Τρίτη 20 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Μαχητική κινητοποίηση για να μη λύσει κάβους η φρεγάτα «Υδρα»

Καμιά εμπλοκή και κανένας στρατιωτικός έξω από τα ελληνικά σύνορα απαίτησαν σωματεία και μαζικοί φορείς

«

Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΕΕ! Να μη λύσει κάβους η φρεγάτα "Υδρα"! Κανένας στρατιωτικός έξω από τα ελληνικά σύνορα!» απαίτησαν με τη μεγάλη τους κινητοποίηση στη Σαλαμίνα, το μεσημέρι της Κυριακής, εργατικά σωματεία, μαζικοί φορείς του Πειραιά και κάτοικοι του νησιού, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου, της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), Φοιτητικών Συλλόγων, της Ενωσης Αποστράτων Στρατιωτικών Αττικής, της Παλαιστινιακής Παροικίας. Την κινητοποίηση στήριξε επίσης το Εργατικό Κέντρο Σαλαμίνας.

Παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Αμπατιέλος και Διαμάντω Μανωλάκου, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Νίκος Παπαναστάσης.

Από νωρίς το πρωί, μεγάλη ήταν η κίνηση στα καραβάκια στο Πέραμα με πλήθος διαδηλωτών να μεταβαίνει προς τα Παλούκια, όπου και πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση. Το μαχητικό στίγμα δόθηκε από τη διαδρομή ακόμη, όπου ανοίχτηκαν στα καράβια σημαίες της ΕΕΔΥΕ και της Παλαιστίνης, ακούστηκαν συνθήματα όπως «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Απέναντι, στη Σαλαμίνα ο χώρος της συγκέντρωσης στο λιμάνι δεν άργησε να γεμίσει από κόσμο.

Εχουμε καθήκον ο λαός και η νεολαία να επιβάλουμε το δίκιο μας


Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, τόνισε ότι «είμαστε σήμερα εδώ για να φωνάξουμε γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη να εμποδίσουμε, ώστε να μη λύσει κάβους καμιά φρεγάτα για την Ερυθρά Θάλασσα. Κανένας Ελληνας ναύτης και στρατιωτικός σε ξένα νερά και εδάφη. Εχουμε καθήκον ο λαός και η νεολαία να επιβάλουμε το δίκιο μας, για μια Ελλάδα χωρίς συμμετοχή στους πολέμους των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος των λαών, έχουμε χρέος απέναντι στα παιδιά μας και τις οικογένειές μας να δυναμώσουμε τον αγώνα για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ και κλείσιμο των βάσεων του θανάτου».

Σημείωσε ότι «η αποστολή ελληνικής φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί πολύ επικίνδυνη εξέλιξη», «βάζει τη χώρα μας πιο βαθιά στη δίνη του πολέμου, μετατρέπει τον ελληνικό λαό σε θύτη και σε δολοφόνο άλλων λαών και ταυτόχρονα σε στόχο αντιποίνων. Ο λαός του Περάματος, της Σαλαμίνας, συνολικά του Πειραιά βρίσκεται εν δυνάμει σε κίνδυνο, χωρίς να είναι δική μας επιλογή. Από τη στιγμή που εμπλεκόμαστε μέχρι τα μπούνια σε αυτό το μακελειό, δεν μπορεί κανένας μας να κοιμάται ήσυχος».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και άλλων, απογειώνει την εμπλοκή της χώρας και των Ενόπλων Δυνάμεων, συμμετέχοντας στις αποστολές της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αναλαμβάνει τη διοίκηση της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω του Στρατηγείου της Λάρισας.


Είναι τέτοια η ξετσιπωσιά της κυβέρνησης που έφτασε στο σημείο να προσφέρει ως δέλεαρ οικονομική ανταμοιβή στο πλήρωμα της φρεγάτας και στις οικογένειές τους. Αντί να πάρει μέτρα στήριξης των δικαιωμάτων τους, όπως και οι ίδιοι ζητούν μέσω των ενώσεών τους, προσφέρει μία οικονομική ανταμοιβή για την αποστολή τους στη ζώνη της φωτιάς. Τόσο κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή, θέλουν όμως να κρυφτούν και δεν μπορούν. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση κορυφαίου στελέχους της κυβέρνησης, που είπε ότι τα σύνορα της χώρας είναι όπου είναι τα συμφέροντα των εφοπλιστών.

Για τα συμφέροντα των ναυτεργατών, των εργαζομένων, των νέων, των στρατιωτών, του λαού ούτε κουβέντα».

Ενώ αναφερόμενος και στις διώξεις στρατευμένων επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την εμπλοκή, τόνισε πως «θέλουμε να πούμε στην κυβέρνηση και στο υπουργείο Αμυνας να κατεβάσουν τα ξερά τους από τα παιδιά μας, που εκπληρώνουν τη στρατιωτική τους θητεία, και επειδή εξέφρασαν την αντίθεσή του με την περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο, διώκονται και αντιμετωπίζουν ποινές».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Μ. Μπεκρής υπογράμμισε πως εκείνοι που πρέπει να απολογηθούν είναι «η κυβέρνηση και αυτοί των οποίων τα συμφέροντα υπερασπίζεται όταν στέλνει στο στόμα του λύκου τη φρεγάτα "Υδρα". Αυτοί που κερδοσκοπούν σε περίοδο ακρίβειας στην Ενέργεια και σε είδη πρώτης ανάγκης σε βάρος του λαού και την ίδια ώρα τα παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί από τη φτωχή αγροτιά. Αυτοί που πετάνε έξω από την πρώτη κατοικία τους φτωχές λαϊκές οικογένειες. Αυτοί που κλείνουν τα κέντρα απεξάρτησης όπως το ΚΕΘΕΑ και υποβαθμίζουν τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, και τρίβουν τα χέρια τους για την ιδιωτικοποίησή τους. Αυτοί που έχουν την πραγματική ευθύνη για το μακελειό στην Παλαιστίνη, για τα τόσες χιλιάδες νεκρά παιδιά και αμάχους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει και να τρομοκρατήσει τη λαϊκή οργή θα πέσει στο κενό. Η παραπληροφόρηση των αστικών ΜΜΕ έχει κοντά ποδάρια. Ηδη οι αγρότες και φοιτητές δείχνουν τον δρόμο και τις επόμενες μέρες ετοιμάζουμε μια πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 28 Φλεβάρη, που θα βάλει τη σφραγίδα της».

Ο Μ. Μπεκρής
Ο Μ. Μπεκρής
Την εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο κατήγγειλαν στις ομιλίες τους ο Παντελής Περδίκης, εκ μέρους της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, και ο Αντώνης Νταλακογιώργος, Β' αντιπρόεδρος του ΕΚ Πειραιά.

Θερμό χαιρετισμό στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά και σε όλους όσοι εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον παλαιστινιακό λαό, απηύθυνε ο Αμπουασάμπε Μοχάμεντ, εκ μέρους της Παλαιστινιακής Παροικίας, ενώ διαβάστηκε και ψήφισμα της Ομάδας Γυναικών Σαλαμίνας, στο οποίο καταγγέλλεται η απόφαση της κυβέρνησης για την αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «Υδρα» στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε και έξω από τον ναύσταθμο του Πολεμικού Ναυτικού με τα συνθήματα «Ούτε η φρεγάτα, ούτε άλλο πλοίο, εμείς δεν πολεμάμε για του ΝΑΤΟ το σφαγείο» και «στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί» να αντηχούν δυνατά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ