική πολιτική και άμυνα - σε συνέχεια της Κοινής Δήλωσης για την αναβάθμιση των ελληνοϊνδικών σχέσεων σε στρατηγικές που υπέγραψαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Ινδίας τον περασμένο Αύγουστο», έλεγε χτες σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης.

Στο Νέο Δελχί είναι ήδη ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτης, όπου σήμερα θα συναντηθεί με τον Ινδό ομόλογό του, S. Jaishankar, ενώ παραπέρα θα απευθύνει χαιρετισμό στο 2ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας Ινδών Βιομηχάνων «India Europe Business & Sustainability Conclave». Αύριο Τετάρτη θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις επαφές που θα πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία, ενώ την Πέμπτη θα είναι κεντρικός ομιλητής σε θεματικό πάνελ του «Raisina Dialogue» με τίτλο «Από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό: Γεωμετρίες Ανάπτυξης», δείχνοντας και τις «γεωμετρίες» των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών απέναντι στα κινεζικά σχέδια, με «άξονα» τον «Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας - Μ. Ανατολής - ΕΕ» (IMEC) που προωθείται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην Ινδία βρίσκεται και πολυπληθής ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Κ. Φραγκογιάννη, «με στόχο το άνοιγμα της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε μια τεράστια και ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά καθώς και τη γενικότερη ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ινδίας».

Η αποστολή στην Ινδία περιλαμβάνει 3 σταθμούς: Νέο Δελχί (20-21/2), Βομβάη (22/2) και Μπάνγκαλορ (23/2), όπου έχουν προγραμματιστεί επιχειρηματικά φόρουμ και συναντήσεις μεταξύ των περίπου 70 ελληνικών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην αποστολή και αντίστοιχων ινδικών επιχειρήσεων.

Ειδικά στο Νέο Δελχί, η επίσκεψη προγραμματίστηκε με την ευκαιρία του προαναφερόμενου συνεδρίου «για την Επιχειρηματικότητα και τη Βιωσιμότητα» («India-Europe Business & Sustainability Conclave»), στο οποίο ο Φραγκογιάννης θα πραγματοποιήσει κεντρική ομιλία με έμφαση στη ναυτιλία και τις προοπτικές της βιώσιμης γαλάζιας οικονομίας.

Αλλωστε, οι κλάδοι που εκπροσωπούνται στην αποστολή και που θα αποτελέσουν το αντικείμενο συζήτησης στις θεματικές εκδηλώσεις είναι: Ενέργεια, ναυτιλία, φαρμακοβιομηχανία, τεχνολογία, βιομηχανικός εξοπλισμός, τρόφιμα και ποτά, τουρισμός, αγορά ακινήτων, κατασκευές και οπτικοακουστική βιομηχανία.

Σημειωτέον καθώς μπίζνες και εμπλοκή πάνε μαζί, ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, είχε ήδη την Παρασκευή συνάντηση με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών στο περιθώριο της 60ής Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Επισήμως «αντάλλαξαν απόψεις για τις σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας και τη σημασία της συνεργασίας Ελλάδος - Ινδίας, με γνώμονα την προώθηση της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».

Θυμίζουμε, στην επίσκεψη Μόντι τον Αύγουστο στην Αθήνα και ενόψει της έλευσης τότε του Ινδού πρωθυπουργού, ο Μητσοτάκης αρθρογράφησε στους «Times of India», διαβεβαιώνοντας ότι «η ελληνική Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό θα βρίσκονται σύντομα στον Ινδο-Ειρηνικό, ενισχύοντας την ικανότητα να διατηρούνται οι θαλάσσιες οδοί ειρηνικές, ανοικτές και χωρίς αποκλεισμούς». Εξάλλου, σε επίπεδο ΓΕΕΘΑ εξετάστηκε ήδη από τότε «η δυνατότητα υλοποίησης τριμερούς αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - Ινδίας - Ισραήλ», βασικά ως άλλη μια στρατιωτική ομπρέλα για τον Διάδρομο IMEC. Σε αυτό το φόντο αποφασίστηκε και η συμμετοχή ελληνικής φρεγάτας στην ευρωενωσιακή επιχείρηση «ASPIDES», που απλώνει επιπλέον πολεμικά μέσα του ευρωατλαντικού άξονα από το Σουέζ έως τις παρυφές του Ινδικού Ωκεανού κόντρα στη διείσδυση και δράση στην περιοχή του Ιράν, της Κίνας και άλλων, αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ